Vepsebol: Hvordan bli kvitt det

Nøkkelen til å håndtere veps er å finne reiret og håndtere det forsiktig. Behandlingsmetodene varierer og det kan være vanskelig å fjerne et vepsebol uten å få stikk.

Vær forsiktig

Vepsestikk kan være farlig, spesielt hvis du eller noen nær deg er allergisk mot dem. Hvis du er allergisk, anbefales det at du får hjelp til å behandle alvorlige reaksjoner eller ulykker. Dette gjelder spesielt hvis vepsene du observerer er stikkere eller malte veps, da de har en tendens til å være mer aggressive.

Det er viktig å vite hvordan man skiller mellom disse skadedyrene og andre ikke-aggressive skadedyr som ulike bier. Hvis du frykter insektbitt, er dette utfordringer som kan kreve profesjonell hjelp. Sørg for å ha riktig verneutstyr, som f.eks en vepsedrakt eller andre verneklær. Hvis du bruker en kjemisk påføring, sørg for å følge alle etikettinstruksjonene.

Hvordan ser vepsebolet ditt ut?

vepsebol

Vepsebol er laget av brunt papir. Veps lager dette papiret selv ved å tygge ting som tre og plantemateriale. Et vepsebol kan variere i utseende basert på vepsearten som bygde det. Noen reir er åpne, noen er lukkede, og andre er ikke veps i det hele tatt, men faktisk bier.

Mange er redde for veps, og det er forståelig. Men husk at veps faktisk kan være ganske ufarlig hvis de får riktig plass. Når veps føler seg truet, kan de bli aggressive og, i motsetning til bier, kan de stikke flere ganger.

Mange ganger vil folk se veps rundt fuglebadet, bassenget, rundt planter og anta at kjemisk behandling er nødvendig med en gang. Dette er ofte ikke tilfelle. Faktisk, i denne situasjonen, kan det å prøve å kontrollere veps med kjemiske sprayer gjøre mer skade enn nytte og føre til skader. Så hva bør du gjøre først? Lek skadedyrdetektiver.

Hva ser vi etter?

Når de inspiserer for vepseaktivitet, ser fagfolk etter en aktiv flyvei for å finne ut om aktiviteten som er tilstede er næringssøk eller aktivt arbeid. Er det lokkemidler rundt hjemmene våre som tiltrekker veps? Du kan ofte se veldig aktive veps rundt en vannkilde (som en fuglemater), eller du kan finne dem samles rundt en spesifikk busk de liker å søke fra. Mataktivitet bør ikke behandles med kjemikalier.

Hvordan fjerne vepsebol

Med litt kunnskap og kunnskap kan du identifisere hvilke vepsebol som er verdt å ta fatt på selv og hvilke som bør håndteres av en fagmann. Bakkeveps og noen arter av bier (spesielt humler) er kjent for å hekke under jorden.

Stikkveps er tynne, glatte og enkle. De er også aggressive og veldig beskyttende mot inntrengere.
Bier har et mer uklart fargemønster og har pelsrike kropper.

Det kan være vanskelig å se forskjell, så vær forsiktig, sørg for at du vet hva du ser før du behandler.

Fysisk fjerning

Denne metoden fungerer best på forsommeren før fellesskapet blir stort. Det er også lurt å gjøre dette om natten når vepsen er inne i reiret.

Begynn å se etter vepseaktivitet tidlig på våren, spesielt på sør- og sørvestsiden av hjemmet ditt der taket får mest sol. Noen år er det vepseår, og andre er det bare normal aktivitet. Ser du et lite papirreir, kan du fjerne det selv før det blir for stort. Også senere i sesongen når reiret er mer fremtredende kan du prøve å fjerne det selv, men reiret blir større og kanskje litt skumlere.

Noen av vepsene vil være i reiret når det fjernes. Vepsene har en tendens til å bli ganske desorienterte når reirene fjernes og kan da bli svært aggressive. Ta sikte på å fjerne dem tidlig i sesongen slik at du ikke trenger å forholde deg til så mange voksne veps.

Disse trinnene for å fjerne et vepsebol:

  • Bruk passende verneklær, inkludert støvler, bukser og lange ermer.
  • Finn kontakten nederst på øyelokket.
  • Pass på at det er åpent og ikke et skjult vepsebol.
  • Velg riktig verktøy for fjerning.
    • Dette kan være en kost, en skrape med langt skaft.
    • Du kan også bruke en trykkboks med vepsespray for å sprenge reiret, da papiret er ømfintlig og vil lett brytes ned, vepsesprayen vil drepe alle vepsene inne i reiret.
  • Klipp og skrap reiret. Hvis det er et papirvepsebol og det faller til bakken, vær forberedt på å raskt tråkke reiret med en solid støvel eller spray boet direkte med et insektmiddel.

Ønsker du å behandle vepsebol selv? Vepsespray får du kjøpt i her.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
0