Brunbeltet kakerlakk

BRUNBELTET KAKERLAKK (Supella longipalpa)

Brunbeltet kakerlakk (Supella longipalpa) er en kakerlakk som ikke forkommer ofte på norsk landjord. Men når den forekommer vil den gjøre stor skade. Den er en av de få kakerlakkene som kan lage faste kolonier i norske husstander. Den kan ofte forveksles med tysk kakerlakk og markkakelakk på grunn av de like fargene dyrene har på skallet.

Hvor kommer de fra?

Brunbeltet kakelakk kommer opprinnelig fra Afrika. De kommer til land som Norge ved å slå seg ned i skipslast og annen afrikansk eksportvare. Dette gjør at de kan komme fra pakker, som blir sendt hjem eller til lager, rett inn i stuen til folk. De tåler ikke det norske utendørsklimaet. Det som skiller dem fra de amerikanske, orientalske og andre tropisk-levende kakerlakker, er at de har evnen til å slå seg ned inne i husstander.

Kjennetegn

En voksen brunbeltet kakerlakken er ca 1,2 cm lang. Den er karamell-brun og har små vinger. Den voksne hunnen har en mye bredere kropp enn den avlange hankroppen. Brunbeltet kakerlakk har noen karakteristiske brune striper på baksiden av hodet, derav navnet.

Livssyklus

Brunbeltet kakerlakk har to faser før den er fullstendig utviklet som kakerlakk. Eggene legges i et beskyttende sted, som i en sprekk. Etter 45 – 70 dager vil egget klekkes, ut kommer det nymfer. Nymfene går gjennom nymfestadier på 8-13 uker før de er fullvoksende. Når kakerlakken er voksen lever den ytterligere 20-33 uker. En gjennomsnitts brunbeltet kakerlakk legger mellom 300 og 500 egg i løpet av sitt liv.

Hvor i husstanden finner vi dem?

Når man skal lete etter brunbeltet kakerlakk i huset, bør man lete oppunder taket. I motsetning til den amerikanske, tyske og australske kakerlakken trives den brunbelte kakelakken på større arealer enn de trange, lave stedene under maskiner og hvitevarer.

Skadevirkning

Den brunbeltet kakelakken spiser på matvarer vi mennesker oppbevarer. Den er en opportunistisk bytteeter. De tar seg inn over alt i kjøkken der det er fuktig og varmt. De avgir en sterk lukt fra sekretene de legger fra seg. Dette er ofte en sterk lukt som mange synes virker sjenerende i seg selv. Denne lukten har medvirket til store økonomiske tap for restauranter og matvareprodusenter. Kakelakkene spiser matvarer, malerier frimerker osv.. De har også blitt observert bitende på mennesker, antagelig i leting etter vann fordi bittene sitter rundt munnen. Bittene forårsaker ikke store skader bare litt traumasmerte. Kakerlakker kan forekomme i store kvanta hvis de ikke blir utryddet lokalt. Dette kan medføre store psykiske belastninger for beboere. I verste fall kan det føre til en slags paranoia fordi at dyrene holder seg skjult og man har ikke 100% kontroll på hvor i huset de befinner seg. Kakerlakker har til og med blitt kjent for å kortslutte TV’er, fordi de har tygget over vitale ledninger.

Hvordan kan man forbygge at den tar seg inn i huset?

Man kan forebygge at brunbeltet kakerlakk tar seg inn i hus og lager, ved å sjekke gjennom matvarer, importkasser osv… Dette er det viktigste tiltaket man kan stå for. Man bør også sjekk nøye gjennom bagasjen sin etter å ha vært på ferie i tropiske land.

Hvordan bekjempe brunbeltet kakerlakk?

Kakerlakk er ikke et insekt vi bør bekjempe selv. Ta kontakt med oss i skadedyrproffen så setter vi deg i kontakt med et lokalt firma som hjelper deg med problemene for en god pris. Våre samarbeidspartnere granterer for sine bekjempelser.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
Bønnefrøbille

Bønnefrøbille

BØNNEFRØBILLE ( Acanthoscelides obtectus) Bønnefrøbillen hører til i frøbille-familien og registreres i Norge av og til, men er ikke utbredt. Den...

les mer
Tobakksbille

Tobakksbille

TOBAKKSBILLE (Lasioderma serricorne) Dette er egentlig et tropisk insekt som ofte kommer til Norge med b.l.a krydder eller trolldeigfigurer som er...

les mer
0