Stripet borebille: Det du trenger å vite

Borebiller kan være en plage for huseiere, spesielt de som har hus av trekonstruksjon eller møbler laget av tre. Borebillene legger egg som klekkes til larver, og larvene spiser seg inn i treverket og laget hulrom som svekker treets bæreevne.

En av de vanligste typene borebiller er Stripet Borebille, også kjent som Anobium punctatum. I denne artikkelen vil vi gi deg alt du trenger å vite om Stripet Borebiller, inkludert hvordan du kan gjenkjenne dem, hvordan du kan forebygge og bekjempe et angrep, og hva du bør gjøre dersom du allerede har et problem.

Hva er en Stripet Borebille?

Stripet Borebiller er små insekter som er omtrent 2-4 mm lange. De har en mørk brun eller svart farge, og kan lett gjenkjennes på de distinkte stripene som går langs ryggen. Fra hodet og bakover. Men det er ikke billen som ødelegger treverket, det er det larven som gjør:

stripet borebille larve

Hvor finner man Stripet Borebiller?

Stripet Borebiller trives best i fuktige og varme områder, og kan ofte bli funnet i kjellere, loft og i trevirket i bærekonstruksjoner som har en viss fuktighet i treverket. De kan også bli funnet i møbler laget av tre, spesielt gamle eller antikke møbler. Stripet Borebiller kan også angripe tregulv, paneler og tømmer i bygninger.

Hvordan kan man forebygge et angrep av Stripet Borebiller?

Det viktigste du kan gjøre for å hindre et angrep av Stripet Borebiller er å holde treverket tørt. Det kan gjøres ved å sikre god utluftning, og ved bruk av luftavfukter. Lekkasjer og oppsamling av fuktighet bør repareres raskt, og du bør sørge for at det ikke er noen kilder til fuktighet.

Du bør også være oppmerksom på tegn på et angrep, som små hull i treverk og finmalt trespon (pulver) som kan sees rundt eller under disse hullene. Dersom du mistenker et angrep, kan du kontakte oss for å få hjelp til å finne ut hva du sliter med.

Hvordan kan man bekjempe et angrep av Stripet Borebiller?

Dersom du allerede har et angrep av Stripet Borebiller, er det viktig å handle raskt for å hindre at problemet blir verre. Vi vil kunne gi deg råd om hvordan du best kan bekjempe problemet, og kan også tilby en rekke forskjellige behandlingsmetoder.

Behandles med impregnering

En vanlig og anbefalt metode for å bekjempe Stripet Borebiller er å bruke spesielle insektmidler som sprøytes på treverket. Dette er effektivt, langtidsvirkende og kan også bevare treverket fra andre insekter som kan prøve seg senere.

Vi har prøvd det aller meste av det som finnes, og den mest kjente het Antiparasitt. Men den er ikke lov til å bruk elenger. Det var lenge et stort problem, men for ikke så lenge siden kom Woodtox i handelen. Det er en kjempegodt produkt som tar Stripet Borebille, samt også hindrer for eksempel stokkmaur å etablere seg i samme treverk.

woodtox middel mot treborende insekter som borebiller og husbukk

Tørke treverket med luftavfukter

En annen metode er å tørke ut treverket. For borebiller kan ikke leve i treverk som er “tørt”.

Denne metoden går ut på å bruke luftavfukter til å trekke fuktigheten ut av luften, og dermed sørge for at treverket avgir fuktighet til luften. Da vil treverket tørke, og borebillelarvene vil dø. Dette kan være en effektiv metode, men den krever rett dimensjonert luftavfukter samt mulighet for å hindre uteluft å komme inn. Vi kan gi deg hjelp til å beregne hvilken luftavfukter du bør ha.

Arida Pro S25 avfukter

Uansett hvilken metode du velger, er det viktig å fortsette å overvåke området etter behandlingen for å sikre at problemet ikke kommer tilbake.

Dette kan du behandle selv!

Stripet Borebiller kan være en plagsom skadedyr for huseiere, spesielt trekonstruksjoner (bygg) og møbler laget av tre. Disse billene, eller rettere sagt larvene, kan gjøre uopprettelig skade.

Du kan enkelt hindre eller stoppe et angrep ved å enten holde treverket tørt eller å impregnere det med Woodtox. Vi kan gi deg veiledning til bruk av Woodtox, hvor mye du trenger for akkurat ditt bygg, samt hvordan du bør påføre dette.

Ta gjerne kontakt med oss.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0