Høysesong for mus og rotter kommer snart

Selv om det nå er sommer og det er sol og bading som i stor grad står på planen, så nærmer det seg raskt sesongen for mus og rotter. Dessverre. Her ønsker vi å gi deg noen råd til hvordan du kan gå inn i sesongen med minst mulig problemer.

Det ene du bør begynne å tenke på nå er å forebygge uønsket innflytting av rotter og mus, og det andre er å få på plass løsninger som hjelper deg å se om det har kommet en gnager inn på uønskede steder.

Hva bør du gjøre for å forebygge mot rotter og mus?

Når vi nærmer oss den kalde årstiden blir det mindre attraktivt å bo ute, og dette gjelder store deler av landet. Men den største årsaken til at mus og rotter flytter inn i hus er at de ser etter mat. De er sultne.

1) Fjern matkilder som er ute men nær huset

Fjern nedfallsfrukt og annen mat som ligger ute i hagen. Hvis det ikke er mat nær huset ditt er det mye større grunn til at mus og rotter ikke skal komme nær ditt hus. Kommer de ikke nær så flytter de ikke inn…

Ekspertene råder folk til å være nøye på å fjerne frukt, men også sørge for at de ikke har tilgang til for eksempel matsøppel. Av denne grunnen er det mange renovasjonsselskaper som har gått over til å bruke tette søppelkasser i plast. Da ligger matsøppelet beskyttet på innsiden av tette vegger.

2) Fjern tilholdssteder som er nær husveggen

Mus og rotter liker ikke å oppholde seg eller krysse store tomme områder. De liker seg best i skjul, bak planter, en stabel med dekk eller andre tilsvarende steder.

Fjern derfor vedstabel, dekk, busker og annet som ligger inntil husveggen og som danner et perfekt skjul for gnagerne.

3) Musetetting og rottetetting av huset

Hvis en mus eller rotte har kommet nær ditt hus så må de allikevel klare å komme seg inn. De gnager seg ikke igjennom en massiv trevegg vanligvis, men de er mestere å finne små sprekker eller hull som de kan presse seg igjennom. Mus trenger bare bittesmå hull eller sprekker til å komme seg igjennom en vegg. For eksempel kan de klemme seg mellom kledningsbord som spriker litt.

Mange hus har åpne hull rett inn i veggen.

Man har i mange år brukt noe som heter musebånd som sikring mot mus, men mange steder mangler disse. I tillegg er det slik at disse kan skades, og er det bare én pigg som er bøyd eller borte så kommer musen seg inn.

Vi anbefaler derfor å sjekke over huset og musetette med musebørste. Det er et genialt produkt som er enkelt i bruk, det er veldig enkelt å montere og det fungerer veldig godt for å musetette et hus.

Disse kalles gjerne også rottebørste, men i prinsippet er det samme produkt.

Dette er et produkt vi anbefaler veldig sterkt! (og musebørste er på tilbud akkurat nå. Vi anbefaler å kjøpe noen meter av dette og sjekke under kledningen på hele huset og putte den opp der du trenger det. Det kan spare deg for myeproblemer med mus eller rotter.)

4) Sett opp kontrollposter

Dette er spesielt viktig hvis du har hatt problemer med mus eller rotter før. Sett opp kontrollposter slik at du kan enkelt finne ut om det er kommet mus eller rotter på nytt.

Vi anbefaler å sette opp musefelle eller rottefelle som kontinuerlig står aktivert. Det er pludrete å bruke vanlig lokkemiddel til dette, men bruker du våre lokkemiddel til mus eller lokkemiddel til rotter så har du et lokkemiddel som fungerer i mange måneder.

Sett opp fellene i ytre perimetre. For eksempel inntil veggen i boden hvis det er der du tidligere har observert mus, eller på loftet hvis det er der du har tatt rotter før.

Skadedyrproffen har feller som har lyd- og lysvarsling, og de er geniale til slike kontrollposter.

Hva bør du gjøre hvis du har sett mus eller rotter?

Da bør du gjøre tiltak, og det kan du lykkes med når du følger disse enkle hjelpetipsene:

Sett opp musefelle eller rottefelle

Finn ut om det er mus eller rotte du har å gjøre med. Har du sett dyret så ser du det enkelt på størrelsen. Liten = mus. Stor = rotte.

Hvis du bare har sett spor av dyret så kan du se på lorten / avføringen for å se hva slags gnager du har med å gjøre. Atferd er også ganske gjenkjennelig.

Ta én gnager, eller flere?

Du kan kjøpe en felle som tar ett og ett dyr, eller du kan kjøpe en felle som kan fange mange dyr etter hverandre. Hvis du har problemer med mange gnagere som plager deg så anbefaler vi å kjøpe en felle som kan knerte mange dyr etter hverandre. Det finnes også slike feller for levende fangst.

Hvis du skal fange rotter så bør du vite at de er veldig mistenksomme, og derfor bør du ha helst 3 feller hvis du skal bruke klappfeller. Da blir de mer vant til dem, og du kan plassere dem slik at de reduserer mistanken og går i dem.

Levende fangst?

Hvis du ikke ønsker å drepe dyret, men du ønsker å omplassere det, så kan du kjøpe en av fellene våre for levende fangst. Da går dyret inn i fellen og ender opp med å bli lukket inne i et rom de ikke kommer ut av. Da tar du med deg dyret ut et passende sted og slipper det ut der.

Levende fangst musefelle - slik fungerer den

Varsling?

Hvis du ønsker å overvåke med en kontrollpost så anbefaler vi å bruke en av våre feller som har lyd og/ eller lysvarsling. Da vil du bare kunen kaste et blikk på fellen, eller på en indikator du kan ha inne, og du vil enkelt se om fellen har vært aktivert eller ikke.

Elektriske feller

Vi tilbyr elektriske feller som garantert tar livet av gnagere, på en human og sikker måte. Disse kan både gå på batteri og på 220V, og de gir ikke bare ett dødlig støt men gjentar behandlingen i mange minutter så man er helt sikker på at dyret er dødt. Det første støtet dreper normalt sett umiddelbart.

Plassering av felle

En musefelle og rottefelle bør plasseres inntil vegger. Mus og rotter er ikke så glade i å krysse over åpne steder, så de liker best å snike seg inntil vegger og under ting. For eksempel kan en felle med fordel plasseres inntil en vegg under en kommode.

Lokkemiddel

Du bør ikke bruke ost, for det er en attraktant som forringes fort i varm luft. Pølsebiter blir også relativt fort lite effektive. Derfor er det mange som bruke peanuttsmør. Men skal du ha et lokkmiddel som fungerer dag inn og dag ut i lengre tid anbefaler vi sterkt lokkemiddelet som vi selger. Det lukter godt for mus og rotter over lang tid, og det fungerer (det er det vi bruker som profesjonelle skadedyrbekjempere.)

Svar på noen vanlige spørsmål om gnagere

Mus i hytter og rotter i byen?

Generelt er det på hytter og steder der man bor nær naturen at mus blir et problem, mens rotter stort sett er større problem i mer urbane strøk og i forbindelse med landbruk der rottene har mye tilgang på mat.

Er det et museår eller rotteår i år?

Det er for tidlig å slå det fast på sommeren, men utover høsten når høstværet slår til så ser man relativt raskt om det er ekstraordinært mange rotter og mus det året. Ute i september og oktober begynner folk å merke om det er svært mange, og det er da folk begynner å ringe til skadedyrfirma for å få hjelp mot gnagere.

Smågnagerår kommer gjerne etter at mus har hatt tilgang på mat i løpet av vinteren, slik at det er mange som overlever. Når mange overlever er det mange musekull påløpende vår og sommer, og dermed mange mus som trenger mat til høsten.

Rotteinvasjon, hvordan redusere trusselen?

Rotter stortrives der mennesker bor, og de trives aller best når de kan spise mat i ro og fred. Nedfallsfrukt, mat i søppelkasser og containere etc er ypperlige for rotter. I tillegg trives de veldig godt i forbindelse med landbruk, og særlig der det er tilgang på mat slik som der man holder hest, kyr og andre husdyr som har tilgang til mat.

Der man ikke er flinke til å rydde vekk matkilder, slik som nedfallsfrukt, der samler det seg gjerne rotter. Etterhvert som matfatet ute blir tommere og tommere vil rottene deretter søke inn til nye matkilder. Det er dumt hvis dette er inne i ditt hus…

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0