Stokkmaur i hus

Har du problemer med stokkmaur i hus? Eller du tror det? Les videre her så får du vite hvordan du kan finne ut om det er Stokkmaur du har i huset, og hva du bør gjøre for å fjerne dem.

Skadedyrproffen drives av et profesjonelt skadedyrkontroll-selskap som har sterk kompetanse på behandling mot stokkmaur, og vi vet at metodene beskrevet her fungerer veldig godt. Her får du vite hvordan du kan bekjempe stokkmaur selv.

(Ønsker du hjelp til å bli kvitt stokkmaur så ta kontakt med oss. Vi gjør dette på hele Sørlandet, og har gode samarbeidsfirma i hele Norge.)

Stokkmaur ødelegger bygninger

Stokkmaur er en av få insekter som faktisk kan gjøre stor skade på bygninger. Mange tror at de spiser treverket, i likhet med husbukk og stripet borebille, men den gjør ikke det. Mauren gnager ut treverket for å lage seg et sted å bo. Det kan være vanskelig å forebygge mot angrep, men du kan gjøre noe (se lenger ned).

Oppdager du slike maur inne i bygget ditt, eller nær ved, bør du håndtere dem med det samme. En bekjempelse kan ta et par måneder, så det er greit å komme i gang. Se pakkene her på Skadedyrproffen, for gjør det selv behandling.

stokkmaur skade hus

 

Hvordan kan du se om det er stokkmaur?

Hva kjennetegner stokkmaur

Stokkmaur er den største maurtypen vi har i Norge, og den kan bli opp til 18 mm lang. Av de stokkmaurene du normalt vil se (arbeiderne), så varierer størrelsen fra 5-14 mm.

Stokkmaur har sort hode, mens kroppen kan variere mellom sort og rød. Derfor forveksles den ofte med rød skogsmaur, også kjent som pissemaur.

Stokkmaur i hus

Stokkmaur versus skogsmaur

Mange forveksler stokkmaur med rød skogsmaur (pissemaur), siden begge er ganske store. Men det er enkelt å se forskjell på dem når du vet hva du skal se etter:

Ta et bilde og se på hodet

Vi anbefaler å ta et godt bilde av mauren og deretter zoome inn bildet på mobilen for å se om hodet til mauren er helt svart, eller om det er noe rødt på hodet. Hvis det er noe rødt så er det skogsmaur og ikke stokkmaur, men hvis hodet er helsort er det stokkmaur.

stokkmaur versus skogsmaur

Forskjell i atferd

I tillegg kan du også enkelt se forskjell i atferd. Skogsmauren er hissig, mens Stokkmauren er «bare snill».

Fingertesten: Hvis du tar fingeren din ned for å nesten dytte i maurene så vil en skogsmaur reise seg opp, dytte frem «rumpen» og gjøre seg klar til å sprute syre. Det er på grunn av dette angrepet at de også kalles pissemaur. En skogsmaur vil også gjerne prøve å bite hvis man kommer for nære.

En Stokkmaur derimot, de er ikke hissig. Den vil normalt sett bare gå rundt fingeren. Gjentatte ganger kan man forstyrre den, og den vil bare forsøke å komme seg unna. Hvis den blir skikkelig presset så kan den kanskje gjøre et utfall, men stort sett prøver den å komme seg unna deg.

stokkmaur versus skogsmaur

Hvis en skogsmaur og en stokkmaur havner i kamp vil som regel stokkmauren tape, for den er ikke aggressiv og heller ikke flink til å sloss. Den er flink til å bygge, samt å grave ut i treverket.

Stokkmaur versus Sukkermaur

Stokkmauren er mye større. Med sine 5-14 mm er den vesentlig større enn Sukkermaur (sort jordmaur) som normalt kun er 3-5 mm lang. De er ellers ganske like, både i utseende og atferd.

sukkermaur versus stokkmaur

Begge maurtypene bekjempes på samme vis.

Hvordan bli kvitt stokkmaur inne? [ løsning ]

Hvis du ser at du har fått Stokkmaur i huset så må du starte med en bekjempelse. Det kan være vanskelig å gjøre dette riktig, for det krever en grunnleggende forståelse for hvordan mauren oppfører seg og reagerer, og hvordan det er strukturert.

Se veiledninger under!

Disse produktpakkene gir deg mest effekt for pengene:

For stokkmaur inne så anbefaler vi den lille stokkmaur-pakken:

stokkmaur inne

Og for stokkmaur både ute og inne får du det du trenger her:

stokkmaur-komplett

Her forteller vi deg hvordan du går frem:

Slik fjerner du stokkmaur i huset

Det første du må gjøre er å finne ut hvor du har maur i huset. Bruk tid og se nøye etter hvor maurstiene går.

  1. Du kan se at maurene går tomhendt i én retning, og går tilbake med mat. Følg etter dem så langt du kan og se hvor de går med maten. Det er der reiret er.
  2. Se etter hvor mauren kaster ut treflis eller trespon, og eventuelt isolasjonsmaterialer. Det er der reiret bygges.
  3. Hvis det er stille i huset så kan du også ofte høre krafsing fra der de bygger maurreir, spesielt i vegger.

Når du nå vet hvor mauren bor så må du sjekke nøye etter om de kan bo noe annet sted også. Stokkmauren kan ha flere reir, og spesielt ved direkte bekjempelse av reir så må du ta dem alle samtidig.

Alle maurmiddel fungerer mot stokkmaur, selv om det mange ganger ikke står på pakken. Me det kreves større mengder og mer tid for å få et fullgodt resultat. (Mer om dette under)

Utilgjengelige eller ulokaliserte reir bør bekjempes med forgiftet åte som en avgrenset indirekte behandling. Se mulighetene under:

Bekjempelse av reir direkte, eller indirekte?

Det finnes to forskjellige tilnærminger til bekjempelse av Stokkmaur. Enten kan man avdekke reirene og gå i direkte angrep på dem, eller man kan jobbe litt mer langsiktig med åtestasjoner.

Hvis du er sikker på hvor reirene er så kan du gjøre en direkte bekjempelse, ellers anbefaler vi bruk av åtestasjoner.

Alternativ 1: direkte bekjempelse

Skal du foreta en beskjempelse som er effektiv og lykkes så må du finne alle reirene. Det kan hende det er ett reir, og det kan hende det er 5 reir. Alle reir må bekjempes samtidig uten opphold.

IKKE åpne opp til reiret før du har maurmuddel klart

Det er viktig å IKKE rive seg inn til stokkmaurene før du har alt klart til bekjempelsen. Bland ferdig vanningsmiddel og ha klar all giftspray først. Hvis du skulle begynne å rive først, og mauren oppdager det, så vil den rømme raskt til et annet sted i huset og du vil få et større problem.

Bruk kontaktdrepende maurmiddel som du sprayer direkte i reirene

Hvis du kan er det best å åpne opp og blottlegge et helt samfunn, og da behandle det med rett type maurmiddel med det samme. Da er det stor mulighet for at du lykkes. Du må bruke et hurtig kontaktdrepende maurmiddel, og du må spraye kontinuerlig innover etterhvert som du åpner opp lag for lag i reiret. Både maur og egg må sprayes. Det aller viktigste er å få drept dronningen(e).

Maurmiddel som anbefales er Trinol vanningsmiddel og Permetrin spray.

Satelittkoloniene må også bekjempes

Vært obs på at stokkmaur ofte har satelittkolonier, og de kan være inne i huset eller i hagen rundt huset. Så om du også har lagt merke til stokkmaur i en stubbe eller bak en stein så må du gå i direkte angrep på disse samtidig. Igjen er det viktig å ikke løfte på stein og liknende før du har vanningsmiddel klart for hånden.

Alternativ 2: Bruk av åtebehandling (anbefalt)

Hvis du ikke er sikker på hvor alle reirene befinner seg, eller du ikke ønsker å rive deg inn til der du tror dem er, så er det beste alternativet å bruke åtebehandling.

Hva er åtebehandling, og hvilket åte anbefales?

Åtebehandling betyr å bruke et forgiftet åte som du forer maurene med. Dette er tidkrevende og kan være vanskelig, men når du lykkes i å få maurene til å spise åtet så er du på god vei til å lykkes. Derfor anbefaler vi også å starte med to ulike mauråter (se lengre nede).

Åte som er beregnet på bruk til stokkmaur er ikke lov å selge til andre enn profesjonelle skadedyrbekjempere.

Men vi har god erfaring i å bruke noen spesifikke mauråter. Selv om de på papiret ikke er «sterke nok» til å fungere på Stokkmaur, har vi erfart at disse fungerer når man får gitt Stokkmauren nok av den, over nok tid.

Vi har god erfaring ved bruk av Swirr mauråte og Kvitt maurmiddel i gelform. Vi anbefaler å bruke begge deler, for noen ganger foretrekker maurene den ene fremfor den andre.

Sjekk anbefalt maurpakke mot stokkmaur.

Hvordan bruke åtet?

Plasser åtet i en maurlokkeboks for stokkmaur. Du kan/ bør ikke bruke de vanlige små for sukkermaur. Du må bruke de store maurlokkeboksene.

Åtet plasseres der du ser maurene går, og så nære reiret som mulig. Maurene er late, og når du gir dem et matfat veldig nære hjemmet så vil de til slutt ende opp med å hente maten der. Når mesteparten av kolonien da spiser mauråtet så vil du se at bekjempelsen begynner å virke raskere enn om de skulle hente mat andre steder også.

Ikke gå tom for åte!

Det er veldig viktig at det ikke går tomt for åte i lokkeboksene. Husk å kjøpe nok!  Du må etterfylle åte så lenge du ser at det kommer maur. Det beste er å legge striper med mauråte inne i lokkeboksen slik at flest mulig maur kan spises samtidig. Ikke legg åtet i en stor haug, men legg åtet ut som streker på 3 sider i den firkantede boksen. Det er generelt bedre å legge mindre åte og fylle på oftere (maur liker fersk mat).

Når du til slutt ser at det ikke kommer mer maur så må du ikke fjerne mauråtet. Du må la det stå der i helst 3-4 uker etterpå.

Hvor lang tid tar det?

Bekjempelser med mauråte som dette kan ta opptil et par måneder.

Det beste er å starte med slik bekjempelse tidlig på sommeren. Hvis du starter på sensommeren så må du ofte følge dette opp igjen neste vår. Husk at maurmiddel er ferskvare, så hvis den har ligget lenge i åpnet tube så vil vi anbefale å kjøpe ny mauråte for å starte opp igjen på våren.

Ikke bruk annen behandling (spray/ vanningsmiddel) mens du bruker åtebehandling mot maur inne

Det er viktig å ikke forstyrre maurene når du bruker åtebehandling. Så du må ikke spraye med insektsspray (Permetrin for eksempel). Hverken på maurstiene, på maur eller andre steder. Du må la maurene bevege seg naturlig og spises av åtet.

Bruk av insektsspray langs stier og andre steder maur oppholder seg har veldig lite nytte, og kan gjøre vondt værre.

Video som viser fjerning av stokkmaur

 

 

Spørsmål og svar om stokkmaur

Hvilken skade gjør stokkmaur

Stokkmaur er den største mauren vi har her i landet og den er en av få insekter som kan gjøre skade på bygninger. En vanlig misforståelse er at de spiser treverket. Mange tror at den spiser tre, men det gjør den ikke. Den gnager ut og fjerner materiale for å gjøre plass til bolig.

Ofte er maurskade et symptom på underliggende problemer med fuktighet i konstruksjonen. Normalt sett er tørt trevirke for hardt til at stokkmaur klarer å ta bolig i det. Så sjekk huset for fukt der du finner disse uønskede gjestene.

Er stokkmaur farlig

Stokkmauren er ikke så farlig som mange tenker at den er. Den kan gjøre stor skade på strukturer i bygg, men oftest er det fordi det i bygget er problem med fuktighet i treverket. Selv om den kan gjøre skade på friskt og tørt treverk så gjør den det som oftest på fuktig treverk.

Stokkmauren jobber også sent, så fra de etablerer seg i et bygg så tar det gjerne 7-10 år før man har et stort problem med storsamfunn.

Har stokkmaur vinger?

Ja, dersom det oppdages flyvemaur inne i en bolig er dette et tegn på at de har etablert seg og at et storsamfunn lever i gulv, vegger og eller tak. Da har de sannsynligvis fått holde på en del år. Da bør du starte bekjempelse umiddelbart, og også fortsette neste vår.

Hvordan forebygge mot stokkmaur?

Å forebygge mot maurangrep er vanskelig, men det er en del ting du kan gjøre for å redusere sannsynligheten for at du får et stokkmaurangrep. Her er noen av de tiltakene du bør vurdere å gjøre noe med:

  • Treverk bør ikke råtne i nærheten av huset, og spesielt ikke inntil grunnmuren. Derfor bør gamle stubber i hagen fjernes.
  • og man bør kontrollere boligen for fuktighet,  vannskader utbedres raskt og krypkjellere og loft må ha tørre forhold og være godt ventilert. Stokkmaur er ikke kjent for å ta bolig i tørre forhold.
  • Hold utearealet ryddig slik at mauren ikke har et naturlig tilholdssted rundt grunnmuren. Unngå busker, planter, solvarme stein og vedstabler tett inntil grunnmuren.
  • Mauren liker ikke småstein og grus. Et belte av grus rundt grunnmuren kan derfor virke forebyggende.
  • Sjekk dører og vinduer for sprekker og tett om nødvendig – slik at mauren ikke kan krype inn.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0