Når på døgnet er mus aktive?

Mus er mest aktive om natten, når de kan bevege seg rundt på jakt etter mat og ly uten å bli forstyrret. Det er ikke uvanlig å høre mus og rotter som går rundt i veggene eller under gulvplankene i hjemmet etter mørkets frembrudd. I løpet av dagen gjemmer mus i huset seg sannsynligvis i et mørkt hjørne, inne i en vegg, eller ligger i isolasjonen på et loft. Dermed er det ikke så ofte man ser dem på dagtid.

Det er også mer sannsynlig at de gjemmer seg for rovdyr om natten, noe som gjør dem mindre sårbare for feller og andre kontrollmetoder. Derfor er det viktig at du plasserer musefellene på de rette stedene.

Mus kan bli aktive i løpet av dagen når det er mangel på mat

Mus er som sagt hovedsaklig nattaktive skapninger, noe som betyr at de er aktive om natten og sover om dagen. Men mus kan imidlertid bli aktive i løpet av dagen når det er mangel på mat. Hvis matkilder er knappe, vil mus bli mer aktive for å lete etter mat for å komme seg gjennom døgnet. De spiser gjerne 15-20 ganger per døgn, og spiser da om dagen om de ikke får nok i løpet av natten.

Dette gjelder spesielt for områder med strenge vintre hvor matkildene er knappe. Mus vil også bli mer aktive i løpet av dagen hvis de blir forstyrret eller truet av rovdyr. I tillegg kan tilstedeværelsen av mennesker føre til at mus blir aktive i løpet av dagen.

Mus er mer aktive når miljøet er varmt og fuktig

Temperatur og luftfuktighet kan imidlertid spille en rolle i musenes aktivitet. Studier viser at mus er mer aktive når miljøet er varmt og fuktig. Når temperaturen synker og luften blir tørr, har musenes aktivitet en tendens til å avta. I Norge om vinteren er det både kaldere temperatur og tørrere luft, og derfor avtar gnagernes aktiviteter da.

Men samtidig blir musen mer sulten fordi det er mangel på mat ute, og det er i de periodene (spesielt i oktober/ november) at musene kryper inn i boligen og gjemmer seg i vegger.

Mus er også mer aktive når det er færre rovdyr rundt

Selv om mus har en tendens til å være mer aktive om natten, kan aktivitetsnivået deres også påvirkes av andre faktorer. En av disse faktorene er tilstedeværelsen av rovdyr.

Mus er mindre aktive når rovdyr er tilstede fordi de frykter for deres sikkerhet. Men når det er færre rovdyr rundt, er det mer sannsynlig at mus streifer rundt og er mer aktive. Dette er fordi de føler seg tryggere og tryggere i disse områdene. Det er nok også derfor det var populært å ha en katt som patruljerte rundt huset før. Ikke bare fanger katten mus, men bare dens nærvær reduserte musepopulasjonen rundt huset.

Det er lettest å høre mus i hus fra sent på kvelden til tidlig om morgenen

Vi opplever ofte at folk tar kontakt med oss på morgenen, fordi de har hørt mus i løoet av natten. Og det stemmer som regel. For selv om mus er nattaktive dyr, så de er mest aktive sent på kvelden til tidlige morgentimer. I løpet av den tiden er det mer sannsynlig at de kommer ut og beveger seg rundt i huset, og leter etter mat og hekkematerialer. Det er følgelig også da det er lettest å høre dem.

Hvis du merker muselyder som kommer fra huset ditt i løpet av disse timene, er det et tegn på at du kan ha et gnagerangrep. For å forhindre ytterligere angrep og mulig skade på hjemmet ditt, er det viktig å iverksette tiltak umiddelbart.

Andre tegn på mus i boligen: Hvis du ikke bare hører lyder, men du også oppdager muselort, så er det et sikkert tegn. Andre tegn kan være gnagemerker og hull på matposer, treverk og andre stedert. Da er det på tide å gjøre noe.

Ikke bruk gift mot musene i huset

IKKE bruk gift mot mus som er inne i huset ditt. For gnagere som spiser gift vil oppleve å kjenne seg syke, og da vil de oppsøke et trygt og varmt sted. Dette er dessverre ofte inne i vegger, og når de dør inne i veggene er det vanskelig å fjerne dyret. Resultatet er at det kan begynne å lukte, og det er tilnærmet umulig å bli kvitt lukten av død og fordervelse.

Slik holder du huset fritt for mus og rotter

Løsningen er veldig enkel når man tenker seg om: Man må hindre nye mus å komme inn i bygget, og fjerne dem som er der allerede.

Hindre mus i komme inn: Det er kjempebra å bruke musebørste for å musetette under kledning og i hull på eksisterende hus, samt bruke en spesiell fugemasse med stålfiber, samt stålull.

Deretter er det å fjerne musene som allerede er inne: Det gjøres enklest ved å fjerne alle matkilder slik at musen blir sulten, og deretter sette opp mange musefeller. Du kan bruke elektrisk musefelle, standard klappfelle elle rsmarte multikill feller. Bruk Provoke eller annet åte, samt peanøttsmør og evt sjokoladepålegg.

Avslutningsvis er mus mest aktive i skumring, daggry og om natten. De bruker sin følsomme hørsel og lukt for å finne mat og ly, så de er spesielt aktive når disse sansene er på sitt beste. Mus er også mer aktive når været er kjøligere siden dette lar dem avkjøles raskt. Ved å forstå deres vaner og atferd kan du bedre forberede deg på å holde mus borte fra hjemmet ditt.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
0