Jordveps stikk – og hvordan bli kvitt vepsen

Jordveps omtales oftest som Norges mest aggresive stikkveps. Men de er i grunnen viktige for å holde antall insekter i naturen nede, så de er nyttige for oss selv om de kan være farlige.

Arbeiderne kjennes på korte kinn og en ankerformet tegning på munnskjoldet. Disse vepsen lager store og lysebrune vepsebol i hulrom den får tilgang til, og gjerne under bakken. Derav navnet jordveps. Jordveps er oftest ikke aggressive, men det finnes noen få jordveps-arter som kan være farlige for mennesker. Hovedmaten er andre insekter som den jakter etter, og av den grunnen er vepsene viktige for å bekjempe skadedyr i Norge.

Bolet kan innholde av flere tusen arbeidere, og disse kan dessverre være ganske så aggressive. Vepsene kan opptre tallrikt og veldig nærgående for mennesker på sensommeren og høsten.

Er jordveps farlig?

Jordveps er kjent for å være farlige for mennesker, men det er hovedsaklig personer med allergi mot bie eller vepsestikk som disse er farlige for. Jordveps kan også være farlige for kjæledyr. De kan være en plage for både mennesker og dyr når de holder til i nærheten av utearealene vi bruker. Disse insektene har en tendens til å angripe når den føler seg truet, og det betyr jo ikke at vi faktisk truer dem…

De kan også bygge kolonier under kjøkkenhager og liknende, noe som kan være svært skadelig for plantene dine.

Hvordan ser jordveps ut

Jordvepsen kan bli opp til 20 mm lang og er en type kortkinnet stikkveps. De er gule og svarte med et spesielt mønster på vingene. De har en kort avstand mellom fasett-øyet og kjeven, og dette gjør dem svært effektive til å jakte insekter.

Jordveps vespula vulgaris

Her er et bilde av et jordveps-bol

vepsebol

Hvordan bli kvitt jordveps

Veps er et nytte-insekt som vi normalt sett ikke bør bekjempe. De hjelper med å holde antall andre typer insekter nede, og er normalt sett ikke skadelige for oss mennesker. I tillegg er de viktige som en matkilde i naturen, for spesielt fugler spiser veps – også jordveps.

Men vepsene kan bli ganske sjenerende og skremmende, og da kan det være nødvendig å bli kvitt dem. Det er spesielt når bolet deres er veldig nær der du går, arbeider eller oppholder deg. Det er for eksempel ikke trivelig å ha et bol med jordveps rett ved kjøkkenhagen eller verandaen.

Bekjempe lett synlig vepsebol

Hvis du har lett tilgang til bolet kan du bruke Permetrin insektsspray for å ta livet av vepsene. Til det anbefaler vi spesielt den skummende varianten.

Før du begynner bør du ha tatt forhåndsregler slik at det er vanskelig å stikke deg, for vepsens naturlige reaksjon når noen truer den er å stikke. Men har du på deg heldekkende litt tykke klær så hjelper det veldig mye. En caps eller lue på hodet og hansker hjelper også mye på.

Slik går du frem for å bekjempe vepsebol selv

 1. Sørg for at du har Trinol Super Permetrin insektsspray eller tilsvarende
 2. Ha på deg beskyttende klær i tilfelle vepsen går til angrep
 3. Kom nær nok bolet til at du kan spraye treffsikkert på bolet
 4. Spray et lag på selve bolet, da vil eventuelle veps som rømmer ut av bolet få insektsmiddelet på seg. De dør i løpet av sekunder.
 5. Deretter stikk røret inn i bolet og spray.
 6. Spray direkte på veps som prøver å gå ut av bolet
 7. Veps som kommer i retur til bolet utenfra: La dem lande på bolet. Spray gjerne litt på dem også.
 8. Når du ser at det slutter å komme ut veps så kan du legge på litt til, og deretter la det stå.

Vepser som da kommer i retur fra et annet sted vil lande på bolet, få giften på seg, og vil dø.

La det stå i ca 1 times tid, og deretter kan du fjerne bolet. Hvis du kan ta hele bolet inn i en plastpose så er det fint å gjøre, så knytte godt igjen, og kaste i søppelkassen.

Profesjonell hjelp med å bli kvitt vepsebol

Hvis det er nødvendig å bekjempe en etablert, stor eller vanskelig tilgjengelig vepsekoloni, bør du kontakte en profesjonell skadedyrkontrollør. De har kunnskap, rett utstyr og erfaring med å takle slike ting godt.

Hvor giftig er jordveps?

Denne vepsetypen er svært aggressive insekter, og de kan stikke mange ganger. Når de stikker, sprøyter de gift inn i huden som kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner. Symptomene på en allergisk reaksjon inkluderer hevelse, kløe, utslett, pusteproblemer og sår hud. Det mest alvorlige er pusteproblemer, der noen kan oppleve at de rett og slett blir kvalt.

Det som er skummelt med jordveps er nettopp at samme vepsen kan stikke flere ganger, og dermed kan folk som normalt sett har en mildt reaksjon på vepsestikk få en voldsom reaksjon. Hvis du blir bitt av flere enn en jordveps, bør du søke legehjelp umiddelbart.

Reaksjoner på vepsestikk

Vepsene og biene sprøyter gift inn i huden vår når de stikker oss. De fleste av oss som blir stukket, får milde reaksjoner, for eksempel hevelse, smerte og rød hud rundt stikket. Disse reaksjonene begynner ofte å klø etter en stund.

Blir man stukket av flere veps samtidig kan det gi langt kraftigere reaksjoner; over 50 vepsestikk kan være livstruende.

Noen få mennesker kan reagere kraftig på insektgiften til veps eller bie, og kan få livstruende reaksjoner etter bare en enkeltstikk, såkalt allergisk reaksjon.

Hva gjør du hvis du blir stukket av veps eller bie?

 • Fjern brodden så raskt som mulig dersom den sitter igjen i huden.
 • Ikke klem eller klor på stikket.
 • Avkjøl stikket med kaldt vann, is eller en våt klut.
 • Ved kløe, svie eller smerter kan du smøre på en kløestillende eller lokalbedøvende salve.
 • Kontakt lege ved alvorlig eller kraftig reaksjon.

Mange opplever gode resultater ved å holde en sukkerbit inntil stikket, da sukker trekker ut giften. Av den grunn er det mange som har en sukkerbit i vesken sin. Et alternativ er strøsukker som man bare legger i en haug over stikket, og holder på plass med en hånd.

Når du trenger hjelp med å bli kvitt jordveps så ta gjerne kontakt med oss i Skadedyrproffen. Vi både kan veilede til rette produkter å bruke selv, og har et stort nettverk av fagdyktige lokale skadedyrfirmaer i hele Norge.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0