Hvordan skadedyr reduserer verdien av hjemmet ditt

Hvis du trenger å vite noe om hvordan skadedyr kan redusere verdien av boligen din eller mer generelt om potensielle skader på eiendom forårsaket av skadedyr, er denne artikkelen for deg.

Enten du kjøper, selger, leier eller driver med eiendom på noen måte, er det viktig å forstå hvordan skadedyr senker eiendomsverdien og hva du kan gjøre for å beskytte din.

Utforsk de vanligste skadedyrene, hvordan de påvirker eiendomsverdien og hva du bør gjøre her.

Skadedyr som kan skade hjemmet ditt

Hvis du har funnet skadedyr i hjemmet eller en eiendom du eier eller administrerer, må du iverksette tiltak så snart som mulig hvis du vil minimere skaden de kan forårsake. Du kan gjøre en del gjør-det-selv skadedyrkontroll med produkter du får kjøpt her på Skadedyrproffen, eller leie inn skadedyrbekjempere som hjelper med hele jobben.

Skadedyrskader er omfattende og avhenger av hvilken type skadedyrangrep du har på hendene. Fra stoff, inventar og beslag til faktiske strukturelle skader, er det risikabelt å la skadedyr gjøre sitt hjem i eiendommen din veldig lenge.

1) Rotter og mus

Mus og rotter i vegger eller under gulvbord er problemer av alle mulige årsaker. Først og fremst fordi de liker å bli flere. Rottereir i hjemmene skapes ofte ved at de små krypene rydder plass for seg selv i isolasjonen eller veggen.

For det andre spiser de. Og de spiser mye. En rekke stoffer, tilgjengelig mat på kjøkkenet, tre, papir, bøker og til og med elektriske ledninger og rør-i-rør systemet!

Ikke bare er dette en årsak til potensielt en hel rekke problemer, men de legger også igjen urin og avføring på jakt. Dette kan bety at de legger igjen sykdommer og andre forurensninger.

 • Skader forårsaket av rotter og mus kan være varierte og omfattende
 • Strukturelle skader kan skyldes reirbygging av gnagere
 • Skader på elektrisk ledning og vannrør (og vannskader) er vanlig med mus eller rotter
 • Spising på menneskemat og avføring sprer sykdom
 • Møbler og klær kan tygges og ødelegges

Vi anbefaler sterkt å stenge musene og rottene ute ved å bruke musebørste som enkelt monteres under eksisterende kledning. Dette er superbra produkt som er lett å montere selv, og det får umiddelbar funksjon. Videre er det å bruke rottefeller og musefeller for å få vekk mus og rotter. Det er også fine feller for levende fangst, slik som denne musefellen som ikke dreper.

2) Maur

Maur er interessante skapninger, svært organiserte og varierte i skaden de kan gjøre hjemmet ditt. Stokkmaur er farlige for din bygning.

Ulike arter av maur forårsaker forskjellige problemer. For eksempel vil svarte jordmaur ikke med vilje forårsake strukturelle skader, bare utvide eksisterende sprekker for å komme inn. Men arter som stokkmaur kan ødelegge bærende struktur i huset. Samtidig er det plagsomt med sukkermaur på kjøkken eller et annet sted i huset.

 • Stokkmaur forårsaker skade på tregulv, ikke ved å spise det, men ved å lage plass til seg selv – dette kan skje med råtnende tre utenfor men også under gulvbord og i trestolper
 • Faktisk skader stokkmaur tre så alvorlig at de kan påvirke en eiendoms strukturelle integritet
 • Tegn på stokkmaur i huset ditt er ofte lette å oppdage – de skjuler seg ikke for deg. De er ofte mest aktive om natten.

Sjekk også: Hvordan bli kvitt stokkmaur

3) Stripet borebille og husbukk

Dette er vanlige skadedyr i fuktige strøk i Agder og andre fylker som grenser mot sjøen, samt litt inn i landet i Telemark. Det som er felles for disse insektene er at larvene spiser treverk i vegger og bærende konstruksjoner, og det kan påføres alvorlige skader på byggverk.

Dette er angrep som pågår over mange år, og som i starten knapt er synlig. Men etterhvert som larvene vokser opp og vil ut av treverket for å omdannes til biller, så vil det oppdages små runde hull etter stripet borebille. Men det aller meste av skadene er usynlige inntil de bryter overflaten på treverket.

Husbukk gnager seg mer i lengderetning på treverket og kan uthule laftet hus med mer.

Sjekk også: Middel Woodtox mot stripet borebille og husbukk

4) Veggedyr

Veggedyr er et insekt som bokstavelig talt bor i sengen din hvis du plages av det. Veggedyr flytter gjerne inn sammen med gamle møbler, med kofferten din etter en reise, med overnattingsgjester som har med en koffert og på andre måter.

Dette er blodsugende insekter som kan klare seg i opptil ett år uten mat, og så snart det kommer et menneske i sengen så kryper det frem i løpet av natten, bedøver et stikkområde og så stikker for å suge blod.

Resultatet er utslett som klør og som kan verke, og det kan pågå i mange uker før det gir seg. Men veggedyrene kommer tilbake når de trenger mer mat, og da blir ofte utslettene mer alvorlige.

Du kan bruke tørkespray mot veggedyr, samt en del andre produkter mot veggedyr.

Sjekk også: Hvordan bli kvitt veggedyr

5) Skjeggkre

For noen år siden var dette regnet som et virkelig problem, men nå er det ganske enkelt å bli kvitt skjeggkre. Man bruker åte som plasseres ganske tett rundt i hele bioligen. Men dette åtet får du ikke kjøpt uten at du er en skadedyrtekniker som har papirer til dette, så du må leie inn et skadedyrfirma for å få dette gjort.

Du kan bruke tørkespray mot skjeggkre

Dekker husforsikring skadedyr?

Mange antar at deres huseierforsikring automatisk vil dekke alle typer skadedyr. Dessverre er dette ikke tilfelle.

Faktisk, når det gjelder skadedyrkontroll, dekker ikke boligforsikring vanligvis kostnadene med mindre det er en pluss-forsikring. Har du pluss-forsikring så dekkes noen skadedyrbekjempelser, men ikke alle.

Det er imidlertid anledninger når din kanskje dekke en del av det. Hvilken type skadedyr du har spiller vanligvis ingen rolle. Dette betyr generelle skadedyrspørsmål som «dekkes gnagerskader av huseierforsikring?» vil sannsynligvis bli svart «nei».

Men selv om du har et gnagerangrep, kan du faktisk være delvis dekket. De to begrepene man bør huske på når man vurderer om boligforsikring dekker skadedyrbekjempelse er «forebyggbar skade» og «uventet skade».

Forebyggbar skade er den typen ting forsikringsselskapet vil si er feilen til eieren eller leietakeren for dårlig vedlikehold av eiendommen. Det skjer over en lengre periode – noe sånt som et angrep med langsiktige synlige tegn som ingen tiltak ble iverksatt for å løse

Råd om skadedyrbekjempelse ved kjøp av ny bolig

Alt dette betyr at når du kjøper eller begynner å leie et nytt hjem, bør inspeksjon av skadedyr være en av de første tingene på listen over ting du bør gjøre.

Enten en ny bygning eller en eiendom som har vært serieokkupert eller stått tom lenge, er inspeksjon av skadedyr for et nytt hjem alltid en god idé. Dette bør omfatte alle deler av byggets interiør og eksteriør og utføres alltid best av fagfolk.

Hvis noen skadedyr blir funnet, er de enkleste nye skadedyrbekjempelsestiltakene du bør forvente at dukker og reir skal fjernes og at eventuelle inngangspunkter – de små hullene og sprekkene som skadedyr kommer inn gjennom – skal forsegles.

Takeaways

 • Skadene ulike skadedyr kan forårsake på en eiendom er omfattende
 • Strukturelle skader er mest vanlig med treorm, gnagere og noen arter av maur
 • Andre typer skadedyr kan gjøre all slags annen skade og spre sykdom
 • Boligforsikring dekker vanligvis ikke skadedyrbekjempelse eller de fleste skadedyrrelaterte skader
 • Skadedyrinspeksjon og kontroll bør være noe av det første du gjør før du kjøper eller flytter inn i ny bolig

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0