Hvordan virker maurmiddel?

Når du prøver å finne ut hvordan du kan bli kvitt maur så snakker man om å bruke maurmiddel. Men det er lett å bli forvirret av alle rådene mot maur; Hva er maurmiddel? Hvordan fungerer det? Hvorfor kan man blande noen, men ikke andre typer maurmiddel? Hvilke fungerer best innendørs, og hvilke er best mor maur utendørs?

Her vil du få vite alt det du trenger å vite for å bli kvitt maur, både inne og ute:

Hva er maurmiddel, egentlig?

Maurmiddel inneholder stoffer som gjør at mauren dør. Dette kalles ofte for maurgift. Så langt er dette enkelt å forstå, men den store forvirringen handler om at noen midler har lang virkningtid før mauren dør, og andre dreper umiddelbart.

Årsaken til dette er at de har forskjellige hensikter.

  • Forgiftet åte: Den typen som har til hensikt å bli konsumert / spist av mauren, og deretter over tid sørge for at mauren dør. Det skal altså gå en del tid fra mauren blir utsatt for gift til den forsvinner.
  • Spray/ vanningsmiddel: Den andre typen skal virke nesten umiddelbart, og det er den typen man sprayer eller vanner mauren med. Den har så og si øyeblikkelig virkning.

Disse to middeltypene må ikke blandes, for de motvirker hverandre selv om de er relaterte produkter.

Hver av disse maurmidlene har sine styrker og svakheter, og under forklarer vi hvordan dette fungerer i praksis:

Slik fungerer forgiftet åte

En maurkoloni sender alltid ut arbeidere for å samle mat til kolonien. De vanlige sorte små maurene (sukkermaur) foretrekker søt mat, og liker godt alt som inneholder sukker. Derav kallenavnet deres. Dette fungerer også på mer skadelige arter som stokkmaur. (Slik blir du kvitt stokkmaur)

Swirr mauråteVed at du serverer et «gratis måltid» til maurene i form av forgiftet åte så vil de velge denne maten. De er nemlig late, så hvis du plasserer et slikt gratis måltid midt i maurstien de har mellom tuen og der de finner mat, så vil de velge å spise maten du serverer. ( Hvis du for eksempel har maur på kjøkkenet, og de kommer inn gjennom en sprekk ved verandadøren, så anbefaler vi at du plasserer åtet mellom kjøkkenet og verandadøren, så nærme verandadøren som mulig. )

Maurene spiser ikke giften uten at den er servert sammen med noe de liker. Derfor blandes dette inn i noe søtt og godt. Altså forgiftet åte. Når maur spiser dette vil de dø, men ikke med det samme. Det er nemlig viktig at de tar med seg den samme maten tilbake til sin tue, og der vil de dele med flere.

Når du da serverer et søtt maurmiddel som har gift i seg, så vil de ta den med seg tilbake til reiret, og hele maursamfunnet dør over tid. 

Forgiftet åte kommer i flytende, gel eller som granulat. Gele og flytende formulering er det som lettest spres til larver og andre i reiret og dermed er mest effektivt.  Granulat kan også være et godt alternativ, dersom ikke man klarer å avdekke reiret eller man ikke klarer å beskytte mot vær og vind. Åte anses generelt som det beste alternativet når du er usikker på reirets plassering og du ønsker å bli kvitt maur enkelt.

Skal man bruke forgiftet åte inne eller ute?

Du kan bruke forgiftet åte mot maur både ute og inne. Det fungerer like bra inne og til å bli kvitt maur i hagen.Vi anbefaler sterkt å bruke flytende eller gel-form begge steder, men hvis du sliter med å plassere flytende eller gel uten at det blir ødelagt ute. så kan du bruke granulert form. Innendørs er det klart best å bruke flytende eller gel, og aller helst i åtestasjoner/ lokkebokser.

Kan man kombinere ulike forgiftede åter?

Ja, vi anbefaler å kombinere ulike forgiftede åter, slik som Swirr og Kvitt maur middel. Dette er produkter som sammen gjør en veldig flott jobb. Noen maur foretrekker Swirr, mens andre foretrekker Kvitt. Når du tilbyr dem begge så er det veldig stor sannsynlighet for at du vil lykkes med å bekjempe maurene.

Slik fungerer kontaktdrepende middel

Når en maur kommer i kontakt med kontaktdrepende middel vil den dø.

Man kan også spraye eller «vanne» kontaktdrepende gift på maurene, og da vil de dø ganske kjapt. Men da er det kun de som kommer i kontakt med giften som dør.

Trinol vanningsmiddel mot maurDe fleste pulver som blandes i vann og insektssprayer er middel som dreper på direkte kontakt. Disse midlene består som oftest av et pyretroid, som er et middel som virker raskt drepende.

Ulempen med pyretroid er at det virker kraftig frastøtende på maur. Dersom et område blir behandlet med et insektmiddel av denne typen, vil de sannsynligvis holde seg unna det behandlede området over en periode. Derfor vil det bare være bortkastet å behandle maur med spray samtidig som man legger ut forgiftet åte. For mauren vil ikke vende tilbake dit.

Derfor brukes kun slike middel når man har mulighetene til å behandle hele maurkolonien med det samme. For eksempel kan man gjøre klar Trinol vanningsmiddel i en sprøytekann, og deretter løfte på heller der man vet at maurene bor og sprøyte dette på dem.

Skal man bruke kontaktdrepende middel inne eller ute?

For det første bør man kun bruke dette når man skal bli kvitt maur som du vet hvor bor. Når du vet hvor reiret er så ikke start med å fjerne steiner eller planker, men vent. Sørg for at du har nok kontaktdrepende middel tilgjengelig. For maur vil raskt flytte på seg hvir de føler seg truet.

Når du er klar, så fjern steiner eller planker eller hva maur skjuler seg under, og spray umiddelbart reiret. Det samme gjelder hvis du bruker Trinol vanningsmiddel. Bruk mengde middel som er anbefalt på etiketten, eller som anbefalt av oss i Skadedyrproffen.

Innendørs bør du kun bruke Permetrin sprayen, mens utendørs er det fint å bruke Trinol vanningsmiddel.

Hva med hjemmelagde maurmiddel fra kjerringråd?

Vi har testet en del ulike kjerringråd, og vi har ikke funnet at de har fungert sørlig bra, om enn i det hele tatt. Greia er at det finnes kjerringråd som fungerer for å drepe de maurene man ser, men ikke drepe selve tuen eller reiret. Vi anbefaler derfor ikke å følge kjerringråd mot maur. Her er en sak der vi skrev om Fun Light saft for å fjerne maur. Det var ikke vellykket.

Så vi anbefaler å bruke skikkelige maurmidler, og de midlene vi selger her i Skadedyrproffens nettbutikk er de samme som vi bruker når vi gjør profesjonell maurbehandling i vårt selskap som driver med profesjonell skadedyrkontroll. Så dette er skikkelige saker som vi vet fungerer godt.

Konklusjon

Vi anbefaler bruk av forgiftet åte først og fremst, og deretter bruk av kontaktdrepende middel dersom du kan behandle et helt maurreir/ en tue i løpet av noen minutter. Stort sett vil bruk av forgiftet åte være å foretrekke.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0