Når maur ikke spiser åte: Tilvenning av maur til å spise forgiftet åte

Maur er litt som deg og meg: Vi har vår favorittmat:

Hvis vi helst vil ha hamburger, og vi har valget mellom hamburger eller pølse, så tar vi hamburger…

Slik er det med maur også. Mange maur begynner å spise forgiftet åte slik som Swirr og Kvitt superkonsentrat med det samme de får anledningen, mens andre maursamfunn velger å gå rundt og finner seg noe annet å spise.

Det betyr ikke at mauråtet er et dårlig produkt, men det betyr at maurene har smaken for noe annet…

Her er et par løsninger som kan være viktig for deg å være klar over hvis «dine maur» ikke vil spise det forgiftet åtet som du tilbyr dem:

1) Fjern andre matkilder

Hvis du ser et koldbord med mange lekre retter, hva spiser du først? Går du til karbonadene, til røykelaksen eller kanskje rett til dessertbordet slik mine unger gjerne skulle gjort?

Hva gjør maurene? I prinsippet har de et «koldtbord» med mat de også: Ofte kan de finne smuler på kjøkkenet, matsøppel , eller syltetøyglass med litt rester i,  – eller mauråtet som du setter frem.

Mauråte er søtt, og i seg selv er det attraktivt for maur. Samme som karbonader eller røykelaks er for oss. Men maurene kan ha sin foretrukket mat, og da må vi etterlikne den.

Hvis de ikke spiser mauråtet du setter frem så betyr det at de har en annen matkilde de favoriserer.

Det beste du kan gjøre da er å fjerne den andre matkilden hvis du har mulighet til det. Da vil de begynne å søke mot den «nest beste maten», som i dette tilfellet forhåpentligvis er det forgiftede åtet du setter frem.

Dette er også grunnen til at vi anbefaler bruk av både Swirr og Kvitt superkonsentrat, og teste hvilken av disse åtene «maurene dine» liker best. For da kan du få dem til å spise raskere, og dermed bekjempe maurene raskere.

2) Venn maurene til en ny smak

Noen ganger «vil ikke» maurene spise mauråte. Løsningen på dette er å venne maurene til den nye smaken:

Trinn 1: Identifiser maurenes sti og koloniens beliggenhet

Før du begynner å implementere den direkte tilvenningsmetoden, er det viktig å finne maurenes sti og finne ut hvor kolonien befinner seg. Dette kan gjøres ved å observere maurene nøye og se etter spor, sprekker eller hull hvor de kommer inn. Det er også nyttig å finne ut hva slags mat maurene tiltrekkes av.

Tips: Hvis det er en og annen maur som bare svirrer tilfeldig rundt så kan det være vanskelig å finne ut hvor kolonien er. Hvis det er flere så prøv å sette frem noe mat slik som i trinn 2 under, og se hvor maurene går etter å ha spist. Følge dem så langt du kan.

Når du vet hvor du skal plassere maten så gå til trinn 2:

Trinn 2: Bruk honning eller syltetøy som tiltrekkende mat

Start med å plassere en liten mengde honning eller syltetøy på stedet hvor maurene vanligvis beveger seg. Dette vil tiltrekke maurene og få dem vant til å finne mat på dette stedet. Sørg for å plassere maten på et sted der den er lett tilgjengelig for maurene.

Ved å gjøre dette «trener du maurene» til at de kan komme til det samme stedet og alltid finne mat.

Når du ser at maurene begynner å spise jevnlig så kan du gå i gang med neste trinn:

Trinn 3: Bland forgiftet åte med søt mat i 50% forhold

Når maurene har begynt å spise av honningen eller syltetøyet, kan du gå direkte til å blande forgiftet åte med søt mat i et 50% forhold:

Dette betyr at halvparten av blandingen skal bestå av forgiftet åte, for eksempel Swirr mauråte eller Kvitt superkonsentrat åte på tube, og den andre halvparten skal være honning eller syltetøy (det du brukte i straten). Bland grundig for å sikre jevn fordeling av det forgiftede åtet.

Feks en halv te-skje med syltetøy + en halv te-skje med mauråte, og blande dette veldig godt.

Trinn 4: Plasser blandingen på strategiske steder

Plasser blandingen av forgiftet åte og søt mat på de stedene hvor maurene er mest aktive og hvor du har observert deres bevegelsesmønster. Sørg for å opprettholde åtepunktene til maurene slutter å vise interesse for maten.

Trinn 5: Oppretthold åtepunktene og følg med på resultatene

Fortsett å oppdatere og opprettholde åtepunktene med den 50% blandingen av forgiftet åte og søt mat. Monitorer resultatene ved å observere om antallet maur reduseres og om kolonien begynner å forsvinne.

Du kan etterhvert også prøve å legge 100% mauråte i nærheten av der du har 50% blandingen, for å se om de har «fått smaken på» åte-smaken. Da kan du eventuelt gå over til 100% åte.

Viktige tips:

  • IKKE drep maurene du ser på åtepunktene, da de fungerer som budbringere og tar maten tilbake til kolonien.
  • FJERN døde maur som måtte ligge i nærheten til åtepunktene.
  • FORTSETT å bruke metoden til maurproblemet er fullstendig løst, da kolonier kan være store og inneholde flere dronninger.
  • Hold åtepunktene utenfor rekkevidde for kjæledyr og barn for å unngå utilsiktet inntak av forgiftet åte.

Direkte tilvenning av maur til en 50% blanding av forgiftet åte og søt mat som honning eller syltetøy kan være en alternativ og effektiv tilnærming for å takle maurproblemer. Ved å følge disse trinnene og bruke anbefalte produkter som Swirr mauråte eller Kvitt superkonsentrat åte på tube, kan du øke sjansene for å eliminere maurkolonier på en trygg og effektiv måte. Husk å være tålmodig, da det kan ta tid før kolonien blir eliminert.

Med riktig innsats og vedvarende oppfølging kan du oppnå en maurfri bolig og hage.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0