Derfor er det mange som tar kontakt om mus og rotter nå

I Norge er det vanlig at mange kontakter oss når kulda kommer tilbake, slik som skjer akkurat nå i deler av landet. Dette skyldes at mus og rotter ofte søker ly og varme i hus og bygninger når temperaturen ute synker. I dette innlegget vil vi forklare hvorfor mus og rotter dukker opp i hjemmet ditt om vinteren og hvordan du kan unngå dem i fremtiden.

Hva tiltrekker mus og rotter til hjemmet ditt?

Mus og rotter er på jakt etter et sted hvor de kan overleve vinteren og finne mat. Når kulda kommer, vil de søke tilflukt innendørs i varme og tørre områder. Hjemmet ditt gir disse gnagerne den perfekte beskyttelsen mot kulda og gir dem også lett tilgang til mat og vann.

Så dersom du har gitt dem “tillatelse” til å komme inn, ved å gi dem en åpning inn, så vil de gjerne inn. Derfor er det mange som plutselig oppdager lyder i vegger og gulv, og oppdager mus og rotter der de ikke skal være…

Dette kan være skadelige på mange måter. For det første kan de spre sykdommer gjennom urin og avføring, og også gjennom lopper og lus som bor på pelsen deres. De kan også gnage på ledninger, rør og annet materiale, noe som kan føre til skader på hjemmets struktur og elektriske systemer. I værste fall kan det føre til husbrann, og litt mindre farlig men veldig dyrt kommer store vannskader som følge av lekkasjer etter gnaging. I tillegg kan gnagerne ødelegge mat og kontaminere matlagringsområder, noe som er spesielt farlig for restauranter og kaféer.

Hvordan kan du unngå å tiltrekke deg mus og rotter?

Det finnes flere måter å unngå å tiltrekke seg mus og rotter på.

For det første kan du sørge for at alle matkilder i og rundt hjemmet ditt er godt lagret og tettet. Sørg for å rengjøre søppelbøtter og beholdere regelmessig, sørge for at de er hele slik at gnagere ikke kommer seg inn til den, og hold all mat som ikke er i bruk på et trygt sted.

Kompostbinger er også et klassisk sted som tiltrekker seg rotter, så hvis du vil holde kompost sørg for at den er langt fra husets fire vegger.

Sørg også for at gjemmesteder minimeres, slik som ved eller dekk som mange oppbevarer tett inntil husveggen. Plasser det heller ute på tomten et sted, slik at det ikke blir et fins skjulested bak dem. Rotter og mus liker ikke å oppholde seg uten å være i skjul, så hvis du fjerner skjulestedene er det større mulighet for at de ikke vil komme til huset i det hele tatt.

Hvilke tiltak kan du ta hvis mus og rotter allerede har invadert hjemmet ditt?

Hvis mus og rotter allerede har funnet veien inn i hjemmet ditt, finnes det flere tiltak du kan ta for å bli kvitt dem. For det første kan du sette ut rottefeller, musefeller eller få en profesjonell til å sette ut åtegift. Men vi anbefaler minst mulig grad av gift og heller bruke de andre metodene for å holde bestanden nede.

rottefelle i tunnell

Hvis problemet vedvarer, bør du kontakte et profesjonelt skadedyrfirma for å få hjelp. Vi kan hjelpe deg med dette.

Hvordan kan du forhindre en gjentagelse av mus- og rotteproblemet?

For å forhindre at mus og rotter kommer tilbake til hjemmet ditt, må du ta noen forebyggende tiltak. For det første kan du tette alle sprekker og hull som gnagere kan bruke for å komme inn i hjemmet ditt. Du bør også sørge for å holde hjemmet ditt rent og ryddig, og fjerne alle mulige gjemmesteder for gnagere. For eksempel bør du ikke lagre veden rett i husveggen men frittstående borte fra bygget.

En effektiv måte å muse- og rottetette huset ditt på er å bruke gnagerstopp fugemasse i små sprekker. Dette er en fugemasse som inneholder stålforsterkende fiber og som gnagere ikke vil spise i. Gnagerstopp fugemasse kan forsegle små sprekker og hindre gnagere fra å komme seg inn i hjemmet ditt.

gnagerstopp fugemasse

For større hull og sprekker kan du bruke spesiell stålull, som gnagerne ikke kan gnage seg gjennom. Dette er ikke slik fin type stålull som man bruker på kjøkkenet, men en grov stålull som gnagere ikke vil gnage i. De vil derfor ikke prøve seg der slik stålull er montert.

xcluder stålull mot gnagere

Du kan også bruke musebørste under kledning og ved større hull og sprekker for å hindre gnagere fra å komme seg inn i hjemmet ditt.

Musebørster anbefales av proffene

Hvis temperatur og type hull tillater det, kan du også mure igjen åpninger i grunnmuren. Disse tiltakene kan bidra til å hindre mus og rotter i å komme seg inn i hjemmet ditt og gi deg en tryggere og mer gnagerfri tilværelse. Hvis været ikke er på din side er stålull og fugemasse som nevnt over anbefalt.

Hva bør du gjøre hvis du oppdager en mus eller rotte i hjemmet ditt?

rattus norvegicus norgesrotte fra siden

Hvis du oppdager en mus eller rotte i hjemmet ditt, er det viktig å handle raskt for å forhindre at problemet blir større. Du bør umiddelbart sette ut feller, og sørge for å tette alle hull og sprekker i hjemmet ditt som gnagerne kan bruke for å komme seg inn. Fremgangsmåten kan variere litt fra sted til sted, men i all hovedsak bær du bli kvitt musene eller rottene så raskt som mulig.

Du kan bruke feller for levende fangst eller avlivende feller, avhengig av dine ønsker. I begge tilfeller er det viktig å tette bygningen slik at nye gnagere ikke finner veien inn.

levende fangst rotter og mus

Du kan også plassere en Multikill felle på utsiden, hvis du vet hvor gnagerne kommer seg inn. Da vil den kunne av live dyrene før de klarer å komme seg inn.

Derfor er det mange som tar kontakt om mus og rotter nå 7

Hva bør du unngå å gjøre når du prøver å bli kvitt mus og rotter?

Når du prøver å bli kvitt mus og rotter i hjemmet ditt, er det viktig å unngå visse handlinger som kan forverre problemet.

For det første bør du unngå å bruke gift innendørs, da dette kan være farlig for andre dyr og mennesker i hjemmet ditt. I tillegg øker du risikoen vesentlig for at gnageren dør innvendig i en vegg eller hulrom, og du kan få et alvorlig luktproblem.

Du bør også unngå å sette ut feller på steder hvor barn og kjæledyr kan komme i kontakt med dem. I tilfelle bør du bruke en beskyttelsesboks som gjør at dem ikke kan komme i direkte kontakt med fellen.

 

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0