Møll

Matmøll og klesmøll er to arter som forårsake skader i norske hjem

Skader forårsaket av matmøll

Matmøll, også kjent som kjøkkenmøll, legger egg i matvarer som korn, mel, nøtter, tørket frukt og andre tørre matvarer. Når larvene klekkes, begynner de å spise disse matvarene og forårsaker skade på maten ved å gjøre maten uegnet for konsum.

Dette resulterer ikke bare i ødelagt mat, men også i potensiell spredning av bakterier og mugg som kan være skadelig for menneskers helse.

Skader forårsaket av klesmøll

Klesmøll er kjent for å skade klær, tepper, møbler og andre tekstiler laget av naturlige fibre som ull, silke og pels. Larvene, ikke de voksne møllene, forårsaker skaden ved å spise seg gjennom fibrene og etterlate seg hull og ødelagte tekstiler.

Dette kan resultere i betydelig økonomisk tap, spesielt hvis de angriper verdifulle eller sjeldne gjenstander. De kan også ødelegge klær og tepper som har stor affeksjonsverdi og er uerstattelige for deg.

Hvordan forhindre møll i boligen

For å forhindre skade fra både matmøll og klesmøll, er det viktig å opprettholde god hygiene og renslighet i hjemmet. Dette inkluderer regelmessig rengjøring av skap, skuffer og lagringsområder, samt bruk av lufttette beholdere for å oppbevare mat og tekstiler.

Når du har et angrep av matmøll eller klesmøll, kan det være nødvendig å kaste infiserte gjenstander og gjennomføre en grundig rengjøring for å fjerne egg, larver og voksne møll fra hjemmet ditt.

Vi anbefaler bruk av limplater med feromoner  tilpasset enten matmøll eller klesmøll + tørkepulver

Møllkuler fungerer dårlig når det allerede er påvist møll på stedet. Da må du begynne med bekjempelse og ikke bare forebygging. Da anbefaler vi limfeller som tiltrekker seg møll med feromoner (lukt) og bruk av tørkepulver (Insektnix). Se under:

Slik bruker du limfeller og tørkepulver mot møll:

Limfeller med feromoner:

Limfeller med feromoner er en effektiv og ikke-giftig metode for å fange voksne matmøll. Disse fellene inneholder feromoner som tiltrekker seg møll, som deretter blir fanget på det klebrige limet. For å bruke limfellene, følg disse trinnene:

  • Plasser fellene nær infiserte områder, som kjøkkenskap, skuffer og pantryer hvor du har observert møllaktivitet.
  • Heng eller plasser fellene slik at de er lett tilgjengelige for møllene. Pass på at de ikke er plassert nær matvarer eller direkte på matemballasje.
  • Sjekk fellene regelmessig og erstatt dem når de er fulle av møll eller når feromonene ikke lenger er effektive (vanligvis etter 4-6 uker)

Tørkepulver som InsektNix

Tørkepulver: Tørkepulver, som InsektNix Spray eller InsektNix pulver, kan brukes for å bekjempe møllarver,  og til dels voksne møll. Disse stoffene fungerer ved å skade larvenes ytre “skjelett” og forårsake dehydrering, noe som fører til at larvene dør. For å bruke tørkepulver, følg disse trinnene:

  • Fjern alle matvarer fra infiserte områder, og kast infiserte produkter. Rengjør skap, skuffer og lagringsområder grundig for å fjerne egg, larver og voksne møll.
  • Påfør et tynt lag med tørkepulver (InsektNix) på infiserte områder, inkludert sprekker, hjørner og hyller. La det sitte i minst et par dager for å sikre at larvene blir eksponert for pulveret. Det kan gjerne være der i ukesvis. Pulveret er IKKE gifitig.
  • Støvsug områdene grundig for å fjerne tørkepulveret og eventuelle døde larver.
  • For å forhindre nye infestasjoner, oppbevar matvarer i lufttette beholdere og rengjør lagringsområder regelmessig.Ha gjerne tørkepulver på plass, og det vil hindre fler einsekter å etablere seg.

Kombinasjonen av limfeller med feromoner og tørkepulver er ofte en effektiv metode for å bekjempe matmøllangrep. Det er viktig å huske at disse metodene må kombineres med grundig rengjøring og forebyggende tiltak for å opprettholde et møllfritt hjem.

0