Seks tegn på mus eller rotte i hus – og løsningen

Nå er det høysesong for at mus og rotter kommer inn i hus og hytter. Vi som er i Skadedyrproffen får med oss at det starter i Nord-Norge og i de kaldere områdene i Midt-Norge, og deretter tar folk kontakt både fra Oslo og Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Folk tar kontakt og lurer på om de har fått mus i hus fordi de hører lyder om natten, og vi gir en del råd.

PS: Ønsker du å bli kvitt musene selv så ta gjerne kontakt med oss, så hjelper vi deg til å vite hva du bør gjøre og hvilke produkter du bør ha.

Her er seks tegn på at du har mus eller rotte i hus

Vi får spørsmål stadig vekk fra folk som lurer på hvordan de kan finne ut om de har fått mus eller rotter i hus. Noen svært få ganger viser det seg at det er en røyskatt eller mink, men stort sett er det mus eller rotter som er problemet.

1) Rare lyder i huset eller hytten, og spesielt om natten når det er mørkt og stille

Det å høre merkelige lyder i veggene, spesielt om natten, kan være litt bekymringsfullt. Sjansen er stor for at disse lydene kan tilskrives en familie av gnagere som suser rundt i huset, mellom veggene og oppe på loftene. Gnagere er spesielt glad å være i vegger, i etasjeskiller, i krypkjellere eller på loft fordi de gir mørke, bortgjemte steder for å bygge rede.

Hvis du sitter oppe utover kvelden, helt stille, og lytter – så kan du ofte høre at “noe” beveger seg bortover i veggen eller i taket. Noen ganger hurtig, og andre ganger sakte. Andre ganger kan du kanskje høre gnagelyder, og da er det mest sannsynligvis en gnager som er på ferde.

Hva bør du gjøre hvis du hører lyder?

Sjekk godt etter om du kan finne andre tegn på museaktivitet eller rotteaktivitet i huset. Se etter tegnene under.

Hvis du ikke finner andre tegn til mus eller rotte inne i huset (se under)er det stor sannsynlighet for at den bor i huset på dagtid, og kryper ut på natten for å spise og drikke. Da må du lete ute etter åpninger som dyret kan ha brukt, og der anbefaler vi å sette opp gode musefeller eller rottefeller. Når du har fått fanget skadedyret så er det viktig å bruke musetetting etterpå. Vi anbefaler sterkt musebørster og stålull mot mus og rotter.

Hvis du finner tegn til at mus eller rotte bevegr seg inne i huset og spiser av maten der, så anbefaler vi å musetette ute, samtidig som du bruker feller innendørs. Fjern all mat som gnageren har tilgang til, og sett opp feller med mat i. Da vil musen eller rotten bli så sulten at den vil gå i fellen, og du kan bli kvitt problemet.

Tegn til mus eller rotte inne i huset

2) Muselort eller rotteskitt

Å finne mus eller rotteskitt rundt i hjemmet er et av de vanligste tegnene på gnagerangrep. Disse små lortene blir ofte liggende igjen på steder der maten oppbevares, som kjøkkenskap eller spiskammers, samt under vasker, inne i tyggede pappesker, langs fotlister og oppå veggbjelker. Mus legger ofte fra seg muselort overalt der de går. Muselort er små (5mm) , og rotteskitt er gjerne ca 15 mm.

Tips: Det kan være smart å sette opp gode musefeller der du finne rmuselort. Har de funnet mat der før kommer de gjerne igjen til samme sted.

muselort

3) Gnagemerker

Gnagere kan forårsake alvorlig skade på eiendom ved å tygge gjennom nesten alle typer materialer – inkludert plastrør – for å få tak i mat eller vann. Husmus og brunrotte er også kjent for å gnage på ledninger bak vegger, noen ganger forårsake husbranner.

Det er mest vanlig å se gnagemerker på poser og pappbokser for matvarer. For eksempel en pose med frokostblanding eller tørket frukt. De er spesielt glade i frø.

4) Reir/ rede

Gnagere foretrekker å yngle og sove i mørke, bortgjemte områder hvor det er liten sjanse for forstyrrelse. Husmus, spesifikt, liker å bygge reirene sine av strimlede papirprodukter, bomull, emballasjematerialer, veggisolasjon og tekstiler. Hvis du ser disse materialene spredt rundt i hjemmet, kan det være et tegn på at gnagere er i nærheten.

5) Spor eller gnidemerker

Rotter har en tendens til å etterlate mørke fett- eller smussmerker langs vegger og gulvplanker når de følger en sti gjennom hele hjemmet mellom reiret og maten. Hvis du ser slike merker har de vært der en god stund. Hold øye med disse gnidemerkene, som faktisk er forårsaket av rottens fete pels.

Tips: Det er veldig fint å plassere feller langs med disse mørke områdene. Inntil en vegg, i et hjørne og slikt. Brunrotter (også kalt Norgesrotten) er veldig skeptisk til nye ting, så du bør jobbe med å tilvenne rottene til fellene. Det kan være veldig smart å plassere ut fellene uten å aktivere dem, og samtidig strø litt fuglefrø og mat på dem. Da vil rottene etterhvert venne seg til dem og bli trygge på dem. Fortsett med det etter et par dager, og da kan su spenne opp en eller flere feller. Det bær være flere feller i bruk.

6) Observere en gnager

Det sikreste tegnet er selvsagt at du ser en mus eller rotte. Mus kan avle raskt, så hvis du ser én mus i huset, er det sannsynlig at andre leker gjemsel. Faktisk kan en hun-husmus føde et halvt dusin babyer hver tredje uke, opptil 35 unger per år. Det er mange mus!

Hva bør du gjøre hvis du har mus som går inne i huset?

Mus og rotter kan spre farlige sykdommer, forurense mat, utløse allergisymptomer og til og med bringe lopper, flått og lus inn i hjemmene. Gnagere er også kjent for å skade bygg ved å tygge gjennom gipsisolasjon, elektriske ledninger og vannrør. Følgeskadene kan bli svært omfattende og kostbare å fikse. Derfor bør du handle raskt! I tillegg, hold kjellere og loft ryddige og eliminer all overflødig fuktighet i huset. Oppbevar ved minst 20 fot fra hjemmet og oppbevar maten i lufttette beholdere, kast søppel regelmessig. Hvis det er mistanke om gnagerangrep, kontakt en autorisert skadedyrbekjemper for å håndtere situasjonen.

Det første du bør gjøre er å tette huset mot nye mus og rotter som prøver å komme seg inn. For å forhindre at gnagere kommer inn, bør du forsegle eventuelle strukturelle sprekker eller sprekker bak kledning og andre steder, da husmus kan passe gjennom åpninger så små som under 1 centimeter. Vi anbefaler å bestille skikkelige musebørster fra oss, for det er de eksakt samme musebørstene som mange seriøse profesjonelle skadedyrselskaper bruker når skal muse- og rottetette bygg. Det er skikkelig kvalitet, med 10 års garanti, og de er lett å sette opp. Krever ingen spesialverktøy, og er behagelig å jobbe med. I tillegg bør du ha noe skikkelig stålull, av den typen man bruker mot mus og rotter. Det er til mindre hull, rundt rørgjennomganger etc.

montering av musebørste

Deretter bør du sette opp musefeller eller rottefeller, av skikkelig kvalitet. De bør være veldig sensitive, slik at de løser ut når de skal. I nettbutikken selger vi kun feller som vi står inne for, og hvis du velger å bruke klappfeller bør du ha minimum 5 stk. Jo flere jo bedre. Det selges også virkelig gode multikillfeller som kan avlive mange mus og rotter på én natt når forholdene ligger til rette for det. Hvis du ikke ønsker å avlive dyr så kan du bruke felle for levende fangst, og deretter ta med deg fellen ut til en skogflekk og sette dyret fritt der. I og med at du har musetettet boligen så kommer de uansett ikke inn igjen.

proff musefelle

Når du både hindrer nye mus eller rotter å komme inn, og du samtidig blir kvitt dem som er i huset, så vil du gå en musefri eller rottefri tid i møte.

Hos Skadedyrproffen er det fokus på å selge knallgode gjør-det-selv-metoder for skadedyrbekjempelse. Her får du et bredt assortement av løsninger for å bekjempe og forebygge gangere som mus og rotter, som feks. musebørster, musefelle og rottefelle. I tillegg fører vi en rekke løsninger for dem som vil[må få kontroll på antall maur, edderkopper og andre insekter i hjemmene sine. Teamet vårt er veldig fokusert på å hjelpe kundene med å kvitte seg med skadedyri bolig og næring, samt tilby enestående skadedyrbekjempelsetjenester der folk bor.

Lurer du på noe i artikkelen så er du velkommen til å ta kontakt.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
0