Hvordan bli kvitt jordrotter/ vånd [løsningen]

Jordrotter heter egentlig vånd på norsk, og kalles også vannrotte noen steder i Norge. Dens latinske navn er Arvicola amphibius (tidligere Arvicola terrestris), og den bor i Norge opp til Troms – og spesielt i kystkommuner.

Mange som har hage har stiftet bekjentskap med jordrotter, og mange kjenner nok også til irritasjonen ved å se en ellers fin plen fullstendig ødelagt av jordrottehull. Det er svært irriterende, og det kan gi gode ønsker om å bli kvitt dette dyret.

PS: Hvis du bare vil bli kvitt jordrottene kan du se jordrottefeller her.

Lær om jordrotter i plenen og hvordan du bekjemper dem i denne artikkelen.

Skadeomfang med vånd

Vånd angriper ikke hus og hjem slik vanlige rotter gjør, men de kan gjøre mye skade på utemiljøet: Det er ikke nok at de store jordrottehaugene kan inneholde mer enn 5 kg jord og derfor kan gjøre betydelig av seg på en plen. Muldvarpens mange underjordiske ganger kan også undergrave plenen, slik at bakken føles gyngende å gå på, og det kan komme store hull.

Vånd: Ikke et skadedyr, men skader plenen og uteområder

Vånd, eller jordrotter som de ofte kalles, er ikke skadedyr i vanlig forstand av ordet. De gjør ingen varig eller alvorlig skade på verken natur eller bygninger. Jo, det er veldig irriterende når en flott plen blir ødelagt, men den undergraver ikke bygninger.

Den største direkte skaden den kanskje gjør er å grave opp steiner som igjen kan ødelegge gressklippere. Samt at man kan jo tråkke opp i et hull og dermed snuble. Robotgressklippere er heller ikke veldig begeistret for haugene de lager heller.

Så selv om jordrotter ikke er skadedyr i tradisjonell betyrning av ordet, er de likevel irriterende å få i hagen.

Problematisk å bli kvitt vånden

Det er også problematisk å bli kvitt jordrotter. Har de først funnet seg til rette under bakken, ja så forblir de gjerne der. Klarer man å fange en så står det gjerne en i «kø» som vil overta plassen og videreutvikle hulesystemet.

Fordeler med vånden

Det er også noen fordeler med å ha jordrotter i hagen, tro det eller ei. Hvis du har mange trær på området ditt kan jordrottens ganger hjelpe med å få ventilasjon rundt røttene. I tillegg liker den å spise snegler og annet som gjerne spiser blomster og nyttevekster.

Hvorfor får du jordrotte i hagen?

Vånden foretrekker en god jord med mye snegler, insekter og andre smådyr som den kan leve av, og nettopp de forholdene er gode i mange private hager. I tillegg finner den seg ofte godt til rette på jorder, i parker og i skogsområder.

I seg selv gjør som sagt ikke jordrotten skade på bygninger eller annet enn plenens utseende. Derfor bekjempes den som regel fordi den ødelegger utseendet på området, samt gjør det vanskeligere for robotgressklippere og slikt.

Hvordan bekjempe jordrotter selv

Den mest brukte metoden er å sette opp feller som fanger vånden mens den går rundt i gangene. Jordrotter går ikke inn i hus, så man trenger ikke bruke musebørste eller slike ting for å hindre jordrotter å komme inn. Dermed er det bare snakk om å bruke feller for å fange og avlive dem.

Jordrottefelle

Den tradisjonelle fellen fungerer i prinsippet på samme måte som en gammeldags musefelle: Der er en slags saks som utløses når jordrotter går inn i fellen, ofte fristet av en eplebit eller liknende. Saksen smeller deretter sammen rundt jordrotten som dør på stedet. Slike jordrottefeller regnes som veldig effektiv løsning for privat skadedyrkontroll for jordrotter.

Her er et utvalg av feller for jordrotter

Når du bruker en slik felle er det viktig å kontrollere dem daglig. Noen ganger kan de løses ut av noe annet enn en jordrotte, og dette må du korrigere raskt.

Det er også greit å vite at om du har fanget en jordrotte så bør du fremdeles ha fellene aktive, for ofte kommer det nye til. De avløser hverandre kan man si. Derfor må du påregne at en skadedyrkontroll av jordrotter må pågå over ganske lang tid.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0