Avfukter i kjeller: Slik blir du kvitt fuktighet i kjelleren

En fuktig kjeller kan være et stort problem for mange hjem. Det kan føre til mugg, råte, skadedyr og andre helseproblemer. En luftavfukter kan være en enkel og effektiv løsning for å redusere fuktigheten i kjelleren din. Luftavfuktere fungerer ved å trekke inn fuktig luft og fjerne fuktigheten fra luften, og deretter blåse ut tørrere luft.

En avfukter vil redusere fuktigheten i kjelleren din og dermed redusere risikoen for mugg og råte. I tillegg forbedres inneklimaet i hjemmet ditt. Men det er mange variasjoner av avfuktere, og det kan være vanskelig å velge den du bør ha. Hvis du ønsker hjelp med dette så ta kontakt med oss. Vi har lang erfaring i å dimensjonere og montere avfuktere både i private hjem, hos borettslag og blokker, og i industribygg.

Maskinene bidrar til å redusere fuktighetsskader på bygninger og inventar, forhindre mugg- og soppvekst, og redusere luktproblemer.

Luftavfuktere er tilgjengelige i forskjellige størrelser og kapasiteter, og hos oss selger vi garantert en som passer til størrelsen på kjelleren din og dine spesifikke behov.

Når du har høy fuktighet i kjelleren, vil en luftavfukter være en enkel og effektiv løsning for å redusere fuktigheten og forbedre inneklimaet i hjemmet ditt.

Sørg for å velge en luftavfukter som passer til størrelsen på kjelleren din og dine spesifikke behov. Blant annet betyr det mye hvilken temperatur din kjeller holder, hvor høy relativ luftfuktighet det er og antall kubikkmeter (m3) din kjeller er på.

Med en god og riktig dimensjonert avfukting kan du nyte et tørrere og sunnere miljø.

Hva er en luftavfukter og hvordan fungerer den?

En luftavfukter er en elektrisk enhet som brukes til å redusere fuktigheten i inneluften. Når luften blir tørrere så trekkes også fuktigheten ut av treverk, betong og mur, og bygget får det i det hele tatt bedre. Det blir lavere relativ luftfuktighet, bedre. inneklima og man kan bli kvitt typisk kjellerlukt.

Slik fungerer en avfukter: Den fungerer ved å trekke inn fuktig luft og sende den gjennom et «filter» eller kondensator som fanger opp fuktigheten. Deretter sendes den tørkede luften tilbake ut i rommet, mens fuktigheten enten samler seg i en tank, sendes ut et avløp eller sendes ut gjennom en ventil i veggen. Sistnevnte er som regel best.

slik fungerer avfukter

Det finnes to hovedtyper av luftavfuktere: kompressorbaserte og sorpsjonsbaserte.

Kompressorbaserte luftavfuktere fungerer ved å trekke inn fuktig luft, kjøle den ned til kondenspunktet, og samle opp kondensert vann i en beholder elelr sende det ned i et avløp.

Sorpsjonsbaserte luftavfuktere fungerer ved å trekke inn fuktig luft, og sende den gjennom en roterende sorpsjonsplate som absorberer fuktigheten. Deretter sendes den tørkede luften ut i friluft. Materialet er vanligvis et silikagel eller zeolitt som er plassert i en roterende trommel. Trommelen roterer og trekker inn fuktig luft, som blir absorbert av materialet. Deretter tørkes materialet ut igjen ved hjelp av en varmekilde, og tørr luft sendes ut i rommet.

Har du mye fuktighet anbefaler vi den nye Light-serien fra Arida, og spesielt den nye Arida Pro S19. Sistnevnte er veldig smart da den skrur ned strømforbruket automatisk når det blir lavere fuktighet i rommet. I tillegg kan den overvåkes og fjernstyres fra hele verden, så lenge du har internett-tilgang. Du bruker enkelt nok en mobil app til det.

Det er den beste løsningen når man ønsker bedre inneklima i alle typer rom, også i en garasje eller båt.

Arida-Pro-S35-Light

Luftavfuktere kan ha flere fordeler. For eksempel kan de bidra til å redusere fuktighetsskader på bygninger og inventar, forhindre mugg- og soppvekst, og redusere luktproblemer. I tillegg kan de bidra til å forbedre inneklimaet og redusere risikoen for helseproblemer som astma og allergi.

Hvordan velge riktig luftavfukter for kjelleren?

En luftavfukter er en god investering for å holde fuktigheten i kjelleren på et optimalt nivå. Det kan være en del å tenke på når du skal velge en avfukter, og her er noe av det:

PS: Hvis du ønsker hjelp med valg av avfukter så ta kontakt med oss. Vi kan hjelpe deg med god avfukter kjeller og hjelpe deg til å unngå et dårlig valg, og heller sette i gang med avfukting på rett måte.

 • Kapasitet: Velg en luftavfukter med tilstrekkelig kapasitet for størrelsen på kjelleren din. En tommelfingerregel er å velge en modell med kapasitet på minst 10 liter per dag for et rom på opptil 100 kvadratmeter (ca 230 m3). Men vi anbefaler større. Den nye modellen Arida Pro S25 Light er et veldig godt alternativ for de fleste. Den koster mindre, og den er like robust og fungerer like godt uavhengig av temperaturen.
 • Type: Det finnes to hovedtyper av luftavfuktere: kondensavfuktere og rotoravfuktere. Kondensavfuktere fungerer best i temperaturer over 15°C, mens rotoravfuktere fungerer bedre i alle temperaturer. Det er gjerne best effekt med en sorpsjonsavfukter der man kjører fuktig luft ut av huset gjennom en slange. Disse er spesielt effektive i lave temperaturer.
 • Støy: Kjelleren din er sannsynligvis et sted hvor du ønsker å tilbringe tid uten å bli forstyrret av støy fra en luftavfukter. Velg derfor en modell med lavt støynivå.
 • Driftskostnader: Husk å vurdere driftskostnadene når du velger en luftavfukter. Kondensavfuktere bruker mer strøm enn rotoravfuktere, men kan være billigere i innkjøp.

Det er også verdt å merke seg at en luftavfukter ikke nødvendigvis vil løse alle fuktproblemer i kjelleren din. Det kan være nødvendig å ta ytterligere tiltak som å tette sprekker og lekkasjer eller å installere en ventilasjonsvifte for å forbedre luftsirkulasjonen.

En rimelig med god avfukter for små rom, i båt og liknende: Arida S7L Deluxe

For større rom, men fremdeles rimelig og fungerer i alle temperaturer: Arida S12 Pro

For kjellere så anbefales henholdsvis Arida S25 Pro Light (25 liter per døgn) og Arida S35 Pro Light (35 liter per døgn)

Vi kan hjelpe deg å beregne hvilken som er best for ditt behov.

Hvordan bruke en avfukter i din kjeller?

En luftavfukter kan være en effektiv løsning for å fjerne fuktighet og mugglukt fra kjelleren din. Ofte anbefales det å montere en slik både i bebodde rom, og i ubebodd rå kjeller. Her er noen tips om hvordan du kan bruke en luftavfukter i din kjeller:

 • Plasser luftavfukteren i et sentralt område i kjelleren. Det kan være lurt å plassere den i nærheten av en stikkontakt.
 • Sørg for at luftavfukteren er riktig dimensjonert for størrelsen på kjelleren din. En for liten avfukter vil ikke kunne fjerne nok fuktighet, mens en for stor avfukter vil være unødvendig dyr i drift.
 • Bruk en hygrostat til avfukteren. Dette vil sikre at fuktigheten i kjelleren din holdes på et lavt nivå, men at maskinen ikke går unødvendig mye og bruker for mye strøm.
 • Hvis det er vanntank så tøm den regelmessig. Hvis vanntanken blir full, vil avfukteren slutte å fungere. Dette slipper du ved å bruke en skikkelig sorpsjonsavfukter da den vil ordne dette selv ved å sende fuktig luft ut av bygget.
 • Rengjør avfukteren regelmessig. Dette vil sikre at den fungerer optimalt og forlenge levetiden. Det er veldig enkelt. Man bytter filteret ved behov, og ellers sørge for at den er støvfri inni. Det er som regel raskt å gjøre.

Fordeler ved å bruke en avfukter

En luftavfukter kan være en viktig investering for å bekjempe fuktproblemer i kjelleren din. Her er noen fordeler ved å bruke en luftavfukter:

 • Redusere fuktighet: En luftavfukter vil trekke ut fuktighet fra luften, og redusere den relative luftfuktigheten i kjelleren. Dette vil bidra til å forhindre mugg og muggsoppvekst, som kan føre til helseproblemer og skade på bygningen og interiøret der.
 • Forbedre luftkvalitet: En luftavfukter vil også bidra til å forbedre luftkvaliteten i kjelleren din ved å fjerne fuktighet og redusere mengden av allergener og andre forurensninger som kan være til stede i luften.
 • Forebygge skader: Fuktighet kan føre til skade på bygningen din, inkludert rust, korrosjon, og råte. En luftavfukter kan bidra til å forhindre disse problemene ved å redusere fuktigheten i kjelleren din.
 • Forbedre energieffektiviteten: Hvis du har en fuktig kjeller, vil det være vanskeligere å varme opp eller kjøle ned rommet. Ved å bruke en luftavfukter, vil du redusere fuktigheten og dermed gjøre det enklere å varme opp eller kjøle ned kjelleren din. Dette vil igjen bidra til å forbedre energieffektiviteten i hjemmet ditt.
 • Filtrere partikler i luften: Gode avfuktere har et filter som filterer ut uønskede partikler, støv og slikt fra luften.

Det er viktig å merke seg at ikke alle luftavfuktere er like. Det er viktig å velge en luftavfukter som passer til størrelsen på kjelleren din, og som har tilstrekkelig kapasitet til å takle fuktighetsnivået. En sorpsjonsavfukter kan være et godt valg for kjellere med høyt fuktighetsnivå, mens en kompressorbasert avfukter kan være tilstrekkelig for mindre kjellere.

Oppsummering

En luftavfukter kan være en effektiv løsning for å bekjempe fuktproblemer i kjelleren. Ved å redusere fuktigheten i luften, kan du forhindre mugg- og råteskader, samt forbedre inneklimaet i hjemmet ditt.

Det finnes flere modeller avfuktere på markedet, og det er svært viktig å velge en som er best egnet til dine behov. En sorpsjonsavfukter er en effektiv løsning for å tørke ut store områder, samt ha mer vedlikeholdsfri drift. Mens en kompakt avfukter kan være mer passende for mindre rom som et enkelt bad der man bare skal tørke klær.

Når du velger en avfukter, bør du også vurdere faktorer som strømforbruk, støynivå, funksjonalitet og temperaturen i rommet der den skal virke. Noen avfuktere har ekstra funksjoner som turbotørr, auto-off, tidtakere og skjermer. I tillegg må du absolutt se på hvilken temperatur som er i rommet. En avfukter med tørkerotor er oftest bedre enn en med kompressor. Vi selger best i test avfukter som passer like godt til båt, bo-rom, kjeller eller garasje.

Hvis du har en fuktig kjeller som skal brukes til oppbevaring, kan en luftavfukter være en god midlertidig løsning mens du planlegger mer omfattende inngrep som drenering og isolasjon av grunnmur.

Ønsker du at noen profesjonelle monterer avfukter for deg så kan vi også hjelpe deg. Vi monterer, og vi har et nettverk av dyktige montører i hele Norge.

Fordele med en luftavfukter
Fordele Beskrivelse
Reduserer risikoen for mugg- og råteskader Ved å kontrollere fuktigheten i luften, kan en avfukter bidra til å forhindre skader forårsaket av mugg og råte.
Forbedrer inneklimaet Ved å fjerne fukt fra luften, kan en avfukter forbedre inneklimaet og redusere risikoen for helseproblemer som astma og allergier.
Effektiv og enkel i bruk En luftavfukter er en enkel og effektiv måte å kontrollere fuktigheten i luften på, og kan brukes i alle rom i hjemmet ditt.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0