Slik ser du forskjell på mus og rotter

Mus eller rotter – hva er forskjellen?

Det er flere forskjeller mellom mus og rotter. Forskjellene kan virke tydelige for mange, men noen kan være vanskeligere enn du tror. Begge dyrene er en del av gnagerfamilien, og begge kan forårsake omfattende skader hvis de bosetter seg eller kommer inn i hjemmet ditt. Hvis de først har kommet inn, er det viktig å raskt finne ut av hvem av dem du har. Hvilken du har i hjemmet ditt, gjør en stor forskjell når det gjelder behandlingen av dem.

Rotte eller mus

Hvordan kan du skille en mus fra rotte?

Hvis en huseier har tilstrekkelig tid til å se på gnageren, vil det ut ifra størrelse være ganske greit å identifisere riktig. Men, hvis du er på kjøkkenet ditt og ser noe som skynder seg over gulvet ditt, kan frykten og overraskelsen overgå evnen din til å avgjøre størrelse og andre tegn. Da kan usikkerheten komme om du så en mus eller rotte.

Størrelse

Husmusen er alt fra 6 til 10 cm lang, i motsetning til den mye større, rotta som er 18 til 25 cm lang, pluss halen. Selvfølgelig kan det være lett å skille mellom de to hvis begge er i voksen størrelse, men en ung rotte som ikke har nådd full størrelse kan se ut som en voksen husmus.

Utseendet

Selv om fargen på mus og rotter er lik, er det noen forskjeller i andre funksjoner som kan hjelpe deg med å skille mellom de to.

Rotter:
 • Vekt: 200-500 g
 • Lengde (kropp): 18-25 cm
 • Lengde (hale): 15-21 cm (kortere enn kroppen, mørk overside og lys underside)
 • Snute: Butt
 • Ører: Små, dekket med hår, når ikke ned til øynene
 • Øyne: Små
 • Pels: Fra grå, til brun og svart
Husmus
 • Vekt: 12-28 g
 • Lengde (kropp): 6-10 cm
 • Lengde (hale): 7-10 cm
 • Snute: Spiss
 • Ører: Små
 • Øyne: Små, ikke fremtredende
 • Pels: Alle farger, men oftest grålig med nyanser av brunt på ryggen, lysere buk

Mus har også en tendens til å ha lange, tynne haler med hår, men rottehaler vil vanligvis være hårløse og skjellete.

Oppførsel

Selv om både rotter og mus faller inn i kategorien gnagere, er det noen forskjeller i deres oppførsel. Selv om musene er mindre, har musene en tendens til å være litt dristigere enn rotter. Mus er vanligvis nysgjerrige og vil utforske nye ting, inkludert feller. Mus er derfor lettere å fange i feller enn det rotter er. Rotter er naturlig mer skeptiske til nye ting i territoriet sitt.  Rotter lever vanligvis i frykt, så de er veldig forsiktige med nye ting og vil være like nysgjerrig og utforskende som mus. Det tar rotter mye lengre tid å undersøke nye ting i motsetning til mus. Dette gjør at å bekjempe rotter i en bolig kan være veldig tidkrevende og utfordrende.

Mus dyktige klatrere og har ingen problemer med å bo på loftet i hjemmet ditt. På grunn av sin lille størrelse kan mus også passe inn i de minste hullene, slik at de kan få tilgang til deler av hjemmet ditt du ikke trodde noe kunne passe inn. Rotter, derimot, kan klatre, men foretrekker å bo lavere nivåer av en struktur, for eksempel en kjeller eller et kryperom.

Gjør mus eller rotter mest skade?

Faktum er at hvis du har en av disse gnagere i hjemmet ditt, kan skaden være betydelig, og det er viktig at du får en profesjonell til å løse situasjonen hvis du ikke får tatt dem ganske raskt. Du kan kjøpe gode musefeller og rottefeller fra oss.

Både rotter og mus kan gnage på forskjellige ting de finner i hjemmet ditt. Rør, ledninger og andre installasjoner de gnager på kan føre til store økonomiske skader, gnagere er også kjent for å gi en betydelig brannfare dersom de gnager over ledninger inne i konstruksjonen. Mus har svakere tenner enn rotter, noe som betyr at enhver matkilde som er riktig lagret i glass eller metall, kan forhindre musene i å forurense det, men det er kanskje ikke tilfelle med rotter. Rotter er mye sterkere enn mus og har vært kjent for å gnage gjennom forskjellige byggematerialer, inkludert aluminium, tre, glass og metallplater for å utforske å komme til nye steder.

Hvordan stopper man mus og rotter fra å komme inn i huset?

Man kan gjøre mye med feller når gnageren først har kommet inn, men det aller beste er å stoppe den før den kommer inn. Det kan du gjøre ved å bruke en musebørste. Dette er en genial børste som på en måte ser ut som en piperenser. Den består av en stålkjerne i rustfritt stål, og deretter en ganske stiv plastbust. Denne kan da dyttes inn i hulrom, og egner seg spesielt fint til å stoppe mus og rotter fra å komme inn mellom kledningen og veggen. Dette er et høyt anbefalt produkt!

Kan mus og rotter forårsake helseproblemer?

Gnagere en atferd som ofte bringer dem i kontakt med skitne områder, søppelrester, samt fødevarer for mennesker og dyr. Dette gjør at de har potensial for å spre smitte. På verdensbasis er ulike gnagere bærere av en hel rekke smittsomme virus-, bakterie- og parasittsykdommer, og de kan utgjøre en reell helsefare for mennesker.

Gnagere kan forårsake store økonomiske og materielle skader for huseiere, så det er best å forhindre dem så tidlig som mulig. Hvis du oppdager mus- eller rotteaktivitet i hjemmet ditt, må du kontakte ditt lokale skadedyrfirma, før de forårsaker betydelig skade på hjemmet ditt.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0