Amerikansk kakerlakk

Amerikansk kakerlakk (Periplaneta americana)

Den amerikanske kakerlakken lever ikke i Norge, men de har blitt observert her til lands. Den klarer ikke leve i Norsk klima, siden den er vant til mer tropiske forhold, slik som i Sør-Amerika, der den opprinnelig kommer fra. I de tropiske landene kan man ofte finne mange av dem i kloakksystemene.

Biologi

Den amerikanske kakerlakken er en stor kakerlakk med sine 4,4 cm. Den er ganske lik den australske kakerlakken, men den australske har vite prikker på vingene. På toppen av kroppen dekker vingene hele kakerlakken. Denne kakerlakken legger egg som er 8 mm lange og 5 mm brede.

Livsløp

Syklusen til en amerikansk kakerlakken starter med egg. Etter ca 30-50 dager klekkes eggene, og ut fra eggene kommer det nymfer. Nymfene vokser og mens de gjør det skifter de ham flere ganger før de er fullverdige kakerlakker. Hamskiftene går over 9-20 måneder. I motsetning til de tyske kakerlakkene som bare bruker 30 dager. Når eggene klekkes og hvor fort utviklingen tar, avhenger av temperaturen. Temperaturer på 30-33˚C er ideelt for klekkingen.

Adferd

Den amerikanske kakerlakken er nattaktiv, slik at den spiser og beveger seg når det blir mørkt. Dette betyr at den søker mørke, fuktighet og varme i steder innendørs. Den amerikanske kakerlakken er en bytteeter, den spiser alt den kommer over, åtsler og andre insekter. Dersom man ser kakerlakker i lyset på dagen, tyder dette på at det er en stor mengde kakerlakker på stedet.

Hvordan sprer de seg?

De amerikanske kakerlakkene sprer seg ofte til land som ligger nærme kysten og har hyppige besøk av lasteskip og skipsturister fra varmere land. Kakerlakker forekommer fra tid til annen i bagasjen til reisende og frakt varer som har stått på lager før de ble skipet. Som tidligere nevnt tåler de Norges kalde klima dårlig og vil ikke kunne overleve ute her til lands.

Skade

Den amerikanske kakelakken spiser på matvarer vi mennesker oppbevarer. De tar seg inn over alt i kjøkken der det er fuktig og varmt. Kakerlakkene avgir en sterk lukt fra sekretene de legger fra seg. Dette er ofte en sterk lukt som mange synes virker sjenerende i seg selv. Denne lukten har medvirket til store økonomiske konsekvenser for restauranter og hos matvareprodusenter. Kakerlakker kan forekomme i store antall og kan fort formere seg og bli mange. Angrep av kakerlakker kan ha store psykiske påkjenninger for beboere.

Smittefare

Mange lurer på om amerikanske kakerlakken kan overføre sykdommer. Disse dyrene ferdes ofte på urene steder, der ser etter mat i kloakker og søppelbøtter. Dette kan i teorien gjøre at de kan bære med seg smitte fra slike steder og over til matvarer og andre ting som kan smitte oss i rene soner.

Dersom du opplever kakerlakker  bolig eller på arbeidsplass, ikke forsøk med egne bekjempelsesmetoder. Vi i skadedyrproffen. samarbeider med seriøse skadedyrfirmaer over hele landet, så ta kontakt med oss for å bli henvist til en a våre partnere. Alle våre partnere har gode priser og garanterer for sitt arbeid.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0