Er det lov å drukne mus?

Mange har sett «bøtte-feller» og liknende på YouTube der man kan sette opp en felle som gjør at mus faller ned i en bøtte med vann for å drukne. Men er det lov?

Nei, det er ikke lov å drukne mus

Rett på sak: Du har ikke lov til å sette opp en felle for et dyr, i dette tilfellet en mus, for at det skal drukne. I følge dyrevelferdsloven er det ulovlig å påføre dyr lidelse eller hensette dyret i hjelpeløs tilstand. Drukning er både å hensette dyret i en hjelpeløs tilstand og smertefullt. Derfor er det forbuds.

Selv om mus som er på feil sted anses å være skadedyr, bør humane metoder som fangst, ekskludering eller human utryddelse brukes i stedet.

Dette er en lovlig musefelle som fanger godt med mus (med 2 om gangen), og som beskytter katten og andre dyr.

Her har du en multikill musefelle som fungerer godt både utendørs og innedørs, og kan avlive opptil 25 mus mellom hver gang du sjekker fellen.

Den såkalte «bøtte-fellen» (bucket trap)

Det er mange videoer på YouTube som viser at noen setter opp en bøtte med vann i, og har en eller annen form for vippemekanisme med lokkemat ytterst. Når en mus går ut på denne mekanismen for å spise, så dumpes dem levende ned i et «basseng» med bratte plastikk-kanter. Der må musene svømme hjelpeløse rundt inntil de gir opp og drukner. Dette er heldigvis ikke lov i Norge.

I Norge er det ulovlig å drukne mus og andre dyr med den hensikt å drepe dem. Det er viktig å erkjenne forskjellen mellom skadedyrbekjempelse og dyremishandling.

PS: Det er heller ikke lov med limplater i Norge, fordi dyret vil være hensatt i en hjelpeløs tilstand, være ubeskyttet mot plage fra andre dyr samt lide mye stress.

Humane metoder for museutryddelse

Mus regnes som skadedyr, og mus som er på feil sted kan smitte sykdommer og ta med seg parasitter. De gnager også i stykker både bolig og ting, og de kan faktisk starte dødelig husbrann eller føre til kostbare vannlekasjer. Derfor er det viktig med bekjempelse av mus i kontrollerte former.

Musetetting

Hvis musene har kommet seg inn i en bolig er det viktig å starte med ekskluderende tiltak. Det betyr rett og slett å gjøre ting som hindrer nye mus å komme inn på samme sted. Til det kan man bruke musebørster, stålull, stålnett, betong, fugemasse og annet for å tette igjen inngangsstedene. Mus kommer seg inn i hull ned mot 6 mm (som et nøkkelhull), og via sprekker med mer.

Får du tettet huset, hytten eller bygget så kommer de seg ikke inn.

Musebørster anbefales av proffene

Musefelle: Levende fangst av mus

Det finnes gode feller for levende fangst. Der er hensikten å fange musen uskadet, for så å omplassere den til et miljø der den kan være.

Disse fellene er en human og effektiv måte å fjerne mus fra eiendommen din på. Disse musefellene er designet for å lokke mus inn i et kammer med agn og deretter lukke døren uten å skade dyret. Musen kan deretter slippes ut i et trygt område borte fra hjemmet ditt. Gjerne i en skogkant.

Hvis du bruker en levende fangst musefelle er det viktig at du sjekker fellen minimum én gang per døgn.

Levende fangst musefeller er tilgjengelig for kjøp i nettbutikken.

levende fangst musefelle

Bruk felle som avliver musen umiddelbart

Bruk av en felle som dreper musen umiddelbart anses å være en av de mest humane måtene å håndtere et museangrep på. Denne typen felle er designet for å drepe musen umiddelbart, og minimere lidelsen. Det er da viktig at du bruker musefeller som er kraftige nok, og at den brukes på rett måte.

Klappfeller: Det finnes mange ulike klappfeller, og slettes ikke alle er gode. Noen feller er for svake, og det kan ende opp med at musen blir sittende fast etter å ha blitt slått, men ikke er død. En korrekt utformet klappfelle skal enten avlive musen ved å brekke nakken eller knuse hodet, slik at den død umiddelbart.

proff musefelle

Elektrisk musefelle: En god elektrisk musefeller er utformet slik at musen ikke kan bare få et delvis elektrosjokk, men at den får riktig mengde ampere igjennom kroppen, og at den ikke kan slippe unna. Musefellene vi anbefaler gir et elektrosjokk som er mange ganger sterkere enn det som er dødelig for mus, i tillegg til at den får sjokket mange ganger etter hverandre slik at man er 100% sikker på at musen har blitt avlivet raskt og humant.

elektrisk musefelle

Bruk av musegift

Privatpersoner har ikke lov til å bruke musegift (rodenticider) ute, og vi anbefaler å ikke bruke det inne heller. For det første kan det medføre lidelse for muse, og for det andre kan det påføre større dyr som spiser en forgiftet mus alvorlig lidelse. Det er et stort problem med sekundærforgiftning i Norge.

Hvis du velger å bruke musegift inne kan du risikere både at gift sprer seg til kjæledyr eller mennesker, samt at en forgiftet mus gjemmer seg inne i en vegg og dør der. Den vil da i løpet av kort tid begynne å lukte veldig vondt, og eneste måten å få bort lukten på er å rive veggen. Men det er ikke alltid lett å finne ut hvor den ligger, så det kan bli meget kostbart.

Vi anbefaler

Først og fremst at du får musetettet din bolig eller bygg. Der er musebørster det produktet som er lettest å bruke sammen med spesiell stålull mot mus og gnagere.

Deretter at du får bort musene som allerede har kommet seg inn. Og til det anbefaler vi klappfeller av god kvalitet, elektriske musefeller, eller levende fangst musefeller.

Hvis du ikke ønsker å gjøre det selv så ta kontakt med oss. For å sikre human og effektiv skadedyrbekjempelse, kan det være best å kontakte en profesjonell utrydder eller ta andre tiltak som å forsegle inngangspunkter for å hindre mus i å komme inn i bygget. Vi utfører slike jobber, og samarbeider med profesjonelle skadedyrfirmaer i hele landet der vi ikke selv kan hjelpe til.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0