Museproblem: Mus og rotter bekymrer folk

Det skadedyret som bekymrer folk mest er gnagere. Det vil si mus og rotter. Og det er en god grunn til at folk bekymrer seg over å få slike skadedyr inn i boligen sin: De kan gjøre mye (og kostbar) skade på kort tid, og de kan spre smittsomme sykdommer og plager.

Mus som gnagde i stykker vannrør

Selv en liten «uskyldig» og «søt» mus kan gjøre stor skade. Jeg husker fremdeles en kollega som for få år siden akkurat hadde fått ferdig et flott påbygg på huset sitt. Han bodde der i et par år da han oppdaget at den ene veggen begynte å få rare merker. Tegn på vannlekkasje…

Hvordan kunne dette skje? Han hadde jo fått montert rør-i-rør system, som skal være lekkasjesikkert…

Det endte opp med at veggen måtte åpnes. Det nesten helt nye badet måtte rives ned litt. Inni der fant de at rørene var gnaget i stykker. En mus hadde gnaget gjennom både beskyttelsesrøret og selve vannrøret.

Det ble en dyr erfaring på hva selv en «uskyldig» liten og «søt» mus kan gjøre.

Her er noen tegn på at du har problemer med mus eller rotte

Du hører rare lyder i vegger eller tak

Ingen liker å høre merkelige lyder i hjemmet sitt, spesielt om natten, og spesielt ikke i veggene. Men hvis du har et gnagerproblem, vil du sannsynligvis begynne å høre disse rare lydene. Mus og rotter er aktive om natten, og det er også på natten at det kan være helt stille i et hus. Dermed så kan man høre disse små dyrene når de går og løper av sted mellom reiret sitt og matfatet.

Noen ganger kan man også høre at de gnager.

Jeg husker min kones bestemor synes det var hyggelig å «ha selskap» om natten. Det var noe koselig med disse lydene. Men det er ikke det. Hver gang man hører mus eller rotter som beveger seg i huset så kan du heller tenke på at de ødelegger huset, og du risikerer å dele matfatet ditt med dem. Det er ikke ønskelig på noen områder.

Gnagemerker

Gnagere er flinke til å.. …gnage. De har tenner som er laget for det, og de gnager seg igjennom hindringer. For eksempel gjennom en pose, gjennom en plastbeholder med god mat på innsiden og slikt.

Hvis du har funnet merkelige hull i poser eller beholdere, eller til og med i vannrør, så er sannsynligheten stor for at du har et gnagerproblem.

Mus og rotter vil tygge gjennom omtrent alt mulig for å finne mat og vann, inkludert rør. De vil også noen ganger tygge gjennom strømledninger i veggene dine, noe som faktisk øker faren for brann.

Når du oppdager gnagermerker så bør du prøve å finne ut om dette er ferske eller gamle merker. Hvis de er ferske så bør du komme i gang med å bli kvitt mus og rotter med det samme.

Muselort

Mus vil ofte legge igjen små «musepellets» i områder der de fant mat. Gjerne i skap, skuffer, hyller og andre steder der de går for å finne mat.

Hvis du finner muselort kan det vært greit å tenke at du bør jobbe renslig. Muselort kan bringe med seg smitte, så bruk gjerne hansker og sørg for å vaske både stedet og hendene dine rene med såpe.

Når du finner muselort så bør du komme i gang med å fjerne mus og rotter umiddelbart.

Å se mus og rotter selv

Den sikreste måten å bli sikker i din sak på, er å observere mus eller rotter med dine egne øyne. Det er størt sannsynlighet å se dem tidlig om morgenen, eller sent på kvelden.

Jeg husker jeg satt i et gammelt hus ute på Hedmarken en tidlig morgenen. Jeg satt med en bok i stuen, og plutselig så dukket det opp mus. Ikke bare én, eller to. Men hele 5 mus som løp rundt i stuen. Det er på ett vis en interessant og spennende observasjon, og de ser jo uskyldige ut når de «danser rundt». Men det er ikke ønskelige å ha i mus i hus. Så der hadde vi feller.

Hva gjør du når du oppdager at du har mus eller rotter i hus?

Det første er å bli kvitt musene eller rottene som er i huset, og det andre er å stenge huset slik at nye mus og rotter ikke finner veien inn. Slik gjør du det:

Steng musene ute!

Sjekk over huset ditt og tett alle små og store sprekker. Det kan høres ut som mye jobb, men med rett verktøy så er det ganske enkelt. Invester i et inspeksjonsspeil (ca 150 på Biltema eller slike steder) og let etter sprekker på ca 1 cm og oppover mellom kledningen og innerveggen. Med et inspeksjonsspeil blir dette mye lettere.

Der du oppdager at det er litt store sprekker dytter du inn passende tetningsmateriale. Noen steder er det fint å bruke stålull, mens andre steder bør du bruke musebørste. Det fine med disse tingene er at de er svært lett å montere, krever lite verktøy (en avbitertang stort sett), og de virker umiddelbart.

Få bort mus og rotter inne i huset

Bruk feller! Det er ingenting som fungerer så godt til å bli kvitt mus som musefelle. Mange tenker på de klassiske musefellene når de hører om musefeller, og det er i stor grad disse som brukes i dag. Men riktignok litt kraftigere versjoner. Men det finnes også feller for å fange mus levende, så man kan slippe dem ut i naturen igjen uskadd.

Ikke bruk musegift eller rottegift mot mus som er i huset. Du risikerer at musen dør når den er i en vegg eller et annet hulrom, og da vil du en «lukt av død» som vil spre seg i huset. Det er IKKE anbefalt. Vi anbefaler stort sett kun bruk av gift når det er snakk om mus som er utendørs og som er plagsomme i for eksempel en stall eller et hønsehus.

Produkter for privatpersoner, anbefalt av profesjonelle skadedyrbekjempere

Her på Skadedyrproffen får du både klassiske musefeller (klappfelle), musefelle for levende fangst, og elektriske og motoriserte musefeller. Det samme med rottefeller.

I tillegg får du kjøpt musebørste og spesiell rustfri stålull som er veldig enkel å montere.

Alle produktene du får kjøpt her er produkter som anbefales av profesjonelle skadedyrteknikere.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0