Veggedyr – fakta og bekjempelse

Veggedyr  (Cimex lectularius)

  • Rødbrun
  • Oval og flattrykt kroppsform
  • Bakkropp oppsvulmet ved blodsuging
  • Vingeløs
  • 4-5 mm lang som voksen

 

Biologi og adferd

Veggedyr er nattaktive og suger blod av mennesker og dyr. De finnes i hele Norge og er de siste årene blitt stadig mer vanlige, særlig på overnattingssteder. Veggedyr spres med reisebagasje og brukte møbler/gjenstander. Har veggedyret etablert seg i et rom, kan det på egenhånd spre seg videre l andre rom eller leiligheter i samme bygg. På dagen gjemmer dyrene seg i nærheten av soveplasser, i sprekker i senga, bak listverk, i skap osv. De kan overleve lenge (mange måneder) uten mat. Veggedyret utvikles fra egg, gjennom fem nymfestadier til voksen. Dette kan ta fra en måned til et år avhengig av temperatur og mat tilgang. Skade: bittene kan gi kløe og mange opplever psykiske reaksjoner ved angrep. Dette kan føre til søvnmangel, stress og depresjon. Bittene gir røde merker I huden. Reaksjon kan variere I styrke.

Hvordan forhindre veggedyr:

Reisende som er utsatt for veggedyr eller er bekymret for veggedyr, bør rense bagasje, klær og eiendeler ved hjemkomst. Man kan bruke mekaniske metoder (børsting, støvsuging, oppvarming, vask eller frysing). Bruk alltid bagasjestativer når du reiser for å holde klærne fra gulvet og unna hotellmøbler. Hold kofferten unna sengen når du kommer hjem fra en tur, og kjør klærne gjennom tørketrommel før du legger dem fra deg. Oppbevar klærne dine i forseglede poser når du reiser. Hvis du er en hyppig reisende, kan du få en enhet som varmer opp kofferten din til en temperatur som vil drepe alle veggedyr. Inspiser eventuelle brukte møbler, sengetøy eller klær for tegn på veggedyr før du tar det med inn i hjemmet ditt. Hvis du bruker et felles vaskerom, transporter tøyet i plastposer og ikke brett det før du kommer hjem.

Bekjempelse

-Inspiser alle rom grundig behandling, senger er favorittboligen til veggedyr. -Støvsuging før bekjempelse kan fjerne en del av veggedyrene. (kast/frys posen) -Gjenstander i infiserte rom destrueres, eller varme/kuldebehandles (Steam, fryscontainer, vaskemaskin og tørketrommel) -Alle potensielle skjulesteder som ikke destrueres eller kan fjernes for ekstern behandling, varme- eller kuldebehandles med f.eks.varm  damp. -Hele rom kan varmes opp til over 50 °C. (fare for skader på bygg og inventar) -Silica-pulver eller diatomejord tørker ut veggedyrene (Insektnix) påføres langs lister og potensielle gjemmesteder. Behandle senger og nærliggende møbler grundig, i alle sprekker og hulrom. -Kjemisk behandling ved behov. Usikkerhet pga. Resistens, kan ha begrenset effekt. Brukes kun som del av et bekjempelsesprogram. -Tilstøtende rom/leiligheter bør kontrolleres nøye og før planlegging og gjennomføring av bekjempelse. For å kontrollere faren for spredning. -Trekk senger ut fra vegger og påfør climb-up feller, eller veggedyrteip på alle bein. Ikke la veggedyr ha noen mulighet til å klatre opp i senger uten å passere disse hindringene.

Hvor finner man veggedyr

Veggedyr lever vanligvis i nærheten av der folk sover i huset. Det er fordi veggedyr tiltrekkes av kroppsvarme og karbondioksid. De reiser vanligvis ikke til andre rom hvis folk ikke sover der. Veggedyr spiser vanligvis fra midnatt til daggry og gjemmer seg deretter i løpet av dagen på samme sted de var før de bitt. Det kan hende du ikke ser insektene selv, men du kan finne bloddråper eller små svarte prikker med avføring i sengen din. Hvis du finner tegn på veggedyr, bør du kontakte et skadedyrfirma. Det er veldig vanskelig å finne veggedyr med mindre du er profesjonelt opplært til å gjøre det. De fleste skadedyrbekjempere vil gjøre en sjekk gratis. Hvis de finner veggedyr, vil de vanligvis gi deg flere anbefalinger for å ta hånd om problemet. Husk at før du har fjernet angrepet, ikke besøk eller sov hjemme hos andre eller på et hotell. Dette kan potensielt kan spre insektene til hjemmet eller hotellrommet deres.

Veggedyrbitt: Alt du trenger å vite

Selv om veggedyrbitt sjelden er farlig, kan det være veldig kløende. I noen forårsaker de også en allergisk reaksjon. Fortsett å lese for å lære om veggedyrbitt, hvordan de ser ut og hvordan du kan behandle og forebygge dem.

Symptomer på et veggedyrbitt

Veggedyr skiller ut en liten mengde bedøvelse før de spiser på folk, så du vil ikke merke det når de biter deg. Noen ganger kan det ta noen dager før symptomer på veggedyrbitt utvikler seg. Noen mennesker utvikler aldri merkbare symptomer fra veggedyrbitt. Ifølge forskere i USA vil omtrent 30 til 60 prosent av mennesker aldri en reaksjon på et veggedyrbitt. Derfor kan det være slik at mennesker som bor sammen kan ha veldig ulik reaksjon på bitt fra veggedyr. Bitt fra veggedyr er ofte røde og hovne, med en mørk flekk i midten av hvert bitt. Det er ofte flere bitt i linjer eller klynger. Bittene utvikler ofte kløe og i noen tilfeller brennende væskefylte blemmer. Å klø på insektbitt kan føre til at de blør eller blir infiserte.

Hvor på kroppen oppstår veggedyrbitt?

Veggedyr kan bite hvilken som helst del av kroppen din. Imidlertid vil de normalt bite områder av huden som er utsatt mens du sover. Dette inkluderer ansikt, nakke, armer og hender. Hvis du vanligvis bruker pyjamas til sengs, vil insektene bite langs klærne.

Biter veggedyr hver natt?

Veggedyr spiser ikke alltid hver eneste natt. Faktisk kan de gå flere uker uten å spise. Det høres kanskje bra ut, men det kan gjøre det vanskeligere å legge merke til at det er veggedyr i hjemmet ditt. Faktisk kan det ta noen uker å innse at bittene er en del av et større mønster. Og det er problematisk fordi veggedyr kan formere seg veldig raskt. En hunn kan legge egg hver 3. til 4. dag.

Hvordan behandle veggedyrbitt

I de fleste tilfeller blir veggedyrbitt bedre i løpet av 1 til 2 uker. For å lindre symptomene kan du bruke reseptfrie kremer mot kløe. I noen tilfeller kan også allergitabletter hjelpe.

Hvordan bør du behandle veggedyrbitt på barn?

Hvis du mistenker at babyen eller barnet ditt har blitt bitt av veggedyr, sjekk lakenet, madrassen, sengerammen og nærliggende fotlister for tegn på insektene. Å vaske bittene med såpe og vann vil bidra til å behandle veggedyrbitt på babyen eller barnet ditt. For ytterligere lindring, vurder å bruke en kald kompress eller reseptfrie kløkremer. Sørg for å klippe babyens negler korte slik at de ikke kan klø opp huden. Hvis barnet ditt er gammelt nok til å forstå instruksjonene dine, be dem om ikke å klø på bittene. Hvordan kan du se om du har veggedyr i hjemmet ditt? Hvis du mistenker at det er veggedyr i hjemmet ditt, se etter tegn på dem i sengen din og andre områder. Veggedyr kan også gjemme seg under lister, nattbord, møbler, bak bilder på veggen, i stikkontakter, rundt ledninger på veggen osv.

Veggedyrbitt eller loppebitt

Veggedyrbitt og loppebitt er ganske like i utseende, selv om loppebitt vanligvis er litt mindre. Begge kan føre til at det dannes røde nupper på huden din. Begge kan være veldig kløende. Når lopper biter deg, biter de vanligvis den nedre halvdelen av kroppen din, eller varme, fuktige områder rundt leddene. De biter ofte føtter, anklene eller bena, armhuler, innsiden av albuene eller knærne. Veggedyr er mer sannsynlig å bite øvre deler av kroppen din, som for eksempel, hender, armer, nakke eller ansikt. Veggedyrbitt forekommer også om natten og ser ut som elveblest. Men senere på dagen blir de mindre og ser mer ut som en kvise. Hvis du mistenker at veggedyr eller lopper har bitt deg, se etter tegn på insektene i hjemmet ditt. Veggedyr skjuler seg ofte i sømmene på madrasser, sprekker på sengerammer og sengegavler, og fotlister rundt senger. Lopper har en tendens til å leve på familiens kjæledyr og i tepper eller stoppede møbler. Hvis du finner veggedyr eller lopper, er det viktig å behandle hjemmet eller kjæledyret ditt for å bli kvitt dem.

Veggedyrbitt vs. myggstikk

Veggedyrbitt og myggstikk kan begge være røde, hovne og kløende. Hvis du har en rekke biter som vises i et lite område av kroppen din, er det mer sannsynlig at de er veggedyrbitt. Bitt som ikke vises i noe tydelig mønster, er mer sannsynlig å være myggstikk. Både veggedyrbitt og myggstikk har en tendens til å bli bedre av seg selv, i løpet av 1 eller 2 uker. For å lindre kløe og andre symptomer, kan det hjelpe å bruke en kløestillende krem. Myggstikk forårsaker hevede, kløende svulster. De vises vanligvis ikke i en linje eller et mønster

Veggedyr biter på kjæledyr

Veggedyr biter ikke bare mennesker. De kan også mate på familiens kjæledyr. Hvis du har et kjæledyr som har blitt bitt av veggedyr, vil bittene sannsynligvis bli bedre av seg selv. Men i noen tilfeller kan de bli smittet. Gjør en avtale med en veterinær hvis du mistenker at kjæledyret ditt har et infisert bitt. Hvis du ansetter et skadedyrfirma for å bli kvitt veggedyr i hjemmet ditt, gi beskjed om du har et kjæledyr. Noen insektmidler kan være tryggere for kjæledyret ditt enn andre. Det er også viktig å vaske kjæledyrets seng, utstoppede leker og annet tilbehør der veggedyr kan leve.   Kort oppsummering Veggedyr er bittesmå insekter som lever av blod. De bor inne i møbler og andre steder i hjemmet ditt. Veggedyr kan bite mennesker og andre dyr. Selv om det første bittet ikke vil gjøre vondt, kan det etterlate kløende, røde nupper som oppstår i en klynge eller linje. Veggedyr reiser ved å gjemme seg i møbler, sengetøy, klær, kofferter og noen ganger til og med elektronikk. De fleste bitt vil leges av seg selv i løpet av en uke eller så. Du kan behandle veggedyrbitt med såpe, vann og beroligende kremer. I noen tilfeller kan veggedyrbitt bli infisert og trenger legehjelp. Det kan være vanskelig å fjerne veggedyr fra hjemmet når de først har kommet seg inn. Du vil mest sannsynlig trenge hjelp av skadedyrbekjempelse for å finne veggedyrene og bli kvitt dem. Hvis du er usikker på hvilken type utslett eller bitt du har, besøk en lege eller hudlege for diagnose og behandlingsanbefalinger.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
Veggedyr vs myggstikk

Veggedyr vs myggstikk

Du ønsker ikke å bli offer for insektbitt, men det kan være foruroligende når du vet hva bet deg. Det er noen Lær om likhetene og forskjellene...

les mer
0