Vepseår 2023 – Hvordan fjerne vepsebol

På folkemunne kalles det «vepseår» når det er svært mange veps, og dette går i sykluser. Noen år er det lite veps, og andre ganger så kan man ikke sitte i fred på verandaen hvis man spiser mat. Det kan virke litt tilfeldig hvorfor det er slik.

Hvorfor blir det mye veps?

Det er ikke helt klart hvorfor det blir vepseår innimellom, men en teori er at ca annethvert år så har vepsen bedre vekstgrunnlag. Det kan være at det er færre dronninger annenhvert år, og dermed så er det mindre konkurranse mellom bolene og bolene kan derfor vokse seg mye større. Store bol gir enormt mange veps.

En annen årsak kan være variasjon av tilgang på mat.

Når er det vepseår?

De siste årene har det vært litt tilfeldig (tilsynelatende) når det har vært vepseår. Det er ikke plagsomy mye med veps hvert år, men det kommer i perioder. Du kan se på statistikken her at det er litt ulikt fordelt, og det er også mulig at det kan være litt forskjellig fra område til område. Her ser du statistikken for bekjempelse av veps i Norge de siste årene. Jo høyere søyle, jo flere bekjempelser.

Det virker i alle fall rimelig sikkert at det blir mye veps i 2023.

Vepseår 2022

Stikkveps og jordveps er forskjellige når det gjelder aggressivitet og vaner. Det er viktig å identifisere typen du har i hjemmet eller hagen på riktig måte før du prøver noen form for kontroll.

Hva bør du gjøre når det er mye veps?

Folk bør allikevel ta forholdsregler for å redusere og slippe unna plager med veps i størst mulig grad. Det er noen konkrete ting du kan gjøre.

  1. Det første er å sjekke over huset ditt og se at nettinger i gesimskasser og andre insektsnettinger er hele. Hvis det er et hull så er det mye større sannsynlighet for at vepsen vil etablere seg i din bolig. Du bør også sikre sprekker og luker og tette eventuelle åpninger i boligen slik at dronningene ikke kan komme inn for å starte bygging av vepsebol.
  2. På sensommeren og tidlig høst bør du være obs på at vepsen gjerne lukter din mat og vil komme for å spise. På den tiden av året er den veldig glad i kjøttrester for eksempel. Så etter at du har hatt grillparty bør du raskest mulig fjerne maten fra bordet.
  3. Oppdager du vepsebol som er under etablering bør du fjerne det så raskt som mulig. Ikke tillat vepsen å bo på loftet ditt. Se «Hvordan fjerne vepsebol» under.

Veps bør forebygges og bekjempes så tidlig som mulig.

Om våren bygger vepsen bol og produserer egg og larver for å øke kolonien. I denne perioden er de mest opptatt av seg og sine arbeidsoppgaver. En dronning kan legge opptil 12000 egg i løpet av en sommer. Så et vepsebol kan bli enormt i løpet av sesongen.

Brukte bol tas ikke i bruk igjen

Veps bruker ikke samme bol igjen. All veps utenom dronninger dør om høsten. Det er derfor lite poeng i å forsøke å bekjempe vepsene på senhøsten da det uansett vil dø ut i løpet av kort tid. Men tidlig på sommeren er det stor grunn til å fjerne vepsebolet.

Vepsestikk

Veps gjør sjelden skade på boligene våre, men når de oppholder seg nær bygninger og steder vi bruker ofte, kan de være veldig plagsomme. Vepsen har en brodd i bakkroppen som har en giftkjertel og bruker denne til å forsvare seg med dersom de føler seg truet. Disse stikkene kan være utrolig smertefulle, og det er denne smerten vi mennesker frykter.

Stikkene er smertefulle, men stort sett ikke farlige. Unntaket er for dem som har allergi, og da gjerne er veldig allergisk mot veps.

Hvordan fjerne vepsebol

På våren og tidlig sommer er vepsebol normalt sett små. De har ikke rukket å vokse seg store og dermed inneholder de ikke så mange individer. På den tiden er det enkelt å fjerne vepsebol. Da rekker ikke dronningen å produsere mer avkom, slik at problemet forsvinner.

Fjerning av vepsebol : Finner du bolet kan du ta en plastpose rundt vepsebolet å knyte igjen. Dette er best å gjøre på kveld eller natt når all veps er inne i bolet. Legg posen i fryseren, så dør vepsen i løpet av noen timer. Pass på å dekke deg til slik at du ikke blir stukket.

Du kan også benytte insektmiddel og spraye rett opp i bolet. En dusj med insektmiddel rundt bolet først, vil dempe aktiviteten utenfor bolet. Deretter kan man sprøyte direkte inn i bolet. Vi anbefaler Permetrin insektsmiddel mot veps.

Er bolet stort og du er i tvil om dette er noe du kan håndtere selv, anbefaler vi å ta kontakt med et skadedyrfirma.

Ønsker du hjelp til å fjerne vepsebol?

Vi har et skadedyrfirma (Sørlandet Skadedyrkontroll AS) som dekker Sørlandet fra Mandal til Skien. Vi har også god kontakt og kan formidle kontakt til andre seriøse og serviceinnstilte skadedyrfirma i Norge. Ta gjerne kontakt.

Vi hjelper til med vepsebol på hele Sørlandet. Kragerø, Risør, Arendal og Kristiansand. Vi hjelper selvfølgelig også med andre skadedyr som mus, rotter, veggedyr, skjeggkre, maur osv. Det koster ingenting å ringe oss. Markedets beste priser med garanti.

Vår pris på bekjempelse av veps er fra 1500 kroner og opp til 3000 for del aller fleste jobbene. Når vi tar på oss jobben er vepsen garantert borte. Kommer den tilbake på samme plass samme sesong, fjerner vi den også, uten ekstra kostnad.

Hva er forskjellen på veps og bier?

Mangle blander veps og bier. Bier er i utgangspunktet ikke interessert i maten din, men veps er veldig glad i et «gratis måltid». Veps spiser nemlig proteinrik mat, og hvis du har en bit kjøtt på tallerkenen etter grilling så vil du av og til se at en veps kan sette seg der og gnage løs en but – før den flyr av gårde med den lille kjøttbiten.

Veps er nemlig en jeger, og hvis den kan få en gratis matbit fra deg i stedet for å ta en larve på en busk, så gjør den gjerne det.

Hvor mange veps i et vepsebol?

Det starter tidlig om våren med veldig få veps. Aller først dronningen, og deretter noen hanner og arbeidere. Deretter legger hun egg, og etterhvert som disse klekkes så øker bestanden mer og mer. Til slutt kan det være mange tusen veps i vepsebolet.

Er vepsen nyttig til noe?

Ja, den spiser andre insekter. Hadde vi ikke hatt den så hadde kjøkkenhagen og andre avlinger blitt ødelagt av larver og andre skade insekter, men i og med at denne flyvende jegeren leter dem opp og spiser dem, så holder dette i sjakk.

Det er derfor en god grunn til å være glad for at vepsene er i hagen og naturen, samtidig som vi bør gjøre vårt for at vi ikke blir stukket.

  1. Pollinering: Selv om mange insekter, som bier og sommerfugler, også pollinerer planter, kan veps også bidra til pollineringen. Noen planter er spesielt avhengige av veps for pollineringen.
  2. Naturlig skadedyrbekjempelse: Vepsen er en predator som jakter på andre insekter, spesielt skadedyr som bladlus og møll. Dermed kan vepsen bidra til å kontrollere populasjonene av disse skadedyrene naturlig.
  3. Mat for andre dyr: Vepsen er en viktig matkilde for mange andre dyr, som fugler og øgler. Fuglene spiser ofte veps for å få i seg proteiner som trengs for å overleve.
  4. Bidrar til å bryte ned dødt materiale: Noen arter av veps spiser dødt organisk materiale, som for eksempel råtnende frukt. Dette bidrar til å bryte ned og gjenvinne næringsstoffer i økosystemet.
  5. Bidrar til mangfoldet i økosystemet: Vepsen er en viktig del av økosystemet og bidrar til å opprettholde en balanse mellom ulike arter og populasjoner.
  6. Vitenskapelig interesse: Vepsen er også av vitenskapelig interesse, og forskere studerer dem for å lære mer om deres atferd, evolusjon og økologiske roller i økosystemet.

Veps spiser insekter

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0