Veps og vepsebol

Stikkveps (Vespidae)

– Hovedsakelig farget i svart og gult, men enkelte arter har også noe oransje eller rødbrunt
– Sparsomt behåret
– Bitende munndeler
– Arbeiderne er 11-15 mm lange
– Dronningen er 14-19 mm lang

Biologi og adferd

I Norge er det 13 arter sikkveps. Vanligst i og rundt hus er jordveps og tysk veps. Sikkveps finnes over hele Norge. De bygger bol av avgnagde trefibre tygget sammen med spytt (virker papiraktig). Avhengig av art, plasseres bolet ulikt, enten fritthengende for eksempel innunder tak eller i busker, eller i hulrom under jorden, i gulv el.l. Bolet kan bli meget stort og inneholde flere tusen individer, alle produsert av kun én dronning. Bolene brukes kun én sommer, og bare nyklekte, befruktede dronninger overlever vinteren. Veps gjør stor nytte for seg ved at de fanger et stort antall skadeinsekter som de fôrer larvene sine med.

Skade

Vepsestikk er smertefullt, men de fleste tåler mange stikk. Noen få er overallergiske og kan dø av ett stikk. Stikkveps kan være til irritasjon når de forsyner seg av grillmat og annet kjøtt om våren og sommeren. På høsten er de mest interessert i søtt og kan være plagsomme på uteplassen, ødelegge frukt og bakevarer i butikker og overmoden frukt i frukthager. De kan spre smitte fordi de også henter næring fra
søppeldunker, åtsler o.l.

Forebygging og bekjempelse

  • Sikre med fluenetting for å unngå etablering av bol innendørs.
    • Bol kan fjernes mekanisk (husk beskyttelsesutstyr!).
    • Bol kan bekjempes kjemisk.
    • Feller kan benyttes for å redusere antall veps i et område.

 

Hvordan fjerne vepsebol:

Riktig bekjempelse av vepsebol avhengig av hvor stort det er, hvor det er plassert og selvsagt hvor mye mot du selv har. Hvis bolet henger lett tilgjengelig foran deg, kan du forsøke å tre ta en pose rundt bolet, for deretter å skjære det ned. Det er flere insektsprayer som fungerer utmerket mot veps, det viktigste er at den er meget hurtigvirkende. Ta på egnet beskyttelsesutstyr, dusj vepsebolet utvednig med insektspray. Dette roer ned aktiviteten kraftig, vent et par minutter før du sprayer direkte inn i åpninge under, eller setter forlenger på sprayen og lager et hull i siden på vepsebolet og sprayer direkte inn i bolet.

Denne metoden krever litt mot, men er raskt og effektiv.

Hvis derimot bolene står komplisert til inne på kryploft, er inne i vegger, er store av størrelse eller er høyt oppe under takmønet på huset, er det nok ikke like lett eller fristende å forsøke bekjempelse selv. Mange mennesker er også allergiske mot vepsestikk.

Vi i Skadedyrproffen samarbeide med flere selskaper rundt i Norge, som kan hjelpe til med vepsebol for en hyggelig pris.

Ønsker du å forsøke på egenhånd kan du se på produkter for hvodan fjerne vepsebol i vår nettbutikk.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0