Er mus virkelig så ille?

Svært mange har en eller annen gang hatt opplevelser med mus i hus. Så hvis DU aldri har møtt en mus eller rotte i eller rundt huset ditt, så har naboen din det. Men er mus virkelig så ille? Fortsett å lese for å finne ut.

Er mus virkelig så ille?

Du kan se en i garasjen og være som «meh … det er bare en.» Vel gjett hva. Der det er en mus du ser, er det gjerne seks til tolv mus til innen 10 meter fra fra deg. Mus er veldig sosiale skapninger. Komfort og overlevelse ved å være flere er deres filosofi. Og gjennomsnittlig kull med mus er 8-12 unger. Hunnene kan nærmest føde kontinuerlig. De kan raskt bli veldig mange om matfatet tillater det. Regnestykket er skummelt.

Så er mus virkelig så ille å ha rundt deg?

Vi hører dette hele tiden, så du er ikke alene om du stiller dette spørsmålet! Vi har hørt om dem som synes det er koselig med litt lyder i huset om natten. Men de burde ikke være der…

Sykdommer, parasitter og bakterier

Gnagere, som rotter og mus, er kjent for å spre sykdommer. Noen av disse sykdommene kan spre seg fra gnagere til mennesker gjennom direkte kontakt og eksponering for store bestander. Mus og rotter sprer bakterier, parasitter som midd og flått, og en haug med forskjellige virus gjennom avføring og urin.

De kan ikke holde blæren, så når de går eller løper, etterlater de stadig et duftspor. Dette signaliserer til andre gnagere at det er en vei til potensielle mat- og hekkeplasser i nærheten.

 

Brannskader, vannskader og ødelagte ting

Veldig få er klar over at mus eller rotter i vegger gjerne kan gnage på både vannrør og elektriske ledninger. Det ene kan lede til støre ødeleggelser på grunn av vannskader, og det andre kan faktisk lede til husbranner. Begge deler er til stor ulempe, kan bli veldig dyrt, og igge minst kan en husbrann være veldig farlig for menneskene som bor i boligen.

Bli kvitt mus og rotter raskt!

Hvis du har en gnagersituasjon på gang i hjemmet eller bedriften, så anbefaler vi deg å jobbe for å bli kvitt dem raskt. Her finner du mange gode produkter som vil hjelpe deg å få kontroll med situasjonen. Du kan også kontakte oss for å få hjelp. Vi kan hjelpe deg med å identifisere hvordan de kommer inn og ta problemet ved roten sammen med deg!

Det er viktig å musetette en bolig. Det vil si at man tetter igjen alle hull og sprekker der de kan komme seg inn. Til dette anbefaler vi bruk av musebørste og stålull mot mus. Det er en spesiell stålull som er mye grovere enn den man bruker på kjøkkenet.

I tillegg er det viktig å bruke gode musefller eller rottefeller for å bli kvitt gnagerne. Vi kan hjelpe deg med å finne ut hvilken felle som er best for ditt tilfelle.

Vanlige typer gnagere

Vi ønsket å gi deg litt info om de vanligste gnagerne vi ser her i vårt område. Mer informasjon og bilder finner du i skadedyrbiblioteket vårt hvis du ønsker å dykke dypere. Ekspertene våre er også bare en chat-melding eller ring eller e-post unna. Og det er ekte mennesker som jobber her for å hjelpe deg å lykkes.

Husmus

Husmus er små og slanke, med store ører, små øyne og en spiss nese. Selv om husmus lever ute i naturen og er en hovedkilde til mat for rovfugler, på grunn av at deres små kropper kan passe gjennom rom på størrelse med en krone, tar de seg ofte innendørs.

Mus er nysgjerrige av natur. Ved å bruke lys-, lukt- og luftstrømdeteksjon leter de etter mat og koselige kroker å hekke. De vil snike seg under garasjeporten din. Mus vil krype gjennom hull i vindusbrønner og kjellervinduer. De klemmer seg så lett inn i hullene rundt verktøyrør og ledninger også. Mus lagrer strimlet isolasjon, papir, vev for hekkematerialer. Fuglefrø, hundemat, 7 år med smuler under komfyren … alt dette vil tiltrekke seg mus hvis de ikke oppbevares og rengjøres på riktig måte.

Den kan ha stor variasjon i farger, men ryggsiden er allikevel som oftest grålig eller har noe brunt i seg. Buksiden er som regel lysere. Føttene er brungrå med hvite tåspisser. Kroppen (uten hale) er oftest 6 til 10 centimeter lang for voksne individer. Halen er tynnhåret og har ganske lik lengde som selve kroppen.

Husmus (mus musculus) har mindre ører og øyne enn skogmusene. Fargegrensen mellom over- og undersiden er ikke så skarpt som hos skogmusene. Et annet kjennetegn på husmus er den sterke lukten de avgir.

mus musculus

mus musculus fra siden

Liten skogmus, småskogmus

Småskogmus skilles fra husmus på brystflekken som oftest er gulbrun, samt at den har spiss snute med store og fremtredende øyne , samt store ører.

Småskogmus er mellom 7-10 cm lang for voksne individer. I tillegg kommer halen som har omtrent ganske lik lengde som kroppen. Ryggen er vanligvis gråbrun mens undersiden er gråhvit. Den kan ofte ha en gulbrun og avlang flekk i strupen eller på brystet.

Apodemus sylvaticus liten skogmus

Apodemus sylvaticus liten skogmus fra siden

Stor skogmus, storskogmus

Storskogmus og småskogmus skilles på størrelsen, samt at storskogmus har lengre hale og et tydelig gulbrunt halsbånd eller rund flekk på brystet.

Storskogmus er vanligvis 8-13 cm lang i selve kroppen. I tillegg er halen som som oftest er litt lenger enn kroppen. Ryggen er normalt brunrød mens buksiden er hvit. Den har oftest et tydelig gulbrunt halsbånd på brystet. Noen ganger mangler halsbåndet, men den har da en rundt flekk på brystet.

Apodemus flavicollis stor skogmus

Apodemus flavicollis stor skogmus forfra

Brunrotte/ Norgesrotte

Som den største og vanligste boligrotten i verden lever norgesrotten alt fra urbane områder, til skogkledde områder og gårder. Disse rottene kan være grå, brune eller svarte og ser ut til å ha små øyne og ører med haler like lange som kroppen. Denne typen rotter trives på grunn av menneskelige feil.

Hva betyr det? Denne typen rotter drar full nytte der vi kommer til kort når det gjelder sanitærforhold, strukturell forsvarlighet og forebyggingspraksis. Rotter er mer vanlig i urbane omgivelser fordi det er flere mennesker konsentrert i storbyer. Flere søppelcontainere bak restauranter, smug, hundeavføring på offentlig vei, kloakk, underjordiske jernbaner… Tilsvarende i landbruksmiljøer som hestefjøs, kornmøller og lagerbygninger, vil rotter dra nytte av dyreavføring, feil lagret fôr og korn som mais eller havre.

For å forhindre en rotteinvasjon, MÅ du tenke forebyggende. Tett hull på størrelse med en centimeter eller større. Sørg for gode sanitærforhold og avfallshåndtering. Rydd opp etter hunden din når den gjør fra seg. Alt dette er god praksis. Men, ikke glem. Vi er her for å hjelpe.

rattus norvegicus norgesrotte fra siden

rattus norvegicus norgesrotte sittende

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0