Fakta om Eitermaur: Egenskaper og bekjempelse

Eitermaur er små maur som er vanlige i hele Norge, og noen arter er ganske vanlige rundt hus og i natur som er påvirket av mennesker. Disse maurene har reir i jord og morkent treverk, og de stikker når de blir irritert. Selv om stikket ikke er farlig, kan det svi lenge etter at brodden er trukket ut.

Eitermaur er også kjent som hageeitermaur, og de kan være en plage for mange hageeiere. Disse maurene kan skade planter og blomster, og de kan også invadere hjemmet ditt. Det er kan være viktig å bekjempe eitermaur hvis du har dem i hagen eller i hjemmet ditt, og det finnes flere måter å gjøre dette på. Bruk av maurvanningsmiddel kan være nødvendig hvis du skal angipe reiret direkte. Alternativt er det bruk av forgiftet åte.

Bekjempelse av Eitermaur

Når man har oppdaget eitermaur i huset eller på eiendommen, kan det være viktig å iverksette tiltak for å bekjempe dem. Her er noen forebyggende og bekjempelsesmetoder som kan være nyttige:

Forebyggende tiltak

Det er enklere å forebygge enn å bekjempe eitermaur. Her er noen tiltak som kan redusere risikoen for en invasjon av eitermaur:

  • Fjern matrester og søl umiddelbart for å unngå at maurene tiltrekkes av matrester.
  • Sørg for at matvarer lagres i lufttette beholdere.
  • Unngå å la søppel stå for lenge og sørg for at søppelbøtter er tett lukket.
  • Tett igjen sprekker og hull i vegger og gulv for å hindre at maurene kommer inn.
  • Fiks lekkasjer og fuktproblemer i huset for å unngå at maurene tiltrekkes av fuktige områder.

Bekjempelsesmetoder

Det finnes flere måter å bekjempe eitermaur på. Noen av de vanligste metodene er:

  • Insektmiddel: Insektmidler kan brukes til å drepe maurene. Det er viktig å følge bruksanvisningen nøye og sørge for at produktet er egnet for eitermaur. Det beste er nok Trinol Maurvanningsmiddel ved direkte angrep på reiret.
  • Maurgift i åte: Åte kan brukes til å tiltrekke maurene og deretter drepe dem. Det er viktig å sørge for at åtet er egnet for eitermaur og at det brukes på en trygg måte.
  • Lokalisering: Det kan være lurt å finne ut hvor maurene kommer fra og deretter tette igjen inngangen deres. Dette kan være en effektiv måte å stoppe eitermaur på.

Beskrivelse av Eitermaur

Eitermaur er små maur som tilhører familien Formicidae og underfamilien Myrmicinae. Disse insektene har reir i jord og morkent treverk og finnes i lavlandet over hele Norge. Noen arter er ganske vanlige rundt hus og i natur som er påvirket av mennesker. Eitermaur stikker når de blir irritert, og stikket kan svi lenge etter at brodden er trukket ut.

Utseende

Eitermaur er små insekter som vanligvis er mellom 3 og 5 millimeter lange. De har en karakteristisk mørk farge og er ofte dekket av små hår. Arbeiderne er vanligvis mindre enn dronningene og hannene. Dronningene har vinger og er større enn arbeidere og hanner. Hannene har også vinger og er vanligvis mindre enn dronningene.

Habitat og utbredelse

Eitermaur finnes i jord, skog, enger, sand, og steinete områder. De kan også finnes i mose og sumpområder. Disse insektene er utbredt i Norge og finnes vanligvis i lavlandet. De er også vanlige i Europa.

Arbeidere, hanner og dronninger

Eitermaur har tre typer individer i samfunnet: arbeidere, hanner og dronninger. Arbeiderne er sterile hunner og er ansvarlige for å samle mat, bygge reir og ta vare på larvene. Hannene har som oppgave å pare seg med dronningene. Dronningene er ansvarlige for å legge egg og bygge reiret.

Biologi og atferd

Eitermaur er sosiale insekter som lever i kolonier. Koloniene kan variere i størrelse fra noen få individer til flere tusen. Disse insektene kommuniserer med hverandre ved hjelp av lyd og kjemiske signaler. De er også i stand til å oppdage vibrasjoner i bakken.

Eitermaur er rovdyr og jakter på andre insekter. De kan også spise frukt og sukkerholdige matvarer. Disse insektene produserer også maursyre, som kan brukes som forsvarsmekanisme mot rovdyr.

Eitermaur kan være et skadedyr i noen tilfeller, spesielt når de bygger reir i boliger eller andre bygninger. Skadedyrkontroll kan være nødvendig for å fjerne koloniene.

Ulike typer Eitermaur:

Hageeitermaur – Myrmica rubra

Prakteitermaur – Myrmica specioides

Småeitermaur – Myrmica rugulosa

Myreitermaur – Myrmica scabrinodis

Sandeitermaur – Myrmica sabuleti

Skåleitermaur – Myrmica lonae

Ribbeeitermaur – Myrmica sulcinodis

Dvergeitermaur – Myrmica microrubra

Skogeitermaur – Myrmica ruginodis

Mørk eitemaur – Myrmica lobicornis

Engeitermaur – Myrmica schencki

Snylteeitermaur – Myrmica karavajevi

Trolleitermaur – Myrmica vandeli

Ofte stilte spørsmål

Hvor mange maur er det i et maurreir/ maurtue?

Antall maur i et maurreit/ en maurtue kan variere stort avhengig av arten og størrelsen på tuen. En typisk maurtue kan inneholde flere tusen maur, mens større tuene kan romme flere hundre tusen maur.

Hva er den vanligste maurtypen i Norge?

Den vanligste maurtypen av Eitermaur i Norge er hageeitermaur (Myrmica rubra). Denne arten finnes i hele Norge og er spesielt vanlig rundt hus og i hager. Av andre arter er det Sort Jordmaur/ sukkermaur og Stokkmaur. Flygemaur er bare en kjønnsmoden maur fra en av disse artene.

Hvordan behandle stikk fra maur?

Hvis du blir stikket av en maur, kan du lindre smerten ved å påføre en kald kompress på bittstedet. Hvis du opplever en allergisk reaksjon eller mer alvorlige symptomer, bør du søke medisinsk hjelp umiddelbart.

Hvordan bli kvitt Eitermaur?

Det finnes flere måter å bli kvitt eitermaur på, inkludert å fjerne matkilder og forsegle inngangene til huset ditt. Hvis problemet vedvarer, kan det være nødvendig å kontakte en skadedyrbekjemper.

Har maur følelser?

Maur har ikke følelser på samme måte som mennesker og dyr har. De reagerer på stimuli fra omgivelsene og kommuniserer med hverandre ved hjelp av kjemikalier og vibrasjoner.

Hvor sterk er maur?

Til tross for sin lille størrelse, er maur ganske sterke. De kan bære gjenstander som veier opptil 50 ganger deres egen vekt. Dette skyldes deres imponerende muskelsystem og kraftige kjever.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
0