Hvordan bli kvitt stokkmaur?

Stokkmaur hører hjemme i norsk natur, og er spesialist på å hule ut gamle tømmerstokker for å lage seg et flott sted å bo. Problemet er når stokkmauren flytter inn i din bolig å begynner å hule ut treverket som holder ditt hus oppe… Dét ønsker du ikke. Her skal vi ta for oss hvordan du blir kvitt stokkmaur som prøver seg på din bolig.

Det er to måter du kan bekjempe stokkmaur i hus på:

a) Direkte stokkmaur bekjempelse

1) Finn ut hvor stokkmauren har reiret

For å kunne foreta en effektiv bekjempelse av stokkmaur er det viktig at reiret/reirene i huset blir funnet. All bekjempelse som ikke er rettet mot reir har nemlig mindre sannsynlighet for å lykkes.

Er det flere reir i huset må de bekjempes samtidig. For hvis du begynner å forstyrre maurene så vil de starte med å flytte seg, og når du ikke vet hvor de går så vil du få et problem. Så ikke forstyrr maurene før du er klar til angrep.

Dersom man mener man, har funnet reiret bør man ikke åpne det før man er klar til å bekjempe det.

2) Forbered direkte angrep

Hva bruker man til å bekjempe stokkmaur med?

Stokkmaurreir bekjempes med kontaktdrepende middel direkte. Altså gift. Stokkmauren er følsom for de fleste bekjempelsesmidler som kan kjøpes mot insekter. Det vil si at de kan lett drepes med kontaktdrepende gift.

Både spray og pulver kan brukes direkte i reiret.

3) Gjennomfør bekjempelsen

Slik gjør du: Du kan først behandle et lite område i sirkel rundt reiret før du åpner for å bekjempe kjernen og dronningen. Dette gjør du for å hindre at maur kan rømme vekk fra giften som du bruker mot reiret direkte.

Godt å vite: Dersom dronningen dør, vil alle andre i reiret også dø etter hvert. Derfor er hovedmålet for ditt angrep å ta dronningen.

Sjekk godt ute også:  Et stokkmaurreir i huset står ofte i forbindelse med andre reir utenfor huset.

Finner du reir nær huset i stubber, råttent tre, vedstabler eller lignende, kan det være lurt å fjerne disse fra tomten. Angrep i levende trær er vanskelig å få tatt knekken på.

Reirene sitter ofte både i treverket og jorden under treet. I Sør-Norge kan stokkmaur også ha rene jordreir på fuktige steder under steiner eller lignende.

b) Bruk åtegift dersom du ikke finner ut hvor reiret er

Hvis det ikke er mulig å finne hvor i huset reiret befinner seg er bekjempelse vanskelig, men bruk av bruk av forgiftet åte kan fungere om det følges opp nøye.

Forgiftet åte består av en gift blandet med noe som mauren vil spise.

Åten får du kjøpt her som granulat (Krysall-pulver, normalt beregnet på utebruk) eller som gel på tube.

Det finnes mange typer, men til privat bruk finnes det ingen som er spesielt beregnet på stokkmaur.Men vi har med mye testing funnet noen mauråter som er tillatt å selge til privatpersoner som har god virkning mot stokkmaur.

Det tar lengre tid og kreve litt mer oppfølging enn å ha et direkte angrep mot et kjent reir, men det fungerer godt.

Slik gjør du stokkmaur bekjempelse med åte:

1) Åten plasseres utendørs i alle synlige maurstier.

2) Det er viktig at det aldri blir tomt for åte og at stokkmauren faktisk spiser den. Åten skiftes ukentlig og må stå ute minst én uke etter at siste maur er observert. Dette kan ta et par måneder. Bruk av åte er mest vellykket om man starter tidlig på sommeren. Starter stokkmaur bekjempelsen så sent som juli-august, må den følges opp året etter.

3) Åten må sikres mot dyr og mennesker. Til dette anbefaler vi Skadedyrproffens åtestasjoner som er for stokkmaur.

4) Det er også veldig viktig å ikke bruke andre bekjempelsesmidler samtidig med åten, fordi dette forstyrrer maurene som da raskt kan legge om stiene sine. Så ikke bruk sprøytemidler som Permetrin eller liknende.

 

Her er produkter vi anbefaler til bekjempelse av stokkmaur:

Kvitt granulert åte

Swirr mauråte

Skadedyrproffens åtestasjon for stokkmaur

Stokkmaur kjennemerker
0