Mus i huset – Tegn og hvordan du enkelt blir kvitt dem

Høsten og vinteren er toppsesong for å få rotter og mus i hus, og her får du vite tegnene du bør se etter for å identifisere om det er mus i boligen din – og løsningen på hvordan du kan bli kvitt dem.

Dette er enklere enn det mange tror, så slapp av hvis du tror du har fått mus inn i boligen. Mange søker feks «mus på loftet lyd» fordi de lurer på ting rundt mus. Det er også vanlig å lure på om det er mus eller rotte i veggen, mus i kjeller eller andre steder. Her er tips og råd som vil hjelpe deg å bli kvitt uønskede gnagere.

Først starter jeg med hvilke tegn du kan se etter, hvor du bør se etter dem – og deretter hva du bør gjøre hvis du finner ut at du faktisk har fått musa på besøk.

Tegn på mus

Selv om det kan være ubehagelig å oppdage at det er tegn på mus i boligen, så er det viktig å gjøre det dersom du faktisk har fått slike skadedyr på besøk. For de forsvinner ikke av seg selv, og jo tidligere du får kontroll på dem jo bedre.

Hvis du ser avføring i huset ditt, hører skrapelyder i veggene, eller ser hull som er gnaget i matemballasjen, er det på tide å se virkeligheten i ansiktet. Mus kan spre sykdom og forurense mat.

La oss se nærmere på de viktigste tegnene på et museangrep, og deretter hvordan du enkelt kan bli kvitt mus:

Muselort

Muselort er tegn på mus i husMuselort er ofte et av de første tegnene på mus i hjemmet ditt. De legger fra seg muselort nesten overalt. Både der de finner mat, på veien til maten og der de oppholder seg.

Hvordan ser muselort ut?

Muselort ser ut som små mørke «riskorn». Det er ofte mange av dem på samme sted, og noen ganger spredt utover på et visst område. Dette er relativt tørre små «pellets».

Dette er et av de sikreste tegnene på at du har mus i huset. Så dersom du finner muselort, og spesielt når du vet at det ikke var noen muselort der for et par måneder siden, så har du hatt mus inne i bygningen.

Lyder laget av mus

Mus er i hovedsak nattaktive, og derfor er det gjerne på kvelden og om natten man kan observere lydene av mus. Dette kan høres som litt fjerne skrapelyder, tappelyder og også lyder av musen når den går i sine faste ganger. Ofte vil du høre disse lydene fra vegger og tak, men også fra etasjeskillet. Grunnen er at musene er kjent for å gjemme seg på loftet eller veggene om vinteren fordi det der er isolasjon og dermed varmt og lunt.

Mus beveger seg gjerne på relativt faste stier når de går i tak og vegger, så derfor vil du gjerne høre musene på relativt faste steder.

Muselukt

Lukt fra etterlatenskaper

Mus kan etterlate urinflekker og merker i vegger, bak esker og andre steder de føler seg trygge. Dette kan lukte sterkt, litt som en ammoniakklignende lukt. (Salmiakk er laget av ammoniakk blandet i vann.) Spesielt vil du kunne legge merke til lukten i mørke områder, for eksempel under skap og i hule vegger.

Lukt fra et muselik

Du kan ha litt uflaks hvis huset ditt har vært plaget av mus i en lengre periode og du har brukt gift for å bli kvitt dem. Når en mus føler seg svak så oppsøker den gjerne et trygt sted, og det trygge stedet kan være nettopp hulrommet i en vegg, etasjeskille eller loft. Når giften forgifter musen så vil den dermed ofte oppsøke slike steder, og der dør den.

Når det skjer så vil du få et problem: Liket etter musen vil begynne med sin naturlige forringelse, og det kan etterlate en forferdelig lukt av nettopp død. Denne lukten vil først kjennes som svak, og deretter sterkere og sterkere. Den er veldig vanskelig å bli kvitt, og som regel må liket fjernes manuelt. Dermed må man finne ut hvor musen befinner seg, åpne veggen og deretter fjerne musen og all isolasjon og treverk som kan være påvirket av forråtnelsen.

Dette er en av grunnene til at vi ikke anbefaler å bruke gift til mus eller rotter i bolig. Vi anbefaler heller bruk av feller der man har kontroll på musekroppen.

Musegnaging

Når du oppdager opptygget mat-emballasje, gnagemerker i plast eller tre, musehull eller andre skadede gjenstander i hjemmet ditt, så er det et sterkt tegn på at du har fått mus i hus. (Hvis det er store gnagemerker så kan det være rotter.)

Mus er kjent for å gnage på mye, og det er heller ikke ukjent at de gnager på elektriske ledninger og på PEX vannrør i plastikk.

Når du oppdager nye steder der det er gnagd i stykker et eller annet så bør du undersøke nøyere om det er mus og rotter. Det er ikke så mange andre dyr det kan være.

Observasjoner av mus

Det er jo helt naturlig, men det er faktisk noen som glemmer dette: Hvis du ser en mus inne i huset så har du et museproblem. Det betyr at musen har funnet en vei inn, og når den har funnet en vei inn så kan både den og andre mus finne veien inn på nytt. Da bør du investere i noen gode musefeller, samt sjekke etter om du kan finne ut hvordan musen har kommet inn.

Musa trenger ikke store åpningen for å komme inn. En sprekk eller hull på 1 cm eller noe deromkring er nok til at den klarer å klemme seg igjennom.

Ser du en mus på utsiden av huset så er det ikke sikkert at du har et museproblem, for det er helt normalt å ha mus på utsiden av husets vegger. Men mus trekker mot varme og komfort når det begynner å komme frost, og dermed bør du være på vakt dersom du ser mus på utsiden av bygget.

Musereir

Kommer du over et reir i vegg, i en eske, på loftet eller et annet sted som består av myke materialer som papir, avispapir, isolasjonsmateriale eller stoff – så er det mye mulig du har kommet over et musereir.

Det er et kraftig tegn på at du bør gjøre noe, for det betyr at musene har tatt bolig i din bolig. Dét er ikke noe du ønsker.

Spor i støv

Bitte små fotspor og spor i støv kan være tegn på at du har fått et uønsket besøk av en gnager. Selv om de er små så etterlater de spor i støv. Et tips er å strø mel, melis eller potetmel med en sikt som et veldig tynt lag der du lurer på om det kan være musebesøk. La det stå i ro ett døgn eller to, og sjekk deretter om du kan finne små spor. Finner du spor som passer til mus og rotter så vet du at bør gjøre noe for å bli kvitt dem.

Slik løser du museproblemet selv

MusefelleSå snart du finner bevis på mus som går rundt i huset, må du iverksette tiltak. Stort sett kan du lykkes med dette selv, og det er ikke spesielt vanskelig heller, men det kan kreve litt innsats.

Sørg for å tette alle mulige sprekker og hull som de kan komme seg inn gjennom. Det enkleste når du har dårlig tid er å kjøpe deg noe stålull og presse inn i sprekker og hull. De liker ikke å gnage i stålull. Hvis de kommer seg inn i større sprekker som mellom kledning og grunnmur så anbefaler vi musebørste til å stoppe dem.

Deretter må du sørge for å bli kvitt dem som har kommet seg inn i huset. Til dette er musefeller overlegent i bruk. Hos oss i Skadedyrproffen får du kjøpt gode rottefeller og musefeller som vi vet fungerer godt, og som vi anbefaler alle våre kunder å bruke.

Her kan du få kjøpt vanlige musefeller, og musefeller for levende fangst. I tillegg får du med Skadedyrproffens gode tips til hvordan du får en musefelle til å fange bedre.

Noen lurer på om det vil fungere med lyd mot mus, og vår erfaring er at lyd ikke hjelper mot mus som har funnet mat i huset. Når de har funnet mat så vil sulten tvinge dem til å gå inn der den ubehagelige lyden er.

 

Spørsmål og svar:

Har alle mus musepest? Nei, musepest er en sykdom som smitter fra mus til mennesker, men det er ikke mange us som bærer denne. Klatremus (Myodes glareolus) er en av artene som bærer sykdommen. Hos mennesker er det skandinaviske viruset primært ansvarlig for alvorlig nyresykdom, men infeksjon er sjelden dødelig. Hantavirus (inkludert Seoul-virus) kan forårsake mer alvorlige nyre- eller lungeinfeksjoner under en blødning i andre deler av verden. Inkubasjonstiden er 2-6 uker og sykdommen har to stadier.Det kan begynne med influensalignende symptomer som oppkast og diaré, som raskt etterfølges av symptomer på nyresykdom. Imidlertid er asymptomatiske eller milde infeksjoner sannsynligvis de vanligste

Bildet av muselort er hentet fra Flickr og modifisert noe.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0