Rotter: Hvordan vet man om man har rotter -og hva gjør man?

Har du oppdaget noen tegn til uønskede dyr i huset og lurer på om det er rotter, mus eller noe annet? Her er noen konkrete tips til hva du bør se etter.

Rotter er kjente skadedyr i Norge

Rotter i Norge er som regel Norgesrotta, eller Rattus norvegicus som den heter. De spiser og gnager på nesten alt mulig. Noen sier at de gnager på alt fordi de har tenner som kontinuerlig vokser og må bruke dem for å slipe dem ned, mens andre sier at de er nysgjerrige og gnager på lat for å finne ut hva det er.

Uansett er problemet at de kan gjøre stor skade på hus og hytte, på eiendeler og også påføre store følgeskader. De mest kjente følgeskadene er vannlekkasje som kan gjøre skade for mange hundre tusen kroner, og branner.

Alvorlig: Store vannskader

En rotte kan enkelt gnage hull på moderne vannrør i boliger, også kalt rør-i-rør system. Dette er plastrør som en rotte helt enkelt kan gnage i stykker. Det sammen kan skje med andre plastslange som vannslangen til oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen. Rottene vil også ofte sette pris på vannet, for rotter trives i fuktighet og trenger vann for å leve.

Noen ganger gnager de hull på rør-i-rør som går i vegger, og dermed er det ikke mulig for huseier å oppdage skadene før de allerede har oppstått. Vannet vil finne vei inn i isolasjon, inn i vegger, inn i etasjeskiller og kanskje nedover i andre etasjer. Dette kan bli svært dyrt å fikse.

Alvorlig: Husbranner forårsaket av rotter

I og med at rotter gnager på alt mulig så hender det de gnager på elektriske ledninger også. Dette kan både føre til at en husbrann oppstår, enten på grunn av kortslutninger med nok gnister, eller på grunn av varmgang. En ledning som er delvis gnagd over vil få økt temperatur, og dersom det er et strømkrevende apparat (feks en elbil) på den andre siden av ledningen så kan en brann oppstå.

Hvor kan rotter komme seg inn?

Rotter er utrolig smidige og kan komme seg inn på de utroligste stedene. De trenger kun en åpning på rundt 12 millimeter for å presse seg inn. Så mange kommer seg inn i hus og hytter via sprekker i gulv som gjerne er rundt vannrør og kloakkrør, samt inn mellom sprekker som er bak kledningen.

I tillegg er rotter dyktige svømmere og kan ta seg inn via kloakkrør og opp i toalettet.

Hvor holder rottene til i et hus?

De er veldig sky. Mye skyere enn mus. Derfor er det vanskelig å oppdage rotter. For det første går de gjerne inne i vegger, gulv og tak. For det andre så er de nattaktive, slik at om dagen når du er våken så ligger de i skjul. Når det blir mørkt og rolig i huset eller hytten begynner de å bevege seg rundt etter jakt på mat.

Derfor kan det hende du har rotter i huset eller hytten og ikke har oppdaget det ennå. Men her er noen tegn på va du bør se etter.

Her er tegn på at du kan ha rotter i hus eller hytte

  • Lyder: De liker som nevnt å gå i vegger, gulv eller tak. Dermed kan man ofte høre dem på natten. Så sett deg ned helt stille sent på kvelden og lytt til huset ditt. Er det noen krafselyder? Noen ganger kan man høre dem løpe gjennom en vegg.
  • Rotteperler/ rotteavføring: Vanligvis er disse svarte, sylinderformet og fra 12 til 25 millimeter lange.
  • Gnagemerker: Rotter gnager på alt. Hvis du oppdager noen gnagemerker så merk dem. Se om det dukker opp nye.

Hvordan avsløre rotter?

  1. Strø et tynt lag med mel langs med vegger i rom du kanskje tror at det er rotter. Da vil du kunne se rottesporene dagen etterpå, samt se hvor de beveger seg. (Dette er fine steder å sette opp feller.)
  2. Du kan også strø noen få mandler, hasselnøtter eller solsikkefrø der du ser gnagemerker for å se om de er borte dagen etter. Er disse borte dagen etterpå så er det stor sannsynlighet for at du har rotter eller mus der,

Hva gjør du hvor du har oppdaget rotter?

Som privatperson er det følgende du bør gjøre:

  1. Hindre nye rotter å komme inn
  2. Fjerne matkilden rottene har nå
  3. Sette opp gode rottefeller

Hindre nye rotter

Grunnen til at du ønsker å hindre nye rotter å finne veien inn er klar: Da kan du fokusere på å bli kvitt de rottene som allerede er i huset eller hytta, og du vil få et rottefritt hus eller hytte når du er ferdig.

Den enkleste måten å hindre nye rotter på er ved å tette alle eksisterende hull med god stålull mot gnagere, og musebørste som også kalles rottebørste eller musestopper.

Fjerne matkildene

Grunnen til at du bør fjerne matkilden er for å gjøre rottene mer sultne, for da er det lettere å få dem til å gå i fellene. Rotter er naturlig veldig skeptiske til nye ting, og en felle er en ny ting. Men ved å gjøre rottene sultne er det mye større sannsynlighet for at de vil finne veien til fellene, og desperat på mat overvinne sin frykt for nye ting og faktisk spise der. Og dermed har du fanget rotten.

Bruk gode rottefeller!

De dårlige fellene vil enten ikke fungere, eller kan skade rotten i stedet for å avlive den raskt. For det første ønsker vi å sørge for at et dyr ikke lider, og for det andre så er det slik at en rotte som har blitt nesten tatt i en felle ikke vil nærme seg nye feller igjen. Dermed bør en rottefelle virke første gangen og umiddelbart.

Skadedyrproffen har kun rottefeller som er spesielt plukket ut av profesjonell skadedyrkontrollør , slik at disse fungerer optimalt. Dette er feller som brukes av profesjonelle virksomheter.

 

rottefelle klappfelle

rottefelle powersnap

levende fangst rotter og mus

 

multikill musefelle rottefelle

 

Bruk av rottegift

Det er ikke lov for privatpersoner å sette ut gift mot rotter, og vi anbefaler heller ikke å gjøre dette. For en rotte som blir syk av gift vil legge seg et sted som er trygt, og det er gjerne i en vegg. Når rotten da dør av giften vil kadaveret ligge i veggen og der forråtne, og den vonde lukten vil tre i huset i lange lange tider. Det er derfor feller er å foretrekke.

Utendørs kan man bruke gift hvis det er problem med rotter nær hester, hønsegårder og liknende steder. Men du som privatperson har ikke lov til å gjøre dette.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0