Gransnutebille

GRANSNUTEBILLE  (Hylobius abietis)

Denne snutebillen kan lukte seg frem til nytt og friskt trevirke som den angriper, gjerne furupanel. Innimellom kan en finne riktig mange gransnutebiller innendørs selv om de ikke har noe her å gjøre.

Kjennetegn

Gransnutebillen er lett gjenkjennelig med sine karakteristiske gule flekker på den svart-brune kroppen. Den har en lang snute foran på hodet. Med hodet og kroppen har denne billen en litt oval fasong.

Biologi

Larvene lever i stubber og røttene til syke eller døde bartrær, hvor de bruker ett år på sin utvikling. De voksne billene kan finnes året rundt. Snutebillene går løs på bar- og løvtrær, hvor de borer ut flygehull på ca 1-2 mm. Boremelet er fint, ofte litt brunfarget og eksrementene deres har sitron-fasong.

Skade og bekjempelse

Gransnutebillen vil ikke gjøre skade på reisverket i boligen din, slik som husbukk eller stripet borebille, men dersom de skulle finnes i trevirke som monteres i huset vil den bore seg ut når den klekkes. Da gnager den seg ut gjennom treet og etterlater seg et flygehull. Billen kan ikke formere seg inne i huset og vi ser ikke på gransnutebillen som et alvorlig skadedyr. Barkbiller som denne kommer kun inn i huset dersom vi mennesker bringer den med oss, for eksempel med juletreet eller ved om vinteren.

Oppdager du derimot husbukk eller stripet borebille, kan det være nødvendig med en behandling med et bekjempelsesmiddel mot treborende insekter. Et godt middel er woodtox.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
Bønnefrøbille

Bønnefrøbille

BØNNEFRØBILLE ( Acanthoscelides obtectus) Bønnefrøbillen hører til i frøbille-familien og registreres i Norge av og til, men er ikke utbredt. Den...

les mer
Tobakksbille

Tobakksbille

TOBAKKSBILLE (Lasioderma serricorne) Dette er egentlig et tropisk insekt som ofte kommer til Norge med b.l.a krydder eller trolldeigfigurer som er...

les mer
0