Hvordan bli kvitt insekter som elsker fuktighet?

Vi liker ikke høy fuktighet i hjemmene våre, men en del insekter elsker det. Det er derfor mange insekter trives godt i kjellere. De søker mot slike steder, og de formerer seg der. Men det er nå på sommeren de ofte flytter på seg, og det er derfor nå som er den beste tiden for deg å gjøre tiltak slik at du slipper en mengde insekter i kjelleren til høsten og vinteren også.

Insekter som trives i fuktige kjellere

Mange insekter trives best i fuktig miljø, men slettes ikke alle av dem kaller man skadedyr. Allikevel er de stort sett uønskede, og her er en liste over de insektene folk liker minst å ha i kjeller (bortsett fra edderkopper da som noen mistrives med uansett hvor de er):

Hvordan kan du hindre dem å etablere seg i din kjeller?

Sørg for å ligge et steg foran dem. Her er noen tips til hvordan du kan gå frem for å finne ut om du har et problem med fuktighet og kan få et potensielt problem med insekter, samt løsningen på et fuktproblem i kjelleren.

Bruk en hygrostat

En hygrostat er et enkelt instrument som leser av det vi kaller relativ luftfuktighet.

En hygrostat er nesten som et termometer: I stedet for å lese av lufttemperaturen, leser det av luftfuktigheten. Og det er denne fuktigheten insekter liker når den er høy. Insekter stortrives når fuktigheten i luften er over 70 % i det som kalles “relativ luftfuktighet”.

Du trenger ikke å vite hva relativ luftfuktighet er, men når den er høyere enn 70% så trives både insekter og muggsopper. Samt at mennesket ikke er så glad i det. Vi anbefaler at luftfuktigheten på sommeren ikke overskrider 55% og på vinteren ca 40%. (Luftfuktigheten ute er lavere i kaldere vær stor sett.)

Store Norske Leksikon sier dette om begrepet:

“Relativ fuktighet er forholdet mellom den absolutte fuktigheten i luften og den luftfuktigheten som må til for å oppnå metning ved en gitt temperatur. Den oppgis i prosent, slik at luft som er helt mettet med vanndamp, har en relativ fuktighet på 100 prosent.”

Bruk en fuktighetsmåler

Du kan også sjekke fuktighet i treverk, noe som anbefales spesielt hvis man er redd for muggsopp/ råtesopp og treborende insekter. For eksempel vil ofte stripete borebille helst ha høyere fuktighet enn 12% i treverket. Under det så trives den ikke, og den kan dø ved for lav fuktighet (noe du øsnker). Du kan bruke en enkel fuktmåler for treverk for å kontrollere fuktighet i treverket. De kan du få kjøpt billig på alt fra Biltema og Jula, til større byggkjeder.

Med en fuktighetsmåler kan du også estimere relativ luftfuktighet. Gang tallet for fuktighet i treverket med 5, så får du estimert relativ luftfuktighet.

Eks. måler viser 13%. x 5 vil gi RH 65%.

Men husk at dette kan avvike dersom treverket du måler grenser inntil betong som står i kontakt med fuktig grunn, eller du måler nede i et hjørne i kjelleren.

Hvordan bli kvitt fukt?

Hvis du opplever at det er for høy fuktighet i kjelleren så må du finne ut om du kan gjøre fuktdempende tiltak. Dette kan være tiltak som kan ta utgangspunkt i hvor fuktigheten kommer fra. Noen bør drenere kjelleren (grave en grøft rundt huset og legge rør for å få vekk vann som står inntil kjellermuren), kan være å sette opp ventilasjon for å få byttet ut luften med tørrere luft, eller bruke luftavfukter.

Drenering er et problem rundt mange boliger i Norge.  Det kan ha vært fint da huset var nytt, men over tid så tettes gjerne rørene av tilsig av masser (jord, sand, leire). Det er veldig vanlig. Mens andre steder er det grunnforhold som ikke er så lett å gjøre noe med, og da må man gjøre andre tiltak. Da kan mekanisk avfuktig være et veldig godt alternativ.

Har du problemer med høy fuktighet og ønsker en rask fiks på dette problemet, så anbefaler vi bruk av skikkelig gode luftavfuktere. Vi kan tilby disse til gode priser, og vi kan også tilby god hjelp med å beregne rett modell til ditt behov.

Ta kontakt med oss på telefon 94 44 55 55 for å få råd, innspill og hjelp med å beregne hvilen modell om er rett for deg.

Dette er luftavfuktere som er lett å montere selv stort sett. (Kommer an på modell og størrelse. ) Vi kan også levere og montere disse for deg.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0