Brun pelsbille

BRUN PELSBILLE (Attagenus Smirnovi)

Brun pelsbille ( Attagenus Smirnovi) også kaldt ”Majorstu-billa” fordi den ble ofte observert på Majorstuen i Oslo. Den blir ofte sett i tettbygde strøk som Oslo og andre storbyer. Den ble først funnet på et student-kollektiv på Majorstua. Her fikk den navnet sitt ”Majorstu-billa”. Det var en av studentene som hadde vært på interrail og trolig har fått med seg en ”blindpassasjer” i bagasjen påstås det.

Biologi

Den brune pelsbillen er bare 2,5 til 5 mm lang. Den er oval og har vinger på toppen av kroppen. Brun pelsbille har en brun farge på hele kroppen. Untatt hodet som er delevis svart. Antennene er ganske korte. Hunnene er mye større enn hannene. Larvene til brun pelsbille er ganske mye større enn sine voksende artsfrender. De er 8 mm lange. De har en brun-gul farge. Larvene er også gulrotformede med et smalt hode. De er sterkt behåret i forhold til den lille kroppen sin. Midt i hodet, i pannen har de voksende billene et ekstra øye.

Opprinnelse

Opprinnelig kommer den brune pelsbillen fra Afrika. Den ble først obesrvert i Moskva i 1966. Derfra har den spredt seg til mange andre. Den finnes i nesten hele verden idag. Den har spredt seg ved hjelp av de mange eksport/import-lastene som har reist mellom landene.

Hva lever brun pelsbille av?

Den brune pelsbille-larven lever av støvmidd og av rester den finner i sprekker og hulrom. Det er bare når dyret er larve det tar til seg næring. Den spiser alt som inneholder stoffet kreatin. Kreatin finner vi i hår og fjær. De liker seg under kjøleskap, under kjøkkenbenker og under senger. Disse stedene er de stedene der folk som oftest ikke vasker hyppigst i huset. Disse stedene er også rike på ”nedfallsmat for larvene. Disse larvene lever like godt på enkelte matrester som av hudrester og hårstrå.

Skade

Billene er noen av de skadedyrene som det blir raportert mest om i Oslo-området. Det er oftest fordi de har spist seg gjennom tekstiler og skinn-klær med dyrehår på som selskin, bjørneskin osv..

Livssyklus

Hunnen legger opptil ca. 50 egg, etter at det har gått 15-20 dager dør hun. Det går raskest med klekkingen hvis det er ca. 70-80% luftfuktighet. Når det er idéel temperatur på ca. 23 grader og riktig luftfuktighet, tar det ca 10 dager før de klekkes. Dersom det er kjøligere blir prosessen forsinket, eller stagnerer. Larvene vil da bruke ca. 3 måneder på å utvikle seg og de skifter hud 6-11 ganger før de spinner seg inn i en puppe. Dette puppestadiet er 8-13 dager langt. Så vokser de seg til voksende biller.

Bekjempelse

Det er meget viktig å fryse diverse ull og silke klær, samt å sørge for å rydde og vaske grundig. Kjemisk behandling kan være nødvendig, men er man nøye med prosessen kan man klare bekjempelsen uten kjemikalier. En vellykket total bekjempelse kan være vanskelig, men en betydelig reduksjon vil være mulig å gjennomføre dersom man følger riktige prosedyrer.

Hvordan forebygger vi?

Brune pelsbille er vanskelige å sikre seg helt imot, fordi de kan fly inn gjennom vinduer fra andre leiligheter, spesielt på sommeren. De kan også komme i bagasjen eller i maten fra butikken. Det går ann å ta forhåndsregler, ved å holde huset rent der de kan forekomme. Man minsker sjansen for at de klarer å gjøre huset til et passende habitat for egglegging og videre utvikling. Da er det lurt å passe på og rengjøre alle kroker, under skap, i hyller og langs tak- og gulv-lister. Fuge igjen sprekker under lister og gjennomføringer, kan være en god teknikk på å redusere en bestand kraftig. Dette begrenser bevegelsesfriheten til billene og larvene betydelig.

Bekjempelse

Det er viktig med grundig rengjøring med en kraftig støvsuger, samt å fjerne foremeringsstedene og hindre tilgangen til tekstil-materiale. I noen situasjoner kan kjemisk behandling være nødvendig.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
Bønnefrøbille

Bønnefrøbille

BØNNEFRØBILLE ( Acanthoscelides obtectus) Bønnefrøbillen hører til i frøbille-familien og registreres i Norge av og til, men er ikke utbredt. Den...

les mer
Tobakksbille

Tobakksbille

TOBAKKSBILLE (Lasioderma serricorne) Dette er egentlig et tropisk insekt som ofte kommer til Norge med b.l.a krydder eller trolldeigfigurer som er...

les mer
0