Orientalsk kakerlakk

ORIENTALSK KAKERLAKK (Blatta orientalis)

Den orientalske kakerlakken (Blatta orientalis) er ikke like stor som de største kakerlakkene som amerikansk kakerlakk. Den orientalske kakerlakken er ca. 2,5 cm i lengden. Dette er en kakerlakk som er svart, blank og har korte vinger. Vingene er så korte at de ikke klarer å fly.

Kjennetegn

Et klart kjennetegn er at den orientalske kakerlakken er at den har så korte vinger, hannene har litt lengre vinger enn hunnene. Hunnene har kun små stubber til vinger, dette betyr at de ikke kan fly. De er middels store, til kakerlakker å være ca. 2,5 cm. De er svarte til rød-brune i fargen. Hunnen legger egg i en eggkapsel som er 5 mm bred og 10 mm lang.

Hvor finner vi orientalsk kakerlakk

Den orientalske kakerlakken holder holder ikke til i Norsk fauna. Men den har vært funnet hos enkelte bedrifter i Norge som importerer varer fra andre land. De kan oppholde seg i kasser eller andre gjenstander som importeres. Disse bør kontrolleres ved ankomst.

Livssyklus

Den orientalske kakerlakken. Legger opptil 18 egg i en eggkapsel som hun legger i en sprekk, der de er beskyttet mot eventuelle bytteetere. Så går det opptil 60 dager før eggene klekkes. Ut av eggene kommer det nymfer. Disse nymfene går så gjennom 6-10 nymfestadier over 11 måneder før de er fullvoksene. Mens de går gjennom nymfestadiene skifter de skall flere ganger fordi de vokser ut. Når de er fullvoksene lever de i to til åtte måneder. Den optimale temperaturen for både klekking og levestandaren til den orientalske kakerlakken er på 20-25 grader. Dermed tåler den et langt kjøligere klima enn sine større slektninger.

Adferd

Den orientalske kakerlakken er nattaktiv, så den spiser og beveger seg når det blir mørkt. Dette betyr at den søker mørke, fuktighet og varme i steder innendørs og andre varme, samt skyggesteder. Den orientalske kakerlakken er en oportunistisk bytteeter, den spiser alt den kommer over, åtsler og andre insekter. Dersom man ser kakerlakker på synlige steder, tyder det på at mengden begynner å bli veldig stor.

Skade

Den orientalske kakelakken spiser på matvarer vi mennesker oppbevarer. De tar seg inn over alt i kjøkken, der det er fuktig og varmt. De avgir en sterk lukt fra sekretene de legger fra seg. Dette er ofte en sterk lukt som mange synes virker sjenerende i seg selv. Lukten har fått store økonomiske konsekvenser i restauranter og hos matvareprodusenter. De spiser matvarer, malerier frimerker osv. De har også blitt observert bitende på mennesker, men dette er nok i leting etter vann fordi de har ofte bitt mennesker rundt munnen. Bittene forårsaker ikke store skader, men kan oppleves svært ubehagelig. Kakerlakker kan forekomme i store antall. Dette kan medfølge store psykologiske ubehag for beboere.

Orientalsk kakerlakk bør ikke forsøkes bekjempes selv. Ta kontakt med oss i skadedyrproffen.no. så kan vi sette deg i kontakt med en av våre profesjonelle samarbeidspartnere. Våre partnere hr gode priser og garanterer for sitt arbeid.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
Bønnefrøbille

Bønnefrøbille

BØNNEFRØBILLE ( Acanthoscelides obtectus) Bønnefrøbillen hører til i frøbille-familien og registreres i Norge av og til, men er ikke utbredt. Den...

les mer
Tobakksbille

Tobakksbille

TOBAKKSBILLE (Lasioderma serricorne) Dette er egentlig et tropisk insekt som ofte kommer til Norge med b.l.a krydder eller trolldeigfigurer som er...

les mer
0