Faraomaur

FARAOMAUR (Monomorium Pharaonis)

Faraomauren er en tropisk maur, som har utvandret til hele verden. Den kan bære med seg smitte og forårsake asmatiske lidelser.

Kjennetegn

En faraomaur er lysebrun til gul, den er bare 2 mm lang. Dronningen er omtrent dobbelt så lang.

Hvor finner vi den?

Faraomauren befinner seg ofte i sprekker i vegger. De liker sterk varme og kan derfor ikke overleve i naturen i Norge. Dette er en maur som kun kan leve inne. Den lager ikke store tuer som sine andre slektninger, men har små klaner som etablerer seg i små sprekker i vegger. Det er ikke systematisk hvor de slår seg ned, med det har vært dokumentert at de har hatt flere små tuer som slår seg sammen til en stor. Man trodde at faraomauren kom fra det gamle Egypt, dette er en feiltakelse. Den kommer fra tropiske områder, men har emigrert til hele verden.

Livssyklus

En faraomaurdronning legger egg hele året. De har ikke noen begrensninger klimamessig fordi de bare lever inne. Når en dronning starter å legge egg legger den bare noen få hver dag, ca 6 egg. Etter 3-4 uker vil den eskalere eggleggingen til 20-35 egg for dagen. Det kommer litt an på temperaturen og ved lite luftfuktighet vil eggproduksjonen avta noe. Larvene bruker 50 dager på sitt stadiet før de blir voksne maur, hvis de lever i sin idealtemperatur ca 25-35 grader vil de kun bruke 40 dager. De voksne arbeiderne vil leve videre i ca 9-10 uker.

Skade

Faraomauren er kjent for å bære med seg smitte og astmalidelser. Den har til og med forekommet på sykehus, der den sannsynligvis har kommet via et hjem hvor et flyttelass fra tropiske land har kommet inn. Det er slik faraomauren sprer seg. Når den har blitt observert på sykehus har den blitt sett i sår på pasienter mens den spiste kjøtt. Mauren er en kjøtteter og vil gå etter lukt for å finne maten sin. Problem med Faraomaur oppstår av og til i boligblokker. Den kan som tidligere nevnt komme med flyttelass fra tropiske land. Det kan ta svært lang tid før den blir oppdaget, fordi den er veldig liten og vanskelig å få øye på. På den måten kan den spre seg fra leilighet til leilighet og omfanget av problemet øker. Mauren kan være en smittebærer fordi den kommer seg inn i matvarer og deretter bli spist av mennesker. Det er da vi blir alvorlig smittet med sykdommer den kan bære med seg.

Bekjempelse

Faraomaur i boliger bør bekjempes av autoriserte skadedyrbekjempere. Det er ingen midler på det private markedet som egner seg godt til å bekjempe faraomaur. Hvis du alikevel ønsker å prøver er kvitt superkonsentrat, det eneste middelet som kan forsøkes.

Fro profesjonelle skadedyrbekjempere er dette en bekjempelse som kan ta ca. 3-6 måneder. Maurene bekjempes med spesielle proteiner, som steriliserer dronningen og kontrollerer maurenes vekstfaktor. Det er imidlertid svært viktig å fjerne alle andre konkurrerende matkilder, ellers vil ikke faraomaurene prioritere å spise åtet som blir lagt ut. Bor du i leilighet er det er veldig viktig å starte en bekjempelse så raskt som mulig. Dronninger vil raskt etablere flere kolonier, åå spre seg videre til andre leiligheter.

Skadedyrproffen samarbeider med mange Norske selskaper over hele landet. Ta kontakt for å bli henvist til e av våre partnere. Våre partnere har gode priser og garanterer for sitt arbeid.

 

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
Bønnefrøbille

Bønnefrøbille

BØNNEFRØBILLE ( Acanthoscelides obtectus) Bønnefrøbillen hører til i frøbille-familien og registreres i Norge av og til, men er ikke utbredt. Den...

les mer
Tobakksbille

Tobakksbille

TOBAKKSBILLE (Lasioderma serricorne) Dette er egentlig et tropisk insekt som ofte kommer til Norge med b.l.a krydder eller trolldeigfigurer som er...

les mer
0