Kjerringråd mot maur – Bli kvitt maur uten gift?

Når varmen kommer på våren så våkner maurene og det kan oppleves som om de står i kø for å komme på kjøkkenet ditt, i hagen din og ellers der du er. Da kan du velge å bruke maurmiddel og åtegift, eller prøve noen kjerringråd. Det finnes mange råd mot maur, og noen er bra og noen er ikke så bra.

Her tar vi for oss de mest kjente kjerringrådene mot maur, og kommenterer litt under hvert punkt slik at du kan se når og hvor du bør bruke dem, og hva du bør forvente.

De aller fleste kjerringråd går ut på å bruke et eller annet naturlig middel som du har liggende i huset fra før, eller kan få kjøpt på en vanlig matbutikk, som gjør det mulig å kontrollere maurene. Dette ser man når man ser på hva tipsene er. Sannheten er at man skal være veldig bevisst på hva man bruker, hvordan man bruker det og hvilke resultater man får. Gjør man det feil kan man skape et mye større problem enn det opprinnelig var. Her kommer Skadedyrproffens innspill om kjerringråd mot maur, og hvordan du kan unngå problemer med maur på kjøkken, bad og andre steder i og rundt huset, og hvordan du kan bli kvitt maur enklere.


Bakgrunnen for ulike tips mot maur

Under følger diverse kjerringråd som man kan lese om på nettet. Kjerringråd som er gitt i beste mening, og man kan si at de “fungerer”. Men dessverre kan bruk av disse rådene også være til en ulempe for deg. Mer om det under. Aller først skal vi se litt på hvorfor disse kjerringrådene fungerer, eller ikke fungerer, etter hensikten:

Hva tiltrekker maur?

Maur tiltrekkes av søtt. For eksempel er maur veldig glad i saft (med sukker), frukt og annet som er søtt. Det ser man gjerne når man er på piknik og man har lagt en eplebit eller appelsinbit i gresset. Ofte tar det ikke så lang tid før det yrer av maur. Dette kan være irriterende på piknik, men ennå mer når det kommer maur inn på kjøkkenet og i huset. Vi ønsker ikke maur hverken i huset eller på verandaen.

Hva frastøter maur?

Hva er det som frastøter deg? Hva er det som gjør at du ønsker å gå ut av et rom? Du liker sannsynligvis ikke sterke lukter, og spesielt ikke fra mat. Du ønsker mat som lukter godt. Der er maur like oss: Maur er generelt ikke glad i surt, bittert eller veldig sterke lukter. Alt slikt er gjerne frastøtende. Det er som med oss; Vi liker for eksempel ikke å lukte sterk salmiakkblanding, og det gjør ikke maur heller. Det samme gjelder lukt av eddik. Det er frastøtende, og dermed går de andre plasser.

OBS: Problemet med kjerringråd som baserer seg på frastøte mauren

Problemet med bruk av frastøtende midler (som er nevnt mye under) er at de er nettopp frastøtende… Maurene blir ikke borte, de dør ikke, de bare går andre steder. Dermed kan de skjule seg for deg og heller søke steder der du ikke ser dem – i huset ditt. Da kan de finne mat der, og de er happy. Og de kan vokse i antall, og først når kolonien har vokst seg stor og sterk så vil du se dem igjen… Da vil maurproblemet kunne være mye vanskeligere å slå ned.


Med det som bakteppe, la oss se nærmere på de ulike tipsene som florerer på nettet:

Tips 1: Hold ditt hjem ordentlig rent (for mat)

Det å holde huset rent kan høres lett ut, men i maurens verden er dette litt annerledes enn det er for deg. Dette handler ikke om å kjøre en robotstøvsuger hver dag, for det handler ikke om støv. Dette handler om å sørge for at maur ikke kan finne mat i huset ditt. Dersom de ikke finner mat så vil de mest sannsynligvis aldri flytte inn. Rydde mat unna maurDet letteste er å plassere alle tørrvarer som sukker, melis og så videre inn i plastposer. Disse ZIP-lock posene er veldig fine til dette. Du kan også bruke tette oppbevaringsbokser, flasker og slike ting. Når mauren ikke kommer til maten, ja da har du det per definisjon rent. Dette er ganske tidkrevende, for du må også huske å rydde opp og tørke over hver gang du mister noe mat på kjøkkenbenken eller gulvet. Enhver smule, søl og til og med matsøppel er mulig mat for maur. Vær obs på at dette i seg selv ikke garanterer at maur ikke kommer. For hver eneste vår er det mange som opplever at disse små svarte maurene kommer krypende. Da er det ofte utenfra, og de er på let etter et raskt og enkelt måltid til hele sin maurkoloni.

Tips 2: Sitronsaft

Sitronsaft er noe maur avskyr. Hvis du legger/ smører fersk sitronsaft på steder der det er maur, så vil de etterpå holde seg unna. Det er fordi sitronsaft er avskyelig for maur. De blir frastøtt på grunn av lukt og at dette ikke er noe som er naturlig mat for maur, og de vil holde seg unna. Kjerringrådene sier at du kan velge å bruke en klut eller kjøkkensvamp og smøre sitronsaft i matskuffer, matskap etc. Ulempen er at det virker kun for en begrenset tid, og det lukter sitron. Mye. Når du nå også vet at mauren ikke blir borte, men den søker da etter steder du ikke ser den, ja da er ikke dette et råd som er anbefalt. Det kan dermed ende opp med å bli en større utfordring enn de var opprinnelig.

Tips 3: Agurkskall

Det sies at agurkskall er noe mauren ikke liker. Så det anbefales å legge skall fra agurk på steder der du ikke ønsker maur. Dette har vi ikke testet, men igjen er problemet at dette medfører at mauren legger om sine vaner og søker mat andre steder – gjerne i ditt hus.

Tips 4: Laurbær og nellik

Som nevnt er ikke maur glad i sterke lukter, og det er nok grunne til at maur styrer unna laurbær og nellik i følge internettrådene. Dette har vi heller ikke testet i noen særlig grad, men igjen er problemet at enhver frastøtende virkemiddel vil gjøre at maurene søker inn andre steder. Det vil du ikke.

Tips 5: Kanel

Maur misliker kanel, på samme måte som laurbær og nellik. Det er også mulig at de misliker pulverformen. Det er ofte tipset om å strø kanel der man ser at maurene går, og det skal visstnok fungere godt for å spre maurene bort fra det stedet. Og det er også problemet her: Man sprer mauren. Noen tipser også om å lage en mixture med litt vann, noen spiseskjeer kanel og noen nelliker (og kanskje laurbær), og deretter spraye eller smøre denne utover. Dette kan kanskje ha noe for seg for å spre maurene, men det vil ikke fjerne maurproblemet.

Tips 6: Eddik mot maur

Dette er et tips som går igjen, og det virker… ..frastøtende. Det kan hjelpe med å holde maur (og insekter) unna matskuffer, og til og med søppelspannet under kjøkkenbenken. Men det lukter ille, også for oss mennesker. Det som kan være et godt tips er å bruke dette ved inngangshullet (på utsiden) hvis du er 100% sikker på hvor maurene kommer inn i huset ditt. Heller du eddik der (på UTSIDEN av huset), så vil det kunne stoppe maurvandringen inn i huset ditt. Men, igjen. maur er mestere å finne nye veier, og gjør de det er du like langt. En annen utfordring med bruk av eddik utendørs er at den virker sin effekt over tid, og spesielt hvis det er regnvær. Så da må du huske å behandle alle stedene på nytt. Strengt tatt er det bedre å bli kvitt maurene som kommer inn i huset. Bruk av Kvitt maurmiddel i granulatform er mye lettere, og også sikrere.

Tips 7: Babypudder og pudder

Det sies at pudder, og spesielt babypudder, ikke er maurenes favoritt. Det kan godt stemme. Det er fremmede lukter, og det er kanskje også noe i at pulver kan virke frastøtende. (Men det tror ikke vi, da det finnes mauråter i pulverform som fungerer godt). Uansett, babypulver virker frastøtende, og det er ikke god maurkontroll å bruke dette. Man mister kontrollen på mauren og vet ikke hav den finner på i neste omgang.

Tips 8: Oppvaskmiddel

Tipset er som følger: Kok opp vann og bland i oppvaskmiddel (Zalo). Bruk dette til å vaske stedene der du ser maurene går. Dette kan godt hende fungerer fint til å stoppe maurene fra å gå akkurat der, men for hvor lenge? Og hvor går de i stedet? Problemet er at du vet ikke svaret på dette, og du kan som nevnt over risikere å skape et større maurproblem enn du opprinnelig hadde.

Tips 9: Bakepulver og melis

Det sies at maur ikke tåler bakepulver. Når de spiser det så vil det svelle i magen deres, og de vil dø. Men de vil ikke spise bakepulver alene. Derfor sier tipset at man skal blande bakepulver og melis 50%/ 50% og deretter strø dette på steder der maurene går. Det er godt mulig at dette fungerer, men man vil ikke bli kvitt maurproblemet av dette. For det er kun et fåtall av maurene som kommer inn på kjøkkenet ditt eller der du plages av maur. Kanskje 10% er ute på tur. Resten bor hjemme i reiret, og de vil stadig bli flere. Kanskje 2% av maurene vil spise bakepulver, og da vil 2% dø. Men resten, altså 98%, vil leve. Dermed vil du kunne oppleve et redusert maurangrep, men du vil ikke bli kvitt maurene. Til forskjell fra bakepulver vil et ekte og godt maurmiddel (forgiftet åte) fungere slik at mauren spiser noe selv, men den vil også ta med seg en del mat hjem til tuen/ reiret. Denne maten vil fordeles til andre maur, og også til dronningen. Når dronningen dør så vil maurkolonien gå til grunne av seg selv. Derfor vil ekte maurmiddel ha en mye bedre virkning enn bakepulver. Inne anbefaler vi Swirr maurmiddel med refill lokkeboks for sukkermaur.

Tips 10: Potetmel og melis

På lik linje som med bakepulver så tåler visstnok ikke maur potetmel. Metoden er at man blander potetmel og melis 50/ 50 og serverer til maurene ved å strø det der maurene er. Problemet med dette er at man får samme effekt som med bakepulver: Noen maur dør kanskje, men det er et fåtall av de som faktisk er der. Bruk av gode, velprøvde og beviste maurmiddel er langt bedre.

Tips 11: Kaffepulver

For deg som har kaffe i hus kan du prøve kaffepulver, sier kjerringrådet. Metoden er å strø kaffepulver eller kaffegrut på steder der man ikke ønsker å ha maur, og de vil flykte. Igjen så er det slik at maur ikke er så glad i sterke lukter, og dermed er kaffe frastøtende på dem. Men som nevnt flere ganger: Ved å bruke frastøtende midler så mister du egentlig kontrollen på hvor auren går og hva den gjør. Det er ikke bra.

Tips 12: Helle saft (Fun Light) med kunstig søtning i maur reiret

Dette er et moderne kjerringråd som dukket opp rundt år 2008, og det var den svenske forfattaren Lars-Erik Litsfeldt som oppdaget det ved en tilfeldighet da han tømte en desiliter saft i hagen sin, og oppdaget at maurene døde. I etterkant var det mange som rapporterte at dette fungeret, og de hadde helt Fun Light saft på maur som da døde. Vi har faktisk prøvd å gjenskape dette ved å helle minst to liter Fun Light i en hage, rett på maurreir. Resultatet var nedslående. Vi fant ingen døde maur i etterkant av dette. Så vår konklusjon er at dette enten ikke fungerer, eller fungerer så dårlig at det ikke har noe for seg.

Når man ser på økonomien i det så er det ikke lønnsomt med Fun Light

Fun Light er ikke noen billig saft. Den koster i skrivende stund ca 30 kroner inklusiv pant, for en 0,8 liters flaske. En pakke med Trinol vanningsmiddel mot maur koster ca 179,- og gir ca 55 liter vanningsmiddel som garantert dreper mauren. Du blander kun ut så mye som du trenger. Det vil si at et profesjonelt vanningsmiddel mot maur koster i underkant av 3,50 kroner per liter, mens Fun Light koster ca 37 kroner per liter. Når man da vet at man gjerne må bruke flere liter mot ett litt større reir, ja da ser man kjapt at det er mye bedre å bruke et ordentlig godt og veldokumentert vanningsmiddel i stedet for Fun Light. Fun Light er heller ikke godkjent for å drepe maur, selv ikke 14 år etter at denne skaen ble kjent over natten i Norge. Med andre ord lønner det seg å bruke et skikkelig produkt mot maur, også økonomisk.

Tips 13: Helle diesel i maurtue

Dette er et råd man kan finne på Facebook, i forum og på nettet. Metoden går ut på å helle diesel over en maurtue, og kanskje også tenne på. Tanken er at diesel dreper, og hvis ikke den dreper så gjør flammene det. Det er tre problemer med dette: Det å prøve å brenne en maurtue lykkes sjeldent, og man risikerer heller at man sprer mauren til andre steder. Grunnen er at maurtuer ofte er veldig dype, og det er svært vanskelig å få brent alt sammen. Fordi maurtuer ofte går dypt, og består av materiale som kan ulmebrenne over lenger tid, risikerer man å starte en brann i bakken som kan se ut som den er slokket, men som kan blusse opp dager etter at den var “slukket”. Du risikerer dermed å ha startet en skogbrann eller hagebrann som kan spre seg til bebyggelse og skogsområder. Det vil du ikke ha på deg. Siste grunn er at det er ulovlig å tømme diesel i naturen, selv om hensikten er å brenne den opp.

Tips 14: Bruke Permetrin-spray mot maur

Dette er et godt tips, men ikke slik som mange bruker Permetrin. For man bør ikke bruke sprayen på kjøkkenbenken, eller andre steder du ser det går maur. For det første er det en gift, og det vil du ikke ha på kjøkkenbenken eller på kjøkkenet for dem skyld. Dessuten bør man ikke bruke spray gift inne uten riktig beskyttelse. Permetrin er en kontaktdrepende gift, og den bør som hovedregel kun brukes når man har mulighet til å drepe mesteparten av reiret der og da. Når det gjelder Permetrin mot maur så bør Permetrin kun brukes direkte mot maurtue/ maur-reir når man avdekker dem. For eksempel hvis du avdekker et stokkmaur reir, så bør du forberede deg før du åpner reiret. Du bør ha på deg beskyttelse, og deretter gjøre klar sprayen. Gjerne spraye litt rundt reiret (en sirkel), slik at maur som prøver å stikke av blir drept når den går over Permetrinen. Deretter bør du åpne reiret og spraye godt, slik at du får drept, mest mulig av reiret raskest mulig. Så ikke bruk Permetrin “dann og vann”, og ikke mot bare noen få maur om gangen.

Hva anbefaler vi å gjøre for å bli kvitt maur?

Maur kan være et stort problem, og det finnes noen ganske enkle og godt veldokumenterte metoder å bruke. Du kan se vår guide mot maur her. Der får du vite hvordan du kan fjerne maur inne, få vekk maur ute,

Maur inne

..kan bekjempes med maurmiddel i åtestasjoner, og til en viss grad stoppes med bruk av Permetrin. Men vi anbefaler kun bruk av åtestasjoner der mauren spiser forgiftet åte og tar det med seg hjem til reiret eller tuen. Dette fungerer både mot sukkermaur (svarte jordmaur/ små varte maur) og mot stokkmaur. Her kan du se en annen og anbefalt metode for å bli kvitt sukkermaur på kjøkkenet.

Maur ute

..kan bekjempes med maurmiddel i åtestasjoner, maurmiddel i granulatform eller pulverform (granulat er det vi anbefaler) og med vanningsmiddel. Dette anbefales mot sukkermaur og stokkmaur. Hvis du ønsker å bli kvitt en maurtue med skogsmaur/ pissemaur, så brukes ikke mauråte med man bruker kontaktdrepende maurmiddel og en spade. Les mer om å bli kvitt en maurtue.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0