Stokkmaur vs skogsmaur – Hvordan vet jeg at det er stokkmaur?

Hvis du har funnet en stor maur i nærheten av huset eller hytten din er det stor mulighet for at det er en stokkmaur eller en skogsmaur. Skogsmaur pleier ikke å være farlig for et trebygg, men stokkmaur gjerne kan bosette seg inne i et hus og gjøre stor skade på det.

Her skal vi se nærmere på hvordan du kan se forskjell på disse. Stokkmaur vs skogsmaur kan være viktig å vite. Det kan være vanskelig å vite om du har å gjøre med stokkmaur eller skogsmaur, og her skal vi se litt på hvordan du ser forskjell på dem – og hvordan du kan fjerne dem hvis du plages av stokkmaur i huset.

Stokkmaur vs skogsmaur: Ganske likt utseende, men allikevel forskjellige

Det kan være vanskelig å se forskjell på stokkmaur og skogsmaur, spesielt når man ikke ser dem samtidig. De er de største maurtypene vi har i Norge, og de de kan lett forveksles med hverandre. Det er allikevel to enkle måter du kan se forskjell på dem.

Den ene måten å se om det er stokkmaur vs skogsmaur er detaljer i utseendet – og det andre er hvordan mauren oppfører seg når du irriterer den. Den ene er nemlig veldig aggressiv, mens den andre er fredelig.

La oss se litt nærmere på forskjellen på disse maurartene:

1) Utseendet: Hva skiller stokkmaur fra skogsmaur?

Begge maurene er store, så der er det vanskelig å skille dem. Noen sier man kan skille mellom dem på å se hvordan antennene er festet, men det er så smått og vanskelig at det anbefaler ikke vi å se på. Men du kan skille dem på annet utseende og farger på hodet. Begge maurene har sort rumpe og sort hode, og begge kan ha rød midtdel. Men stokkmauren kan også komme i helsort utgave. Men det er også noen klare forskjeller:

En skogsmaur har buklete rugg, mens stokkmauren har en glatt rygg. Det er også vanskelig å se på maurene, fordi de er ganske små når man skal se på slike detaljer. Men dette er lettere å se det på: Skogsmauren har også røde detaljer på hodet, mens stokkmauren har et helt sort hode.

Stokkmaur vs skogsmaur og forskjellene

Som du ser er det ganske stor forskjell på fargene på hodene. Dette er det sikreste tegnet på om du har å gjøre med skogsmaur, eller om det er den mer farlige og plagende stokkmauren som kan ødelegge trebygg.

2) Oppførsel når du prøver å irritere dem

Stokkmaur og skogsmaur oppfører seg forskjellig når du prøver å irritere dem. Den ene er tydelig aggressiv og prøver å angripe, og den andre veldig rolig og prøver å unngå konfrontasjon. Ved å putte fingeren ned i nærheten av mauren og irritere dem litt kan du se hvordan de oppfører seg:

Ta en pinne eller en finger og dytt borti mauren. En stokkmaur er «snill» og vil i de fleste tilfeller være unnvikende. Den vil bare vandre rundt fingeren, prøve å komme seg unna, og fortsette med det den holdt på med. Det er en fredelig maur som er flink til å arbeide. Stokkmauren er ikke en kriger. En skogsmaur er derimot en kriger og ganske så hissig. Den vil angripe eller være aggressiv. Skogsmaur reiser seg gjerne på bakbeina og prøver å skyte maursyre fra bakenden. Hvis du kommer for nær så vil den prøve å bite deg, noe som faktisk kan gjøre vondt. Skogsmaur kan faktisk bite ganske hardt på tynn hud.

stokkmaur atferd irritert

Hvordan fjerne stokkmaur

Når du finner ut at det faktisk er stokkmaur som plager deg, er det viktig å handle ganske raskt. Det vil si at du har litt tid på deg, for de jobber jevnt og trutt med å bygge reir. Så om du venter 2 uker er det ingen krise. Men de kan etablere seg inne i huset og begynne å gnage på treverk og isolasjon. Ofte vil de etablere seg i en vegg som blir solvarm (de liker varme).

Det kan virke litt overveldende å fjerne stokkmaur, men med rett kunnskap er det helt ok å gjøre. Men det er viktig å forstå at stokkmaur bygger maursamfunn, og et maursamfunn kan bo i mange reir. Du må dermed avdekke alle reirene før du går til angrep på stokkmaur, ellers kan de flykte til et annet sted i huset og bli vanskeligere å bli kvitt. Dette er spesielt viktig når du vil fjerne dem på én dag.

Bruke kontaktdrepende maurmiddel

ADVARSEL: Dette bør du kun gjøre hvis du er sikker på hvor alle stokkmaurene bor. Ikke gjør dette hvis du er usikker på at du har avdekket alle reirene (de kan ha flere enn ett reir).

Bruk Trinol vanningsmiddel mot maur (maurmiddel kjøpes på Skadedyrproffen.no), og bland ut noen liter. Putt dette i en pumpekanne slik at du kan sprute dette på reiret til stokkmauren. Trinol er et kontaktdrepende maurmiddel, og det gjør at i det øyeblikket en maur får middelet på seg så vil den dø i løpet av minutter.

Avdekk reiret og start umiddelbart med å sprute maurmiddelet på dem. Deretter grav deg litt lengre inni reiret og sprut der. og jenta dette til du har behandlet hele reiret, inklusive eggene. Gjør dette på alle reirene, så raskt som mulig. Ikke ta unødvendige pauser. Da skal du få tatt has på reirene, og maurene vil bli borte.

Bruke forgiftet åte mot stokkmaur

Hvis du ikke vet hvor stokkmaurene bor eller du du er usikker på om du har funnet alle reirene i maursamfunnet, så anbefales det å bruke forgiftet åte. De beste maurmidlene er Swirr mauråte og Kvitt maurmiddel i gel form. Disse må legges inn i åtestasjoner, men du må ha maurlokkeboks for store maur. Du kan ikke bruke maurlokkebokser for sukkermaur.

Slik bruker du forgiftet åte

Plasser disse åtestasjonene der du ser maurene går når de skal hente mat. Plasser dem så nære reirene som mulig slik at maurene kan hente mat i lokkeboksene i stedet for andre steder. Da vil maurene spise av maurmiddelet, og de vil dele det med resten av maurkolonien og til dronningen(e). Stokkmaurkolonien kan ha flere dronninger, og du MÅ få has på dronningene. Sørg for å etterfylle åteboksene slik at de aldri går tom for åte, slik at mauren blir vant til å spise mauråtet og fortsetter med det.

Når du ikke lenger ser maur som kommer for å spise så la boksene stå der fremdeles i noen uker, slik at du er sikker på at maurkolonien er utdødd.

PS: Ikke bruk kontaktdrepende maurmiddel og forgiftet åte samtidig

Det er viktig at du ikke bruker forskjellig typer maurmiddel samtidig. Du må enten velge å bruke kontaktdrepende maurniddel, eller bruke forgiftet åte. Du kan fint bruke forskjellige forgiftede åter samtidig, og vi anbefaler sterkt å bruke Swirr og Kvitt flytende/ gel form mauråter samtidig (men ikke blande dem). Men ikke bruk vanningsmiddel eller permetrin spray samtidig som du bruker maurlokkebokser. Ikke bruk kjerringråd mot maur heller. Hold deg til det ene, og gjennomfør det.

Se gjerne denne videoen for hvordan bli kvitt maur. Der Glen går igjennom hvordan du bekjemper maur inne, med nettopp maurlokkebokser.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0