Store maur – kan de gjøre skade?

I Norge har vi noen få typer store maur, og det er to hovedtyper som de fleste får kontakt med: Det er stokkmauren og skogsmauren. Dette er maur som gjerne blir fra 8-14 mm store, og det er disse maurartene som kommer nær folks bolig og hytter. Dette er høysesong for maurene, og her er noen spørsmål og svar om dem:

Gjør de skade på bygninger?

Ja, begge kan gjøre skade på bygninger. Det kan være litt vanskelig å se forskjell på stokkmaur versus skogsmaur, men når du vet hvordan er det ok. De gjør altså forskjellig slags skader:

Skogsmauren

Skogsmaur holder seg som regel ute i naturen og det er sjeldent de prøver å flytte inn i et bygg. Som regel holder de til i maurtuer i skogsholdt, og de er en veldig viktig bidragsyter til naturen rundt seg. Hvis de flytter inn så gjør de i utgangspunktet ikke noe skade, utenom at de bærer med seg et voldsomt lass med diverse inn i bygget for å lage en maurtue der.

Stokkmaur

Stokkmaur er derimot kjent som et skadedyr som kan ødelegge trebygninger. Normalt så er dette viktige maur som jobber i naturen med å bryte ned rottent treverk, vedlikeholde naturen og holde antall insekter i sjakk. Maur spiser insekter, og de holder altså antall insekter nede. I tillegg rydder de i naturen kontinuerlig, og sørger for at naturen har det fint.

Men når de flytter inn i et bygg så vil de lage seg en plass å bo. Det ender som regel opp med at de gnager ganger og plass i treverk, og også i isolasjonen. Dette kan ende med at stokkmauren påfører bygget så store skader at deler av det må rives og bygges opp på nytt med nytt treverk. Det er på ingen måte trivelig å få stokkmaur inn i huset.

Hvis stokkmauren angriper treverket i ditt hus eller din hytte, så er det som regel et tegn på at det er for høy fuktighet i treverket. Dette er altså noe du bør undersøke om du bør fikse uansett. Det er tydelig at stokkmaur er farlige, men kun for bygg og ikke for mennesker.

Gjør maurene skade i hagen?

Mange tror at maurene ødelegger hagen, men det er som regel snarere tvert om. Maurene rydder opp i hagen, og de dreper insekter som du uansett ikke hadde likt å ha i hagen. Det er til og med forskning som viser at skogsmaur bærer med seg en form for antibiotika som gjør at planter som “passes på” av maur har det mye bedre, og at plantene blir mer motstandsdyktig mot sykdommer. Du kan lese litt om maur i blomsterbed her.

Så nei, hverken stokkmaur eller skogsmaur gjør skade på naturen i hagen normalt sett. De er heller til nytte.

Angriper de mennesker?

Skogsmauren

Skogsmauren kalles også “pissemaur”, fordi de spruter syre når de blir hissige. Så ja, skogsmaur angiper mennesker. De kan både bite hardt med kjevene, og de kan reise seg opp på bakbeinene, svinge frem bakdelen sin og sprute maursyre.

Maursyre kan svi skikkelig, spesielt hvis den treffer et sted maurene har bitt eller man har sår et sted.

Stokkmauren

Stokkmauren er en veldig fredelig maurart, og den kan man probosere ganske mye uten at den prøver å angripe eller beskytte seg selv. Den vil vanligvis bare prøve å trekke seg unna. Så stokkmauren angiper ikke mennesker vanligvis, selv når man prøver å irritere den.

Hvordan fjerne maur?

Hvis du skulle ønske å fjerne maur så du som regel ty til en eller annen form for gift. Enten et kontaktdrepende maurmiddel, eller et forgiftet åte som skal forgifte hele maurkolonien slik at den blir borte. Du kan se mer om maurmiddel mot stokkmaur her. Vi anbefaler stort sett å la skogsmauren være i fred.

Du kan fjerne stokkmaur ved å følge denne fremgangsmåten. Og du kan fjerne sukkermaur ved å følge denne fremgangsmåten.

Alle produktene du trenger finner du her på Skadedyrproffen.no

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
0