Flygemaur: 2 typer – Hva bør du gjøre?

Flygemaur kan være veldig problematisk, og det kan være et veldig dårlig tegn dersom du har svermende maur inne i huset ditt. Det er spesielt ille dersom de myldrer frem fra sprekker og hulrom inne i huset, for da er det et symptom på et ganske stort problem. Men dersom svermen er utendørs er det stort sett ikke viktig for deg, selv om det kan være ganske irriterende.

Hva er flygemaur?

Flygemaur er rett og slett maur med vinger (alates) som er kjønnsmodne, og som nå er klare for å fly ut i verden for å starte nye maurkolonier andre steder. Det er IKKE en egen art. Hvis det er små maur med vinger så er det aller mest sannsynlig sort jordmaur (sukkermaur), og hvis de er store så er det sannsynligvis stokkmaur.

Hvis du oppdager maur innendørs midtvinters så er det stor sannsynlighet for at dette er maur som har tatt bolig i din bolig, og som ødelegger bygget ditt. Disse maurene må bekjempes.

Hvorfor svermer flygemaurene?

Når en maur får vinger, uavhengig om det er en sukkermaur eller stokkmaur, så er det et tegn på at insektet er reproduktivt. Det vil si at det enten er en dronningmaur eller en hann som har evne til å befrukte dronninger. Dette er de eneste maurene i en koloni som har evne til å formere seg, og svermingen skjer når de er klare for dette. Maurene parer seg, og hannene dør, mens dronningene flyr av gårde for å finne et sted å starte en maurkoloni. Når hun lander et passende sted så slipper hun vingene og begynner letingen etter det nye stedet.

Flygemaur inne i huset

Hvis du oppdager noen få flygemaur inne så er det nok bare noen som har forvillet seg inn et vindu, og sannsynligheten er stor for at den vil dø før den finner et godt sted å hekke. Men det finnes tider du bør undersøke nøyere hva som skjer:

Problem 1: Mange maur med vinger inne?

Hvis du oppdager under 50 flygemaur inne så er det aller mest sannsynlig at de kommer utenfra, gjennom et åpent vindu eller en dør. Men dersom du oppdager at det er flere hundre av dem så prøv å legge merke til hvor de kommer fra. Hvis de kommer fra en sprekk eller åpning inne i huset så merk deg plassen, la flygemaurene bli ferdig, og deretter bør du behandle boligen sin mot maur. Vi kommer mer tilbake til det under.

problem 2: Maur med vinger om vinteren

Men hvis du oppdager en maur med vinger innendørs om vinteren så bør du vite at dette kan være et tegn på at du har maur i huset, som bør bekjempes.

Det er veldig sjeldent at maur svermer om vinteren, men det hender de gjør det i varme områder av infiserte bygninger. For eksempel på badet der man gjerne har greit med varme og ofte gulvvarme. Sverming av maur inne er et av de sikreste tegnene på at det er et potensielt stort problem med maur der.

Hvordan stoppe flygemaur fra å komme inn?

Det enkleste er jo å lukke åpningene, men det er ikke alltid det er ønskelig eller mulig. Det du kan gjøre i disse tilfellene er å, på utsiden, sprøyte litt Permetrin insektsmiddel rundt vinduene (på treverket). Dette vil frastøte maurene slik at de ikke vil krype inn gjennom åpningene.

Bekjempe sukkermaur

Sukkermaur kan du enkelt bekjempe innendørs selv ved å bruke et passende insektsmiddel mot maur. Det finnes hovedsaklig to versjoner: Kontaktdrepende middel som dreper ved kontakt, og lokkemiddel som mauren skal spise og til slutt dø av. Begge er effektive. Du kan lese mer om hvordan å bli kvitt sukkermaur her.

Stokkmaur behandling

Hvis flygemaurene du har oppdaget er veldig store, og de svermer innendørs, er det et tegn du må ta alvorlig. Mest sannsynlig har du da et pågående stokkmaurproblem, og når de svermer er det et tegn på at kolonien er stor.

Stokkmaur er den typen maur som gjør mest skade på bygninger, og de trives best i litt fuktige områder. det er svært sjeldent de går til angrep på boliger med friskt treverk, for de trenger fuktighet for å leve godt. Derfor er ofte første trinn å finne ut hvor de har reirene sine. Ofte kan de ha mer enn ett reir, og da må de finnes før man starter med å bekjempe dem.

Man kan bruke maurmiddel som lokkemiddel og kontaktdrepende middel mot stokkmaur. Hvis det er et lite angrep kan man bekjempe det med lokkemiddel, men er det et stort angrep så vil man ofte starte med å gjøre klart konktaktdrepende middel og deretter åpne opp til reirene og behandle reirene raskt. Man må behandle alle reirene samtidig (!), hvis ikke kan man få problemer med at maurene flykter og gjemmer seg. Da kan maurproblemet vokse over tid.

Det første trinnet i å bekjempe maurene er å reparere eller erstatte råtnet treverk for å fjerne problemområdet, og å bidra til å forhindre fremtidig angrep.

Det neste trinnet er bruken av et insektmiddel for å kontrollere og drepe maurene.

  • Pulver: Ett alternativ er insektdrepende maurpulver som er formulert for maur og er ment for innendørs husholdningsbruk. Dette kan brukes i området der maurene har reir. Hvis det er vanskelig å komme til området, kan det være nødvendig å bore små hull slik at pulver kan blåses inn.
  • Åte: Et annet alternativ er å bruke åte. Selv om åte virker mye tregere, kan de være enklere og tryggere å bruke. Maurene vil plukke opp åten og bære det tilbake til kolonien og dronningen for å eliminere hele kolonien. Vi har god erfaring med bruk av produktene som er i maurpakken mot stokkmaur.
  • Sprøytemiddel: Insektsprayer vil ha liten innvirkning på maur som søker etter mat, fordi sprayen vil drepe kun mauren som søker etter mat. Men hvis maurene bare har fløyet innendørs utenfra, kan spray gi en midlertidig effekt fra disse sporadiske inntrengerne.

Les mer om hvordan å bli kvitt stokkmaur her.

Vil du ha hjelp med å bekjempe flygemaur og maur innendørs?

Vi samarbeider med dyktige lokale skadedyrfirmaer i store deler av landet, og kan formidle kontakt med dem. Dette er lokale firmaer drevet av personer som vi vet leverer god kvalitet på arbeidet og som oppnår gode resultater. De hjelper både med flygemaur, andre maur og skadedyr.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0