Bli kvitt rotter og mus inne

Hvordan kontrollere rotter og mus inne

Alle gnagere krever mat, husly og vann. Husly gir beskyttelse mot rovdyr, vær, og et gunstig sted å yngle. Selv om gnagere krever vann, er dette veldig varierende etter art. Fordi gnagermat og tildekking (dvs. vegetasjon) kan være påvirket av menneskelige aktiviteter, har det vært betydelig utvikling av strategier for å redusere populasjoner. Bruk av eksklusjon er en trygg og kostnadseffektiv måte, og den mest effektiv langsiktige løsningen er å holde gnagere ute i utgangspunktet. Tiltak som tetting av gjennomføringer og andre inngangspunkter forhindrer gnagere fra å komme inn i bygninger og hjelper deg å unngå en invasjon. Følg tipsene i avsnittene nedenfor, så vil du være et skritt nærmere å beholde hjemmet ditt permanent fri for rotter og mus.

Retningslinjer for å holde bygg fritt for gnagere

Tett igjen inngangspunkter for å forhindre at gnagere kommer inn i bygningen. Sørg for å bruke musebørster, metallnett eller annet egnet materiale for å tette eksisterende inngangspunkter, dersom man velge å bruke byggskum, bør man «armere» dette med metalnett eller lignende. Siden byggskum er en enkel hindring å passere for gnagere.

Rotter kommer inn mellom hull ned mot 12mm mens mus kan klare seg med 6mm. Så alle små hull  bør tettes.

Forebyggende tiltak

Ha god avstand fra vegg til planter som kan danne “rottestiger” til vinduer, loft og andre innvendige rom Hold komposthauger så langt borte fra bygg som mulig, og gresset klippes jevnlig.

Oppretthold minst 50cm mellom busker, gjerder og bygninger.

Unngå å ha fuglemater siden det gir gnagere en matkilde. Fuglemating er ofte kilde til overflateaktivitet av gnagere.

Hold utegrillen ren.

Hold ved fra bakken og så langt borte fra bygg som mulig for å dempe muligheter for ly.

Bruk plast-søppelkasser med tett lokk. Hvis den har sprukket eller mangler et lokk, må du kontakte renovasjonsselskaper for å bytte.

Se etter tegn på rotter og mus rundt mat, kjøkkenhjørner, inni skap eller under vasker. Se også etter hekkemateriale som strimlet papir eller stoff.

Fjern gnagere inne ved å bruke klapp- eller elektroniske feller.

Legg inn alle matvarer som frokostblandinger, chips og kjeks i lukkede bokser.

Skyll mat- og drikkebeholdere før de kastes.

Rengjør søppel- og sorteringsbeholdere ofte.

Ikke la kjæledyrsmat eller vann ligge ute over natten.

Hold ovnstoppen rene og fri for matrester.

Reparer utette rør.

Forsegle inngangspunkter rundt skap, innvendige vegger, loft og kryperom med musebørster, stålull, metallnett eller annen egnet tetting.

Kontroller rørgjennomføringer under kjøkkenbenk.

Bekjempelse

Hvis du er sikker på at rotter eller mus er kommet inn i hjemmet ditt, må du bruke en kombinasjon av
forebyggende tiltak og behandlingsmetoder for å bli kvitt dem. Forebyggende tiltak inkluderer
fjerne mat, vann, husly og tilgang til bygget. Hvordan bekjemper vi aktivitet, og hvilke tilgjengelige alternativer har vi. Her følger en oversikt over feller.

Fordelene ved å bruke feller

Å bruke feller i stedet for gnagergift gir deg en klar bekreftelse på en fanget gnager og tillater det
deg for å bedre måle effektiviteten av behandlingen. Du kan også kaste gnagere umiddelbart. Ved bruk av gift risikerer man at dyr dør på utilgjengelige plasser. Dette fører til luktproblematikk fra konstruksjonen. Feller vil heller ikke utgjøre noen fare for at ikke målrettede dyr eller andre blir utsatt for tiltak.

Klappfeller

Dette er den eldste typen feller og bruker en fjærbelastet stang for å drepe en gnager ved kontakt. Noen moderne klappfeller forhindrer risiko for barn og kjæledyr ved å legge enheten inn i en sikret plastboks. Se guide til bruk av klappfeller og våre anbefalte feller her.

Smarte feller

Finnes i strøm eller gassdrevne modeller. Dette er nyere type feller som er tilgjengelige for både rotter og mus. Disse kan ofte drepe flere enn et individ og kan melde ifra om fangst. Vi har valgt ut 2 forskjellige feller i denne kategorien, som vi har lang erfaring med. En vi synes er godt egnet for innebruk og en for utebruk.

Når du bruker feller, må du ta følgende sikkerhetstiltak
Sørg for å plassere feller på steder der barn og kjæledyr ikke har tilgang til dem eller plassere feller i sikre bokser.

 

Sikkerhetstips:

-Bruk hansker når du fjerner døde gnagere, reir eller annet hekkemateriale.

-Sprøyt den døde gnageren eller hekkematerialet med et desinfiserende middel

-Sprøyt og tørk opp området rundt død gnager eller hekkemateriale med et desinfeksjonsmiddel

-Vaske hendene grundig med såpe og vann.

 

Musegift eller rottegift

Vi i skadedyrproffen anbefaler aldrig bruk av muse eller rottegift, men vil alikevel skrive litt om det dersom noen alikevel velger å bruke dette.

Åtemidler kan bestå av forskjellige typer giftstoffer som brukes til å drepe gnagere. disse stoffene er dødelig for alle pattedyr eller fugler som inntar dem og ikke bare er giftige for gnagere. Alle åtemidler utgjør en høy risiko for forgiftning for ikke-måldyr som kan spise åten eller konsumere en forgiftet rotte eller mus.

-Hvis du velger å bruke gnagemidler, bør du være klar til å håndtere disse potensielle konsekvensene

-Gnagere vil sannsynligvis dø på steder der de ikke kan hentes. Lukten av et dødt dyr vil vedvare i flere uker til flere måneder.

-Hvis du eller naboene dine har katter eller hunder, kan de dø eller bli akutt syke av å spise forgiftede gnagere.

-Rovfugler som ørn og ugler eller andre rovdyr som lever i naturen kan dø av å spise forgiftede gnagere

-Barn risikerer utilsiktet forgiftning siden de kan ta feil av gnagermidlene godteri eller mat.

Hvis du etter å ha vurdert risikoen for barn, kjæledyr og dyreliv ved bruk av gnagergift, fortsatt bestemmer at gnagemidler er nødvendige, ta disse forholdsreglene for å redusere risikoen:

-Les og følg alltid etikettinstruksjonene og øvrig lovgivning.  Du kan være ansvarlig for skader som følge av at du ikke følger gjeldende lover.

-Innendørs, plasser bare åtestasjoner på steder som er helt utilgjengelige barn og kjæledyr. Hvis alle tegn på gnagere er borte, må du fjerne åtestasjonene omgående.

For å oppnå et vellykket resultat kreves det ofte en kombinasjon av tiltak. Ved å bruke en multitaktisk tilnærming for å håndtere gnagere, reduseres risikoen for å håndtere fremtidige angrep siden en betydelig del av puslespillet er forebyggende tiltak som fjerning av inngangspunkter, sanitasjon og redusere vegetasjon rundt bolig samt eliminere mat- og vannkilder som tiltrekker rotter og mus.

 

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Vinner av trekningen 2. mai

Vinner av trekningen 2. mai

I april 2024 fant vi ut at vi ønsker flere tilbakemeldinger på produktene vi selger, slik at du enklere kan se hvilke produkter som er anbefalt....

les mer
Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
0