Fun light saft mot maur – fungerer det?

I 2008 dukket det opp et nytt kjerringråd mot maur: Bruke Fun saft mot maurene. Vi har prøvd dette mot små sorte maur i hagen, og her er konklusjonen…

Bakgrunn: Fun Light ble for alvor kjent som “maurmiddel” da den svenske forfatteren Lars-Erik Litsfeldt ved en tilfeldighet oppdaget at maur døde da han helte ut 1 dl i hagen. Han gjorde dette kjent, og medier hev seg over det og man kunne lese mange avisoverskrifter i 2008 og 2009 som lovpriste Fun Light til å fjerne maur.

Fungerer Fun Light egentlig?

Fungerer Fun Light mot maur

Bilde hentet fra en YouTube video om Fun Light

Jeg var nysgjerrig på om dette ville fungere for å bli kvitt maur, og jeg hadde en del maur i en del av hagen der jeg kunne tenke meg å ha færre maur – så jeg gjorde meg klar for en god test. Jeg trodde oppriktig på nyheten om at saft med kunstig søtning kunne fungere, så jeg reiste til butikken og kjøpte inn 2 flasker med Fun Light i en eller annen fruktsmak. Eller kanskje det var bærsmak…

Jeg tenkte at smaken kanskje ikek var det viktigste for maurene, men at det var kunstig søtning virket viktig i de avisartiklene jeg leste. Mauren skulle visstnok ikke tåle aspartam.

Målet var å avdekke om Fin Light ville fungere, og deretter selvfølgelig med et håp om å redusere maurbestanden i hagen. For nå var det i overkant mye…

Gjennomføre testen med saft

Som nevnt hadde jeg reist på butikken og kjøpt fersk saft på nærbutikken. Det var av rett type i henhold til artiklene jeg hadde lest. – Jeg fant frem til der maurene samlet seg, og der maurboet var i jordsmonnet. Det var i en liten skråning i hagen som bader i sol mesteparten av dagen.

Men jeg hadde også et annet reir litt lengre bort i hagen, rett ved rabarbraen og ripsbusken. Så jeg kunne teste litt på “flatmark” også.

Så gikk jeg i gang. Jeg fjernet litt for å komme bedre til, og jeg helte saften ned over maurene. Med store forhåpninger lot jeg det stå til. Saften som ungene helst ville ha ble gitt til maurene.

Resultatet av testen

Jeg så dessverre ikke noe “mannefall” av maur. Det var nesten ingen som døde som jeg la merke til. Hvis de døde, var det av drukning, av å ikke tåle aspartam eller var det noe annet?

Jeg tenkte å gi det noe tid, så jeg kom tilbake en time etter. Det var mindre liv i maurene, så kanskje det fungerte?

Dagen etter var jeg tilbake igjen, og da var mauraktiviteten i gang igjen. Jeg merket ingen reell endring i maurinvasjonen det året. De var like aktive som alltid, der det “gjetet” bladlus på busker og der de krøp i kjøkkenhagen.

Jeg prøvde igjen et par daget etter med en ny flaske, men jeg merket ingen endring.

Så min konklusjon var at jeg tok feil: Dette fungerte ikke…

Jeg må ta forbehold om at det kanskje finnes forskjellige typer Fun Light safter. Dette fant jeg ikke ut av den gangen, og ikke etterpå heller. Men jeg var sikker på at jeg hadde valgt den typen som var avbildet i avisen.

Jeg brukte Fun Light konsentrert. Det er mulig den svenske forfatteren hadde vannet det ut. Ikke vet jeg. Jeg prøvde i alle fall helt seriøst å få det til å fungere.

Det er også mulig at det fungerer mot eitermaur, men ikke for å fjerne sukkermaur. Jeg har lest om folk som har brukt saften mot eitermaur og lykkes, så det kan være at den fungerer mot de små brune jordmaurene, men ikke mot sort jordmaur / sukkermaur(?).

Eller anbefaler jeg Fun Light til å drikke selv, og bruke noe annet mot maurene.

Hvis det hadde fungert, hadde Fun Light lønt seg som maurmiddel?

Det tenkte jeg ikke på den gangen, men det er et godt spørsmål. Siden den gang har jeg vært med på å starte en nettbutikk som selger blant annet maurmiddel, og har noen tanker om det.

For den “profesjonelle konkurrenten” til Fun Light er Trinol vanningsmiddel mot maur.

Så la oss se litt nærmere på det:

Hva koster Fun Light i bruk for å fjerne maur?

Sist jeg sjekket koster Fun Light ca 30 kroner for en 0,8 liters flaske.

Litt enkel matematikk sier da at det tilsvarer ca kr 37 per liter når den brukes ufortynnet, slik som jeg gjorde og trodde var rett. Og det er også det jeg har lest at andre har gjort.

Hva koster profesjonell vanningsmiddel mot maur – i bruk?

Innkjøpsprisen på Trinol vanninsgmiddel mot maur er ca 179,- og gir 55 liter ferdig vanningsmiddel. Dette vet jeg med sikkerhet dreper maur. For det er designet for det, og det brukes av profesjonelle skadedyrfirma. (Skadedyrproffen.no drives blant annet av et profesjonelt skadedyrselskap.)

Derfor koster Trinol ferdigblandet kun 3,50 kroner per liter.

Konklusjon: Fun Light lønner seg ikke

Ut fra det enkle regnestykket over ser vi at det er ca 10 ganger dyrere å bruke Fun Light saft enn profesjonelt produkt som garantert fungerer, både mot sorte små jord (sukkermaur), mot pissemaur (skogsmaur) og mot stokkmaur.

Så vi anbefaler at du leser dette:

Hva bør du gjøre når du vil bli kvitt maur?

Når du nå ønsker å bli kvitt maur ute så anbefaler vi derfor Trinol vanningsmiddel når du skal drepe et reir eller tue. Hvis du har maur i kjøkkenhagen, på terrassen eller andre steder der du ser dem samler seg så anbefaler vi bruk av forgiftet åte i åtestasjoner.

Produktene vi anbefaler er Kvitt granulert maurmiddel og Swirr maurmiddel i åtestasjon. Altså det ene er et produkt du legger ut i små hauger (1 te-skje), og det andre er et produkt du legger inn i åtestasjoner/ lokkebokser.

Når du bruker dette i kombinasjon får du god virkning.

Se også de ferdige maurpakkene – der du får mest for pengene. Samt får gode steg for steg veiledninger til å lykkes med maurkontroll med gode maurmiddel.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0