Er stokkmaur farlige?

Som navnet antyder, bygger stokkmaur hjemmene sine i stokker. Altså i trestokker. Problemet er at de av og til bosetter seg inne i et hus som er bygget av tre, og det er da de blir regnet som skadedyr.

Hvilke skader gjør stokkmaur?

Stokkmaur graver glatte tunneler i treverk for å flytte seg rundt og for å finne mat. I motsetning til hva mange tror så spiser ikke stokkmaur veden. Men de tygger den ganske enkelt med underkjevene og kaster det som avfall. Altså litt som å grave seg igjennom jord, men den gjør det i treverk.

Som en av de største artene av maur kan disse maurene påføre bygninger ganske store skader, og det blir fort kostbart dersom de gnager i stykker bærende konstruksjoner.

Stokkmaur liker fuktig treverk eller jord

Stokkmaur trenger en vannkilde for å overleve, noe som er en grunn til at den primære tretypen de sikter mot er død, råtnende eller fuktig. Det er lettere å grave i og gir dem en kilde til fuktighet. Utendørs kan de bli funnet å lage reir i trestubber, gjerdestolper, ved eller i jord bak steiner.

Steder de ofte ødelegger bygninger

Hvis du har fått stokkmaur inn i huset så kan du ha en utfordring. Innendørs kan de bli funnet å grave og gnage i skadede vinduer og dørkarmer, krypkjeller, loft, skorsteiner, vasker, badekar og gammelt trekledning. De er ofte glad i varme vegger, og da gjerne solvegger.

Siden stokkmaur er større insekter, kan skaden de skaper være mer åpenbar og mer ødeleggende. De forlater regelmessig reiret for å søke etter mat og kommer tilbake for å fortsette å grave. Hvis du finner små, men tydelige hull i tre på eiendommen din som ser ut til å være tunneler, spesielt hvis det ser ut som en liten haug med sagflis samler seg under dem, kan det hende du har oppdaget et stokkmaurangrep. Alternativt kan det være borebiller. I sær stripet borebille.

Litt om stokkmaur

Stokkmaur når vanligvis omtrent 5-14 mm lange. De er røde, svarte, brune eller en kombinasjon av dette. Som andre maur har de segmenterte kropper. Du kan skille stokkmaur fra skogsmaur ved å se på hodet. Hvis det er noe rødt i hodet er de skogsmaur, mens stokkmaur har helt sorte hoder.

I tillegg er stokkmaur veldig fredelige maur. Du kan dyppe på dem og irritere på dem, og da vil de bare bøye unna og ikke bli aggressive. Det er svært Skjeldent at disse biter.

Hvordan bli kvitt stokkmaur

Du må bruke er middel mot stokkmaur. og det kan være et kontaktdrepende middel eller et forgiftet åte. Stokkmaur dør hvis du bruker maurmiddel som er kontsktdrepende, eller hvis du bruker forgiftet åte. Du må ikke finne på å bruke kontaktdrepende middel hvis du ikke kan utrydde hele maursamfunnet med det samme. For hvis du bare bruker litt middel her og der, så vil maurene kunne flykte og etablere seg flere steder i huset.

Ofte er det best å bruke forgiftet åte som du forer til maurene over tid. Da vil flere og flere maur dø, og til slutt vil dronningen eller dronningene dø. Når dronningene dør har du i praksis vunnet kampen.

Du kan impregnere treverk mot stokkmaurangrep ved å bruke Woodtox. Dette må bare sprayes eller males på bart treverk, og det beskytter treverket i mange mange år mot stokkmaurangrep.

Se mer om hvordan du kan bli kvitt stokkmaur her.

 

 

 

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0