Maurmiddel

Med mange års erfaring kan vi lede deg til å kjøpe rett maurmiddel, og også fortelle deg hvordan du bør bruke det – slik at du blir kvitt maurene raskere og enklere. Se gjerne veildeninger nederst på denne siden.

Vi anbefaler pakkeløsningene. Der får du mest for pengene, og den beste løsningen mot maurene; Det er to pakker for sukkermaur/ små maur, og to pakker for stokkmaur. Henholdsvis kun inne, eller både ute og inne.

I hvér ferdigpakke medfølger Skadedyrproffens steg-for-steg guide for maur-typen.

Klikk på produktet du vil vite mer om:

Maur kan være vanskelig å håndtere hvis du ikke vet hva du gjør. Derfor har vi laget en guide som forklarer hvordan du kan bli kvitt maurene på en enkel måte. Her er det både litt informasjon om hvordan og hvorfor maurmiddel fungerer, og hva du bør gjøre for å lykkes med å få kontroll over situasjonen.

Kunder spør ofte om hva som er det beste maurmiddelet. Det er ikke lett å svare på dette spørsmålet, men behandler du maur slik som vi anbefaler så vil du i de aller aller fleste situasjoner lykkes med å bli kvitt dem.

Hvilke typer maurmiddel finnes?

Det finnes to typer middel mot maur: Kontaktdrepende middel (spray eller vanningsmiddel) og forgiftet åte. Disse har forskjellige bruksområder, og disse skal ikke brukes samtidig.

Forgiftet åte brukes når man ønsker å utrydde eller begrense en maurkoloni, men man vet ikke helt hvor reiret er eller man har litt tid på seg. Bruk av forgiftet åte er det vi anbefaler for de fleste tilfeller.

Kontaktdrepende middel bruker man kun når man har tilgang til reiret/ tuen og ønsker å utrydde dette på kort tid. Man bruker ikke kontaktdrepende middel (Permetrin for eksempel) for å drepe noen få stykker som er på kjøkkenet.

Hvordan fungerer maurmiddel?

Maurmiddel inneholder stoffer som gjør at mauren dør. Dette kalles ofte for maurgift.

De kan enten spise giften, eller få giften på kroppen sin. Men maurene spiser ikke giften uten at den er servert sammen med noe de liker. Derfor blandes dette inn i noe søtt og godt. Altså forgiftet åte. Når de spiser dette vil de dø, men ikke med det samme. Det er nemlig viktig at de tar med seg den samme maten tilbake til sin tue, og der vil de dele med flere.

Man kan også spraye eller «vanne» kontaktdrepende gift på maurene, og da vil de dø ganske kjapt. Men da er det kun de som kommer i kontakt med giften som dør. Hver av disse maurmidlene har sine styrker og svakheter, og under forklarer vi hvordan dette fungerer i praksis:

Slik fungerer forgiftet åte

En maurkoloni sender alltid ut arbeidere for å samle mat til kolonien. De vanlige sorte små maurene (sukkermaur) foretrekker søt mat, og liker godt alt som inneholder sukker. Derav kallenavnet deres. Dette fungerer også på mer skadelige arter som stokkmaur.

Ved at du serverer et «gratis måltid» til maurene i form av forgiftet åte så vil de velge denne maten. De er nemlig late, så hvis du plasserer et slikt gratis måltid midt i maurstien de har mellom tuen og der de finner mat, så vil de velge å spise maten du serverer.

Når du da serverer et søtt maurmiddel som har gift i seg, så vil de bringe denne maten hjem til hele kolonien – og hele maursamfunnet kan dø. 

Forgiftet åte kommer i flytende, gel eller som granulat. Gele og flytende formulering er det som lettest spres til larver og andre i reiret og dermed er mest effektit.  Granulat kan også være et godt alternativ, dersom ikke man klarer å avdekke reiret eller man ikke klarer å beskytte mot vær og vind. Åte anses generelt som det beste alternativet når du er usikker på reirets plassering.

Slik fungerer kontaktdrepende middel

Når en maur kommer i kontakt med kontaktdrepende middel vil den dø.

De fleste pulver som blandes i vann og insektssprayer er middel som dreper på direkte kontakt. Disse midlene består som oftest av et pyretroid, som er et middel som virker raskt drepende og kraftig frastøtende. Dersom et område blir behandlet med et insektmiddel av denne typen, vil de sannsynligvis holde seg unna det behandlede området over en periode.

Derfor brukes kun slike middel når man har mulighetene til å behandle hele maurkolonien med det samme. For eksempel kan man gjøre klar 10 liter av Trinol vanningsmiddel, og deretter løfte på heller der man vet at maurene bor og da helle dette over dem.

Maurkverk

Maurkverk er en folkelig betegnelse som brukes om to forskjellige ting når det gjelder bekjempelse av maur. For det første refererer det til kontaktdrepende maurmiddel som er beskrevet mer over, men det brukes også om forgiftet åte til maur, som også er beskrevet mer over.

Maurspray

Dette er et maurmiddel på sprayboks som brukes til å bekjempe maur, men som regel bruker folk det feil. Hvis man tar en spray med for eksempel Permetrin og sprayer på maur som beveger seg inne, vil man drepe de maurene man sprayer direkte på, men det vil IKKE løse problemet. For til enhver tid ser du kanskje 3% (3 av 100) maur som finnes inne i huset. Ved å spraye på disse vil de dø, men det stopper ikke nye maur fra å komme inn.

Problemet er at ved å spraye Permetrin vil dette stedet bli frastøtende for maur, og de vil da spre seg over andre steder i huset.

Maurspray, som i Super Permetrin spray og Trinol Maurvanningsmiddel, bør kun brukes ved direkte beskjempelse av et påvist maursamfunn. Spesielt ved stokkmaur er det viktig at man klarer å bekjempe hele maursamfunnet innen en times tid, ellers kan man risikere at stokkmaurene flykter – og problemet blir større.

Se veiledningene som følger med i våre pakkeløsninger for sikker beskjempelse av røde skogsmaur (pissemaur), stokkmaur og sort jordmaur (sukkermaur).

Hvordan bruke et maurmiddel?

Ved å bruke et godt maurmiddel vil du kunne ta kontroll over maurene som plager deg og som kan ødelegge bygningen din eller hagen din. Aller helst bør du kombinere to eller tre ulike maurmiddel, slik at du angriper «bredt», noe som gir deg større sannsynlighet for å lykkes.

Start her: Hvilken maur-art skal du fjerne?

Før du kjøper et maurmiddel, identifiser arten som du skal bekjempe. I Norge er det veldig ofte sukkermaur (sort jordmaur) eller stokkmaur som er problemet. Har man avdekket et reir eller bol? Eller er det kun spredt aktivitet? Hvor er aktiviteten, innendørs eller utendørs?

Her er de to mest vanlige maurartene i Norge. Man kan behandle disse likt, men man trenger de store lokkeboksene til de store stokkmaurene, ellers samme løsninger:

Maurmiddel mot stokkmaur og sukkermaur

Slik behandler du maur INNE i huset

a) Du ser dem, men vet ikke hvor de bor:

I ALLE tilfeller når du oppdager mauraktivitet inne i huset, og du ikke vet hvor reiret er, så bør du bruke forgiftet åte. Det er det rette valget.

Bruk alltid åte fra en tube og IKKE fra en ferdigfylt boks du kjøper på en butikk. Dette er fordi at tuber vil alltid være ferskere enn en ferdig fylt åteboks. Spesielt dersom den boksen har stått på en butikkhylle eller et lager en god stund.

Maur liker fersk mat, og kan være ganske kresne på hva de vil ha. Gammelt uttørket åte inne i en plastboks er ikke øverst på ønskelisten, og dersom de har funnet noe mer «high class» mat på kjøkkenet ditt så vil de gå dit.

bruk fersk åte fra tube som du plasserer inne i en slik refill lokkeboks, og plasser denne der du ser at det er en del maur.

TIPS: Hvis du ser en maursti så følg denne og plasser maurboksen så nære reiret som mulig (lengst mulig vekk fra der de henter maten). Da vil de begynne å bruke maurboksen som «endestasjon», og du får langt færre maur langt inn i huset.

Eksempel: Dersom en maursti går fra verandadøren og inn på kjøkkenet ditt så er ikke kjøkkenet det riktige stedet å plassere lokkeboksen med maurgift. Plassér den heller rett innendørs ved verandadøren, så vil de begynne å hente maten der i stedet.

Sjekk hvér dag at det er nok forgiftet åte i maurboksen(e). Sørg for at de aldri går tomme. Ha disse boksene stående minst 3 uker etter at du sist så en maur i området der.

b) Du ser maur, og du vet hvor de bor

Hvis du ser maurene, og du også vet med sikkerhet hvor du bor, så kan det være at du kan gå i direkte angrep med reiret. IKKE åpne opp inn til reiret før du er klar til å behandle det, for da vil de raskt rømme hvis de oppdager at reiret blir sårbart.

Forberede deg ved å kjøpe Permetrin spray (nok av den) eller Trinol vanningsmiddel, og ved å se på hvordan du raskest mulig kan komme til maurredet.

Når du er klar, så riv det du trenger for å komme inn til selve redet. Spray så på maurene, på eggene og alt levende du ser der. Sprayen er kontaktdrepende, og det betyr at den må komme i kontakt med alt. Rør rundt og sørg for at du får sprayet alle.

Grav ut og putt i en pose, eller støvsug. Umiddelbart når du er ferdig så ta posene ut og kast i søplen.

Slik behandler du maur UTE i hagen

Dersom du kun har observert spredt aktivitet og ikke klarer å lokalisere tua, så er igjen åte det beste alternativet, for å bli kvitt dem. Åte i gele eller flytende form er det beste, men ute kan kan dette bli raskt brutt ned. Derfor anbefaler vi ofte granulert åte. Det vil også være en mye rimeligere variant å bruke. Ute vil det naturligvis gå større mengder, da middelet vil bli spredt til mange samfunn.

Ved bruk av granulert åte, kan en liten teskje hver 3-meter være en god begynnelse. Kontroller daglig om det er tomt for åte. Det bør aldri gå tomt!

Hvilket maurmiddel er det beste?

Mange spør oss om hvilket maurmiddel som er det beste, og sannheten er at det kan variere. Maur kan ha ulike lokale mat-favoritter. Det er grunnen til at vi anbefaler å kombinere flere typer åter.

Vi har svært god erfaring med at kombinasjonen av Swirr mauråte og Kvitt superkonsentrert mauråte fungerer godt sammen. Man blander dem ikke sammen i samme maurboks, men har dem i ulike maurbokser.

Noen ganger vil du se at maurene går like mye til begge, men andre ganger vil du se at de foretrekker den ene over den andre. Derfor anbefaler vi å bruke dem begge, samtidig, rett i nærheten av hverandre. Da finner du ut hvilken som samstemmer med dine maurs ønskede matkilde.

Når man bruker åte så bruk små mengder. God tålmodighet og påfyll når det er tomt er en god tilnærming. 1-2 gram i små dråper om gangen vil ofte være en veldig god start, så kan du heller øke mengden hvis du ser at maurene spiser svært mye.

For utendørs bruk så er det fremdeles Swirr og Kvitt mauråte som anbefales, MEN det kan være litt krevende å holde dem ferske nok ute. Dermed anbefaler vi å bruke Kvitt granulat ute, spesielt hvis det vil ligge utsatt for vær og vind.

Middel mot sukkermaur/ sort jordmaur

Sukkermaur død når du bruker kontaktdrepende middel som Trinol vanningsmiddel mot maur og Permetrin. Disse er fine i bruk dersom du kan avdekke reiret og kan behandle alle maurene samtidig. Men de er ikke bra til å bruke på kjøkkenbenken eller kjøkkenet i det helt tatt.

Vi anbefaler å bruke forgiftet åte til sukkermaur, og da spesielt Swirr og Kvitt i gel form. Disse plasseres i små maurlokkebokser.

Hvilke middel er best mot sukkermaur:

Anbefalte produkter, både utendørs og innendørs:

  1. Kvitt superkonsentrat mot maur (ute/ inne)
  2. Swirr mauråte (ute/ inne)
  3. Kvitt granulert åte mot maur (ute)
  4. Super permetrin insektspray (ute/ inne)
  5. Trinol vanningsmiddel mot maur (ute)

Middel mot stokkmaur

Det sier at det er vanskelig å fjerne stokkmaur, men hvis du gjør det på rett måte og bruker rett stokkmaur middel så går det bra. Trinol vanningsmiddel fungerer på alle maur, også stokkmaur. Profesjonelle skadedyrbekjempere bruker også mauråte som ikke er tillatt solgt til privatpersoner, men vi vet av erfaring at Swirr og Kvitt maurmiddel fungerer fint mot stokkmaur. Men man må bruke stoke lokkebokser og ikke de små som hører til sukkermaur.

Hvilke middel er best mot stokkmaur:

Her er produkter vi anbefaler og som fungerer meget bra når de brukes riktig:

  1. Kvitt granulert åte mot maur (ute)
  2. Trinol vanningsmiddel mot maur (ute)
  3. Swirr mauråte (ute/ inne)
  4. Kvitt superkonsentrat mot maur (ute/ inne)
  5. Super permetrin insektspray (ute/ inne)
0