Hvilke navn brukes om Stripete Borebille? En oversikt over vanlige kallenavn

Stripet borebille (Anobium punctatum) er en vanlig borebille som angriper treverk og møbler. Stripet borebille tilhører familien borebiller (Anobiidae) og er en av de minste skadeinsektene som finnes i treverk. Billen er brun og har regelmessige punkt-lengdestriper på dekkvingene. Larvene gnager i ved av bartre og i mindre grad løvtrær, og kan pulverisere den innvendig. Stripet borebille er sammen med husbukk vårt mest alvorlige skadeinsekt i trebygninger.

49 borebillarter finnes i Norge

Stripet borebille er en av 49 borebillarter som finnes i Norge. Billen kan angripe både hus, møbler og andre tregjenstander av bartre og bjørk. Selv bøker og papirer som oppbevares fuktig kan angripes. Det er larven til stripet borebille som gjør skade på treverk. Hvilke navn som brukes om stripet borebille varierer, men mott, mit og mår er blant de mest vanlige.

Kallenavn på Stripet Borebille

Billen har fått navn som mott, mit og mår på grunn av de sirkelrunde hullene som ofte sees i angrepet treverk. Disse hullene er spor etter tidligere angrep, der de voksne billene har gnaget seg ut.

Hvilke navn brukes om Stripete Borebille? En oversikt over vanlige kallenavn 1

Ifølge flere kilder, inkludert Folkehelseinstituttet og Naturhistorisk museum, har Stripet borebille (Anobium punctatum) mange kallenavn på norsk, inkludert mit, mott, mår, veggsmed og dødningeur. Disse kallenavnene brukes om billen i hele landet.

Stripet borebille vanlig i hele Sør-Norge langs med kysten, og finnes nord til og med Troms. Billen er særlig knyttet til menneskeboliger, der den blant annet lever i tremøbler og bygningsvirke. Men det må være en viss grad av fuktighet i treverket for at den skal trives.

Behandling kan gjøres ved å varme opp eller fryse treverket, eller bruke kjemisk behandling som for eksempel Woodtox. Vi anbefaler bruk av Woodtox da det er enkelt og varig.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0