Stripet borebille

Stripet borebille   (Anobium punctatum)

 • Hode gjemt under halsskjold
 • Dekkvinger med lengdestriper og små, nedliggende hår
 • V-formet opphøyning på halsskjold
 • 2,5-4 mm lang
 • Larven er hvit og c-formet Ligner brødbille og råteborebille.

 

Biologi og adferd 

Stripet borebille hører med til familien borebiller (Anobiidae), underfamilien stripeborebiller (Anobiinae). Billen er vanlig i kyststrøk, ofte i kjellere, i bartretrevirke, i mindre grad i løvtre. Flygehullene på treoverflaten er sirkelrunde 1-2 mm brede. Larvegangene er under 2 mm brede og går på kryss og tvers i veden. Boremelet er lyst. For å sjekke om angrepet er aktivt, kan flygehullene merkes eller tettes, for så å se om nye hull oppstår. Larvene bruker to eller flere år på sin utvikling. Forpuppingen skjer fra mai til midten av juli. De voksne billene klekker og gnager seg ut fra slutten av juni til begynnelsen av august. Paring kan skje i puppekamrene og egglegging skjer kort tid etter klekking. Antall egg varierer mye, men 20-40 er vanlig. Skadene vil bli størst om treverket kun består av splintved, hvis vedfuktigheten ligger mellom 18 og 30 % og temperaturen er i overkant av 20 °C i sommermånedene. Under slike forhold kan treverket bli helt oppspist. Larvene kan også skade fuktige bøker (”bokorm”).

Bekjempelse

 • Finn årsaker til fukt og reduser fuktigheten i kjelleren/huset.
  • Skift ut skadet materiale (kjerneved angripes ikke).
  • Enkeltgjenstander kan kulde- eller varmebehandles.
  • Impregneringsmiddel mot treskadedyr kan påføres angrepet treverk (hindrer ny egglegging)

Stripet borebille er et tegn på forhøyet fuktighet i boligen.
Fuktighet må reduseres.

Dette kan gjøres ved drenering, bedre ventilasjon eller mekanisk avfukting ved hjelp av avfukter.

Det er kun i de tilfeller der man ved disse tiltakene ikke klarer å redusere fuktigheten nok til at formering opphører man bør vurdere kjemisk bekjempelse. Samtidig er det en forutsetning at trevirket ikke er malt.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0