Hvor kommer mus og rotter inn i huset?

Mus kan være en skikkelig plage – der de suser rundt i huset ditt, legger igjen avføring og kan til og med tygge på ledninger og vannrør. Hvordan fortsetter de å komme inn? Hvis du har stilt deg selv dette spørsmålet, er du ikke alene. Her ser vi på de vanligste inngangspunktene for mus og rotter, og hvordan du kan forsegle dem slik at hjemmet ditt blir og forblir gnagerfritt.

Mus kommer inn åpninger på 6-7 millimeter. Rotter fra ca 12 mm.

Mus er små og smidige pattedyr og kan presse seg gjennom åpninger som er litt større enn 6-7 millimeter i diameter. Dette betyr at mus har potensial til å komme inn i boligen din gjennom bittesmå hull i vegger, gulv og fundamenter. Rotter trenger litt større hull, men fra 12 millimeter og oppover kommer de seg også inn.

Huseiere innser ofte ikke at de har et museangrep før de ser andre tegn på deres tilstedeværelse, for eksempel avføring eller skade på lagrede gjenstander. Mus er spesielt vanlige om høsten og vinteren, når utetemperaturen synker og matforholdene ute blir dårlige. I tillegg søker de ly innendørs for vær og vind.

Hvor kommer mus og rotter inn i huset? 1

For å forhindre og stoppe museangrep er det viktig å inspisere hjemmet ditt for eventuelle åpninger større enn 6-7 millimeter. Hvis du finner noen, bør du ta skritt for å musesikre huset ditt ved å tette eventuelle disse.

Vanlige inngangspunkter

Vanlige inngangspunkter for mus er ofte de samme som for rotter. Små hull eller sprekker, åpne dører og vinduer, rørgjennomføringer for VVS, hull og små åpninger i gulvet, og uforseglede lufteventiler kan alle være potensielle inngangspunkter.

Sikre bygget selv med noen få enkle trinn. Begynn med en detaljert inspeksjon av hjemmet ditt – se nøye på fundamentet ditt for sprekker eller hull der en mus kan klemme seg inn.

Sprekker og små åpninger i vegger

Se etter hull eller sprekker som er større enn 6-7 millimeter, da dette er størrelsen en gjennomsnittlig mus trenger for å komme seg inn. Vær oppmerksom på eventuelle ledningshull, luftventiler og rørgjennomføringer for rørleggerarbeid og rør til varmepumper og liknene, da disse er spesielt utsatt for å være inngangspunkter for gnagere. Husk at selv om du finner et hull som ser lite ut, har mus muligheten til å utvide det til å bli stort nok til at de kan passere gjennom.

Se spesielt på området mellom grunnmur og trekledning. Der er det mange potensielle inngangspunkter. Nyere hus har ofte montert musebånd originalt, men disse kan bli ødelagt og da blir plutselig huset sårbart mot mus allikevel. Da vil musen kunne finne veien opp i veggen under kledningen, og da kan musen komme inn.

Åpne dører og vinduer

Åpne dører og vinduer er vanlige inngangspunkter for mus å komme inn i et hus. Mus søker mat, vann og ly, så de vil benytte enhver mulighet de har til å komme seg inn. Hvis du oppdager at hjemmet ditt har åpne eller ødelagte dører og vinduer, er det viktig å forsegle dem raskt og riktig for å forhindre at mus komme inn.

Vurder å sette vinduene åpent slik at det ikke er lett for mus å komme seg inn. F.eks vippe dem ut oppe i stedet for å åpne dem sideveid, hvis det er en mulighet. Alternativt å montere miniventilasjon på soverommet, som anbefales sterkt også av helsemessige årsaker.

Rørgjennomrøringer for VVS

Rørgjennomføringer for rørleggerarbeid kan også være et vanlig inngangspunkt for mus. Fordi de kan presse seg gjennom de minste sprekker, kan de lett komme inn i hjemmet ditt gjennom disse åpningene. Mange oppdager mus og rotter inne i kjøkkenskap nettopp der mus og rotter kan presse seg inn ved siden av avløpsrøret. Det er viktig å inspisere rørene dine så vel som andre områder av hjemmet ditt for tegn på museaktivitet.

Rotter kan også i noen tilfeller komme seg inn i huset ved å svømme igjennom kloakkrørene. Det er mest vanlig i større bye som Oslo.

Hull og små åpninger i gulv

Hull og små åpninger i gulvet er et annet mulig inngangspunkt for mus. Disse hullene kan finnes i tre- eller betonggulv, eller rundt rør. Det er viktig å inspisere alle områder av hjemmet ditt, inkludert under vasker og andre vanskelig tilgjengelige områder.

Inspeksjonsspeil kan brukes til å se etter hull på steder som er vanskelig å se.

Hvis du finner noen hull som er store nok til at en mus kan komme inn gjennom dem, sørg for å tette dem med en musebørste, stålull eller tetningsmasse med stålpartikler.

Uforseglede lufteventiler

Uforseglede luftventiler kan også gi et inngangspunkt for mus. Det er viktig å sjekke lufteåpningene for skader, hull eller hull som kan tillate mus å komme inn. Hvis det er noen, bør du forsegle dem for å hindre dem i å komme inn. Bruk gjerne stålgitter eller stålnetting.

Mus kan utvide et lite hull til å bli stort nok

Mus har evnen til å utvide et lite hull for å gjøre det stort nok til at de kan presse seg gjennom. Dette er fordi brystkassene deres er sammenleggbare, slik at de får plass i trange rom. De har også skarpe tenner som de bruker til å utvide åpninger de finner, noe som gjør dem i stand til å passe gjennom hull så små som 6 millimeter.

For å forhindre dette er det viktig å inspisere hjemmet ditt for eventuelle hull eller sprekker og forsegle dem med en stålull. Du bør også bruke tetningsmasse med stålpartikler for å tette av de minste åpningene. Å gjøre dette vil bidra til å sikre at musene ikke kan finne en vei inn i huset ditt.

Mus søker vann, mat og husly

Mus er svært tilpasningsdyktige og vil ta det de kan få for å tilfredsstille sine grunnleggende behov. De ser etter lett tilgang til mat og vann, samt varme og ly. De kommer inn i hjemmet ditt gjennom enhver åpning de kan finne, nesten uansett hvor liten. Målet er uansett å finne seg et sted med mat og vann. Så det beste du kan gjøre er å fjerne tilgangen til dem.

Slik kan du musesikre huset ditt enkelt selv

Hvis du vil forhindre at mus kommer inn i hjemmet ditt, er det viktig å ta noen få viktige skritt.

1) Først, inspiser hjemmet ditt grundig for eventuelle hull eller sprekker som kan brukes som inngangspunkt. Bruk et speil for å sjekke vanskelige steder, og sørg for å sjekke fra kjelleren og opp til taket.

2) Når du har identifisert potensielle inngangspunkter, er neste trinn å forsegle dem. Bruk musebørster for større sprekker og stålull for mindre hull. Hvis du kommer over noen ekstremt små hull, bruk tetningsmasse med stålpartikler for å blokkere dem.

3) Til slutt, hvis det allerede er mus inne i hjemmet ditt, bruk feller for å fange og fjerne dem. Du kan bruke feller for levende fangst, der du bare fanger musen levende for å slippe den levende ut et annet sted. Alternativet er de gode musefellene med bokser som du får kjøpt på Skadedyrproffen.no. IKKE bruk gift, for mus som blir forgiftet har en tendens til å gjemme seg i skjul inne i vegger, og når de dør så begynner det å lukte vondt.

1) Inspiser hjemmet ditt for hull og sprekker. Smart å bruke speil.

Det er viktig å inspisere hjemmet ditt for hull og sprekker. Bruk et speil for å se etter små åpninger i vanskelig tilgjengelige områder. Inspiser kjellerveggene og fundamentet for sprekker eller hull, da selv hull som er overraskende små kan tillate mus å presse seg inn og ut.

Pass på at du også inspiserer taket ordentlig, da hull i taket kan være et enkelt inngangspunkt for mus. Ikke glem å sjekke bak møbler og langs vegger, samt under vasker, rundt rør og nær lufteventiler.

2) Tette mellom trevegg og grunnmur med musebørste

Det er viktig å tette mellom treveggen og grunnmuren med en musebørste, da dette er en av de vanligste inngangspunktene for disse irriterende gnagerne. Musebørsten er designet spesielt for å passe inn mellom disse to overflatene og blokkere alle mulige inngangspunkter. I tillegg kan en musebørste brukes til å tette rundt vinduer og dører, samt rundt eventuelle rørgjennomføringer for VVS. Musebørste anbefales sterkt!

Musebørster anbefales av proffene

3) Tette mindre hull med stålull

Når du har identifisert hullene og sprekkene i huset ditt, er neste trinn å forsegle dem. Stålull er et flott materiale for dette formålet. Den er tøff og fleksibel, så den kan stappes i små hull og sprekker. Stålullen vil virke avskrekkende, blokkere inngangen og hindre mus i å komme inn i hjemmet ditt. Fugemasse kan også brukes til å tette eventuelle hull og sikre at musen ikke kommer inn igjen. For større hull og åpninger kan du bruke en blanding av stålull og fugemasse for å blokkere inngangen. Husk å se etter eventuelle mellomrom under takstein – mus liker å presse seg gjennom disse områdene!

stålull mot mus og rotter

4) Tette de minste hullene med fugemasse med stålpartikler

Det er også viktig å tette de minste hullene med en fugemasse som inneholder stålpartikler. Denne typen tetningsmasse er designet for å utvide seg når den er våt og for å fylle hull eller sprekker som mus kan være i stand til å presse seg gjennom.

Stålull kan også brukes til å fylle små hull, da det er vanskelig for gnagere å tygge seg gjennom. For større hull, bruk en musebørste for å tette gapet mellom treveggen og grunnmuren. Ved å bruke disse tiltakene kan du i stor grad redusere sjansene for at gnagere kommer inn i hjemmet ditt.

gnagerstopp fugemasse

Bruk musefeller for å fjerne mus som allerede er inne i huset

Når du har identifisert og forseglet alle inngangspunktene for mus for å komme inn i huset ditt, er det på tide å sette feller for å fange eventuelle mus som allerede er inne.

Den mest populære og effektive felletypen er den konvensjonelle klappfellen. Disse fellene kan agnes med peanøttsmør eller kjøtt og plasseres der det er museskitt, spesielt under vasker, bak hvitevarer og i skap og skap. Du kan med fordel bruke tunnelfelle eller felle med beskyttelsesboks for å hindre at kjæledyr eller barn blir skadet av en felle.

Ikke bruk gift mot mus og rotter som er inne i huset. De vil oppsøke skjulesteder når de holder på å dø, og dessverre er det mange som opplever at de da må rive ned vegger for å få fjernet den vonde lukten. Så bruk gode musefeller eller rottefeller for å bli kvitt gnagerne.

Lykke til med å musesikre din bolig!

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0