Hvorfor kommer sukkermaur inn i huset? (Og hvordan bli kvitt dem)

Sukkermaur er små og tilsynelatende harmløse insekter, men mange huseiere har opplevd at de invaderer hjemmet, spesielt om våren og sommeren. Men hva er grunnen til at sukkermaur kommer inn i huset? Dette er et spørsmål som mange lurer på, og i denne artikkelen vil vi se nærmere på årsakene bak dette fenomenet.

Disse små skadedyrene finner veien inn i boligen vår gjennom sprekker og åpninger i konstruksjonen. De første tiltrekkes av tre hovedfaktorer: de søker etter et egnet sted å etablere sine bol, de søker etter mat, og noen ganger er de tilfeldige gjester som forviller seg inn.

Blant maurtypene som ofte finnes innendørs i norske boliger er sukkermaur, som gjerne leter etter føde, som søl fra søte drikker og sukker i matskapet. Når sukkermaur oppdager matkilder inne i huset, vil de fortsette å vende tilbake og tiltrekke seg enda flere maur i prosessen.

Hvorfor sukkermaur kommer inn i huset

Sukkermaur, også kjent som svart jordmaur, kommer ofte inn i huset vårt av flere grunner, og særlig i løpet av våren og sommeren. En av hovedgrunnene er at de er på utkikk etter mat, spesielt søtsaker og sukkerholdig føde som de finner i kjøkkenskap og spisebord i våre hjem.

Disse små insektene er tiltrukket av søl fra søte drikker og sukker som kan finnes i matskapet. Å oppbevare søtsaker i tette bokser og tørke opp søl raskt, vil bidra til å hindre maurene i å få tak i mat og redusere sjansene for at de kommer inn i huset ditt.

Sukkermaur kan også komme inn i huset om høsten når det begynner å bli kaldere ute. Dette skjer når maurene leter etter varmere steder å bo og finne matkilder, som i nærheten av varmekabler eller inne i huset.

Det er viktig å bemerke at sukkermaur ofte følger et duftspor som den første mauren har lagt ut etter at maten er blitt lokalisert. Dette betyr at hvis du oppdager en maur i huset ditt, er det sannsynlig at flere kommer til å følge etter.

Boligplassering og landskapsarkitektur kan også påvirke sannsynligheten for at sukkermaur kommer inn i huset. For eksempel, gamle vedlagre inntil hytteveggen og steinheller på jord eller sand rett utenfor huset gir gode bolsteder for svart jordmaur. I slike tilfeller har maurene en høyere sannsynlighet for å komme inn i huset i jakt på mat (Aftenposten).

Forebyggende tiltak

For å unngå at sukkermaur kommer inn i huset, er det viktig å ta i bruk noen forebyggende tiltak. Disse kan deles inn i to hovedkategorier: Fjerne matkilder og tette hull og sprekker.

Fjerne matkilder

NNår det gjelder matkilder, er det viktig å fjerne alt som kan tiltrekke seg sukkermaur. Dette inkluderer søl av sukker, saft, kaker og andre søte matvarer. Ta ut søppelet ofte, og la ikke dyremat stå fremme unødig. Oppbevar matvarer og fôr i tett lukkede beholdere for å forhindre at maurene får tilgang til dem.

Tette hull og sprekker

For å hindre at sukkermaur kommer inn i huset, bør man tette åpninger, sprekker og andre hulrom. Dette kan gjøres ved å tette hull i vegger, gulv og andre konstruksjoner.  Du kan for eksempel bruke fugemasse for å tette små hull eller sprekker.

Sørg også for å fjerne gamle vedstabler og steinheller på jord eller sand rett utenfor huset, da dette er gode bolsteder for sukkermaur som senere kan finne veien inn i huset på jakt etter mat.

Generelt er det viktig å være oppmerksom på mulige kravsteder for sukkermaur og treffe nødvendige tiltak for å hindre dem i å etablere seg innendørs. Ved å følge disse rådene om forebyggende tiltak, vil man være bedre rustet til å unngå sukkermaur i huset.

Bli kvitt sukkermaur

Det er noen effektive metoder for å bli kvitt disse små skadedyrene både inne og ute ved hjelp av forskjellige produkter og teknikker, og du kan gjøre dette selv.

Inne: Bruk av forgiftet åte som Swirr og Kvitt

Første trinnet for å bli kvitt sukkermaur inne er å bruke en forgiftet åte som Swirr og Kvitt. Dette produktet tiltrekker maurene, som deretter tar med seg åten tilbake til kolonien. Når maur spiser det forgiftede åtet, vil de også skade hele kolonien og bidra til å redusere antallet maur inne i huset. Det er viktig å plassere åtet på steder der maurene er mest aktive for å oppnå best mulig resultat.

swirr og kvitt maurgift

Vi anbefaler å bruke en av produktpakkene i nettbutikken her. Da får du mest for pengene, og du får med deg både Swirr og Kvitt, som vi anbefaler å plassere i to ulike maurlokkebokser (som også følger med).

Ute: Bruk av forgiftet åte som Kvitt granulat mot maur

En annen metode for å bli kvitt sukkermaur er å bruke en forgiftet åte som Kvitt granulat mot maur. Dette granulatet kan spres rundt utsiden av huset for å bekjempe maurene der de starter sitt angrep mot boligområdet. Gjerne en liten «haug» på 1 spiseskje midt i maurstien.

Maurene vil tiltrekkes av granulatet og bringe det tilbake til kolonien, hvor de deler det ut som mat, og det vil medføre at maurmengden reduseres og eventuelt blir borte i nærområdet.

Ute: Bruk av Trinol Maurvanningsmiddel for øyeblikkelig fjerne tue

For de som ønsker å eliminere en maurtue umiddelbart, kan Trinol Maurvanningsmiddel være et effektivt valg. Dette produktet er en løsning som blandes med vann og helles direkte på maurtuen. Men vi anbefaler å ta det på en spruteflaske og sprute lag på lag mens man graver seg nedover i tuen.

Trinol vanningsmiddel mot maur

Middelet forårsaker en umiddelbar reaksjon som dreper maurene og ødelegger kolonien på kort tid. Selv om dette er en rask måte å bli kvitt en maurtue på, bør man være oppmerksom på at andre maurtuer kan danne seg i nærheten og kreve ytterligere behandling.

Det er viktig å huske at sukkermaur er små skadedyr som kan være vanskelige å bli kvitt helt, og at de kan kreve flere behandlingsrunder. Tålmodighet og regelmessige tiltak vil bidra til å holde sukkermaur i sjakk og beskytte ditt hjem fra ytterligere maurinvasjon.

Profesjonell hjelp

Hvis du fortsatt sliter med sukkermaur i huset til tross for å ha forsøkt ulike Gjør-Det-Selv-løsninger, kan det være på tide å søke profesjonell hjelp. Det finnes skadedyrbekjempelsesselskaper som har spesialisert seg på å håndtere sukkermaur og andre skadedyr, og som kan hjelpe deg med å bli kvitt dem for godt. Vi kan gjøre det for deg hvis du bor i området Mandal til Oslo, og formidler kontakt andre steder i landet.

En profesjonell skadedyrbekjemper vil først utføre en grundig inspeksjon av huset og eiendommen for å identifisere hvor maurene kommer inn og hvor reiret er lokalisert. Etter å ha identifisert kilden til problemet, vil de bruke egnede metoder som er både effektive og trygge for mennesker og kjæledyr.

Blant de vanlige behandlingsmetodene som brukes av profesjonelle er maursperrebehandling, der en kjemisk barriere legges rundt det berørte området, og bruk av forgiftet åte i granulat eller gel form (Se hvordan bli kvitt maur her). Disse metodene kan variere avhengig av hva «dine» sukkermaur foretrekker, hvordan de oppfører seg, hvor de bor og alvorlighetsgraden av infestasjonen.

Husk at det kan være lurt å be om referanser fra tidligere kunder eller sjekke kundeuttalelser på nett, og forsikre deg om at selskapet du velger har de nødvendige sertifiseringene og lisensene for skadedyrbekjemping i ditt område. Dette vil sikre at du får høy kvalitet på tjenesten og at sukkermaurproblemet blir effektivt og varig løst.

Oppsummering

Sukkermaur, også kjent som svart jordmaur, kommer inn i huset av ulike grunner. En av hovedårsakene er at de søker etter mat, spesielt sukkerholdige og søte stoffer. Denne atferden er spesielt tydelig tidlig på våren, når tilgangen til mat ute er begrenset, og de finner matkilder inne i huset.

Noen forholdsregler kan tas for å redusere sjansen for at sukkermaur kommer inn i huset. Dette inkluderer å holde kjøkkenet rent og ryddig, fjerne matrester og søl, og lagre mat i tette beholdere. Tette sprekker og åpninger rundt huset kan også hjelpe, da maur finner veien inn gjennom slike åpninger.

Hvis sukkermaur allerede har kommet inn, kan de bekjempes ved å finne og eliminere kilden til mat for maurene. Maur går alltid den korteste veien til mat og vil hente mat fra en forgiftet åte i granulat eller gel form, som kan plasseres nær inngangspunktet for maurene. Dette blir tatt tilbake til kolonien og fører til eliminering av maurinnvadering.

Maur som kommer inn på våren vil ofte forsvinne av seg selv når mattilbudet utendørs blir større i løpet av våren. Imidlertid er det viktig å fortsette å være på vakt og følge disse tipsene for å holde sukkermaur ute.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0