Avfukter til båt: Best med fastmontert avfukter med sorpsjon

Når «nærmeste nabo» er vann, så blir det fort fuktig om bord. Det vet alle som har vært i en båt etter duggfall eller en regnværsdag. Derfor er en god avfukter en viktig del av vedlikeholdet av båten – og for trivselen ombord. Tørr båt reduserer risikoen for mugg, dårlig lukt og er med på å bevare båtens verdi. I tillegg er det mye bedre for både helsen og trivselen til menneskene ombord når det er rett luftfuktighet om bord.

Det er flere typer luftavfuktere på markedet, og det er viktig å velge en som passer til båtens størrelse og bruksmåte.

En avfukter er en god investering for å holde båten tørr, forhindre skader og sikre et bedre inneklima. Avfuktere fungerer ved å fjerne fuktighet fra luften og kondensere vannet, som deretter kan samles opp eller ledes ut av båten gjennom en slange.

For nordiske værforhold er sorpsjonsavfukter ofte den best egnede typen luftavfukter til båten. Disse avfukterne fungerer godt i både lave og høye temperaturer og fjerner effektivt fuktighet fra båtens interiør. Andre typer avfuktere inkluderer kompressor avfukter, peltier avfukter og silica gel avfukter.

Det er viktig å sikre en relativ luftfuktighet på ca 50% eller lavere på innsiden båten for å opprettholde et tørt og komfortabelt miljø. Dette kan oppnås ved hjelp av luftavfuktere, sammen med andre tiltak som god ventilasjon og riktig type oppvarming.

Tørr båt gir bedre trivsel

Du er på sjøen for å trives, og du har lyst til å gi din familie den beste sommeren noen sinne. Da er det kjedelig å legge seg i rått sengetøy, tørke seg med et fuktig håndkle eller kle seg om morgenen i klær som er litt «klamme». Alt det slipper du ved å ha en løsning som fjerner fuktig luft – uansett hva slags vær det er.

Det er også mye kjekkere å komme ned til båten i havna og kjenne at «her er alt tørt og fint». Det kan du med en god avfukter i båten. Den trenger ikke ta mye plass heller, for den kan monteres skjult i et eller annet skott, og bare flytte luft med litt større slanger.

Tørre dyner gir bedre søvn

Bedre inneklima er en av fordelene med en luftavfukter til båt, da en fuktig båt kan bidra til dårlig søvnkvalitet. Ved å holde luftfuktigheten på 50% eller lavere, sikrer man at senger, dyner og pute forblir tørre og komfortable, noe som fører til bedre søvnkvalitet.

Mer fornøyd familie

Med riktig bruk av en luftavfukter kan inneklimaet og komforten om bord i båten økes betydelig. En tørr og sunn båt er et mer behagelig miljø for alle om bord, spesielt for familiemedlemmer som ellers kanskje ikke trives med det fuktige båtlivet. Dette resulterer i en mer fornøyd og avslappet familie, enten det er på dagsturer eller lengre ferier.

Avfukter som fjerner fukt ved opplag/ hjemmehavn

Unngå ødelagt båt pga kald, fuktig og rå luft

I opplag og i hjemmehavnen kan det fort bli fuktig inne i en båt. Det er mange som har opplevd muggsopp og jordslag fordi det har vært for fuktig i båten i perioder man ikke har brukt den. Til og med på hvit skai ute i cockpit kan det komme slike angrep… ..selv når man har svært god lufting.

Ved bruk av avfukter vil du kontinuerlig redusere mengden av fuktighet i luften, noe som gjør at muggsopp ikke trives. Dermed vil du fjerne vond lukt, risiko for mugg, jordslag og korrosjon. Det bidrar til å holde innredningen fin, samt holde elektronikken i båten i god stand.

Hvordan håndtere fukt i båten om vinteren?

Om vinteren er det spesielt viktig å holde båten tørr og fuktigheten under kontroll. Dette skyldes at temperaturen ofte ligger under duggpunktet, noe som kan føre til kondens og fuktproblemer. En fastmontert avfukter med sorpsjon, som Arida S8 eller S12, er spesielt godt egnet for bruk i båt om vinteren, da de fungerer effektivt selv ved lave temperaturer.

For å holde båten tørr om vinteren, bør du sørge for å ha en avfukter med automatisk restart, slik at den kan fortsette å jobbe selv etter strømbrudd eller vedlikeholdsperioder. Det vil hjelpe deg med at fuktig luft ikke blir fanget inne i båten og skaper kondens og muggproblemer.

Velge rett avfukter for din bruk av båten

Det finnes mange forskjellige typer avfuktere på markedet, og det kan være litt overveldende å skulle velge den rette for din båt. Generelt bør du vurdere avfukterens kapasitet, energiforbruk, størrelse og hvor enkelt den er å bruke og vedlikeholde. En fastmontert avfukter, som for eksempel Arida S8 eller S12, er spesielt egnet for båter, da de er bygget for å tåle tøffe forhold og krever minimalt med vedlikehold. I tillegg er de lette å plassere.

Det finnes flere typer luftavfuktere som kan være til nytte for båter i forskjellige situasjoner og størrelser. Vi vil diskutere de tre mest populære kategoriene:

Små bærbare

Små bærbare luftavfuktere er ideelle for mindre båter og trange områder hvor fuktnivået er moderat. Disse enhetene er ofte lette og kompakte, noe som gjør dem enkle å transportere og plassere om bord på båten. Selv om de kanskje ikke er kraftige nok til å håndtere store mengder fuktighet, kan de bidra til å forhindre lukt, mugg og korrosjon i mindre grad.

Ulempen med dem er at de fungerer sjeldent godt når temperaturen er lav. De kan derfor ikke brukes om vinteren når du har båten i opplag, og behovet er størst. I tillegg må de i de fleste tilfeller tømmes for vann ved jevne mellomrom, og det betyr at du faktisk må ned i båten ganske ofte, selv om du ikke hadde planlagt det.

Av små maskiner anbefaler vi Meaco eller Arida sine små bærbare maskiner.

Fastmonterte

Fastmonterte luftavfuktere er en mer permanent løsning egnet for mellomstore til store båter, samt båter lagret for lengre tid. Disse enhetene er vanligvis kraftigere enn små bærbare avfuktere og er designet for å håndtere mer fuktighet. Fastmonterte luftavfuktere kan vanligvis kobles til en strømkilde om bord og krever lite vedlikehold.

I tillegg er det en befrielse å ha en avfukter som ikke flytter på seg når man kommer ut i litt bølger og dårlig vær.

Disse kan som regel monteres skjult i ett eller annet skott, og man kan trekke luftslanger til én eller flere kabiner, akkurat som man gjør med en dieselvarmer. Det er også mulig å kople den til samme slangesett om det barer gjøres riktig.

I tillegg slipper man å tømme disse maskinene, for de sender den våte og fuktige luften ut gjennom skutesiden selv. Dermed er det mindre vedlikehold, mindre jobb, og bare mye glede.

Velg en avfukter som blåser nok tørr luft rundt i båten

Store luftavfuktere er ideelle for større båter, spesielt de som er utsatt for høye fuktnivåer. Disse enhetene har større kapasitet og kan fjerne betydelige mengder fuktighet, noe som bidrar til å forhindre alvorlige problemer som mugg, råte og korrosjon.

I tillegg er det slik at montering av disse stort sett er lett og fleksibelt, samt at de ikke er avhengige av varme for å fungere godt. De beste modellene vi selger kan produsere tørr luft selv ned til -20 Celsius. I tillegg blåser de tørr luft gjennom slanger, så man kan lede den tørre luften innerst i kabinen.

Hvordan velge rett luftavfukter til båten

Ta gjerne kontakt med oss når du ønsker rådgivning til valg av riktig maskin. For når du først skal investere i en luftavfukter til båten, er det viktig å ta hensyn til båtens størrelse, bruksmønster og værforhold der du holder til. Det finnes flere typer avfuktere som kan være velegnet.

Fastmontert avfukter

En fast montert avfukter er veldig lett å bruke og krever lite vedlikehold. Den kan være et effektivt valg for større båter og båter som brukes ofte. Vær oppmerksom på at plassering av avfukteren er viktig for å oppnå beste resultat.

Tørkerotor avfukter

For nordiske værforhold er en tørkerotor avfukter den mest egnede typen. Denne typen luftavfukter er effektiv selv ved lave temperaturer, noe som er viktig for båter som oppholder seg i kaldere klima. Tørkerotor avfuktere er også energieffektive og lydsvake, noe som er praktisk for båteiere som ønsker å redusere strømforbruket og sørge for et behagelig miljø ombord.

Vurderinger ved valg av avfukter – få hjelp av oss

Når du vurderer avfukter, bør du først vurdere hva den skal brukes til. Dersom man kun trenger å tørke ut båten under ferieturer eller bruke den om våren og høsten, kan det være tilstrekkelig med en enklere modell. Skal man holde båten tørr hele året, kan det være en god investering å velge en modell som også fungerer effektivt når det er kaldt, som for eksempel en sorpsjonsavfukter.

For å oppnå best mulig resultater, bør man også tenke på plasseringen av avfukteren. Plasser den slik at luftstrømmen ikke hindres av møbler eller annet utstyr ombord. Vedlikehold av avfukteren er også viktig for å sikre optimal ytelse, så husk å rengjøre eller bytte ut filteret etter produsentens anbefalinger.

Ta kontakt med oss for hjelp med vurdering av hvilken luftavfukter som er best for ditt behov.

Populære luftavfukter merker og modeller

Her er de modellene vi anbefaler at du ser på:

Avfukter Arida Pro S8 – opp til 8 liter per døgn

Arida Pro S8 er en kompakt og effektiv luftavfukter som fjerner opptil 8 liter fuktighet fra luften per døgn. Det er en god løsning for mindre båter eller båter der fuktighetsnivået ikke er ekstremt høyt. Den har en lavt energiforbruk og er enkel å installere og bruke.

Arida Pro S8 avfukter

Avfukter Arida Pro S12 – opp til 12 liter per døgn

Arida Pro S12 er et skritt opp fra S8-modellen og er designet for større båter og høyere fuktighetsnivåer. Denne avfukteren fjerner opptil 12 liter per døgn og gir økt kapasitet for båter med større fuktighetsproblemer. Den bruker fortsatt lite energi og er enkel å montere og vedlikeholde.

Arida s12 pro avfukter anbefalt

NYHET: Arida Pro S19 – med WiFi

Legg merke til denne nyheten: Arida Pro S19 med WiFi. Dette er vår nye favoritt! Den er både veldig strømgjerrig, og den er smart. Når den etterhvert oppdager at det er mindre fuktighet i luften så skrur den ned strømbehovet, og dermed er denne luftavfukteren strømbesparende. Rett og slett genial!

I tillegg har den innebygget oppkopling mot WiFi, slik at den kan fjernstyres med en mobilapp.

arida pro s19 wifi avfukter

Arida Pro S25 Light sorpsjonsavfukter – inkl hygrostat – opp til 25 liter per døgn

For de som trenger enda større kapasitet, er Arida Pro S25 Light sorpsjonsavfukter et utmerket valg. Med mulighet til å fjerne opptil 25 liter fuktighet per døgn, er denne modellen ideell for større båter eller båter med alvorligere fuktighetsproblemer. Den inkluderte hygrostaten gjør det enkelt å justere fuktighetsnivået etter behov, og den er fortsatt energieffektiv og enkel å installere.

Arida-Pro-S25-Light-bakside

Arida Pro S35 Light sorpsjonsavfukter – inkl hygrostat – opp til 35 liter per døgn

Arida Pro S35 Light sorpsjonsavfukter er den mest kraftfulle modellen i denne serien og er designet for de mest krevende fuktighetsforholdene i båter. Denne avfukteren kan fjerne opptil 35 liter fuktighet per døgn og er ideell for store båter eller båter som er utsatt for ekstrem fuktighet. Den inkluderte hygrostaten sørger for at fuktighetsnivået holdes innenfor ønsket område, og den energieffektive designen gjør det økonomisk å bruke.

Arida-Pro-S35-Light

Velg en av disse populære luftavfuktermodellene for å holde båten din tørr og komfortabel året rundt. Disse maskinene brukes også som luftavfukter for kjeller og avfukter til garasje, for de er effektive uansett hvor de monteres og brukes.

En fastmontert avfukter er en smart investering for å holde båten tørr og beskytte den mot fuktrelaterte problemer. Ved å velge en avfukter som er spesielt designet / tilpasset for båter, som eksempelvis Arida S8 eller S12, kan du være sikker på at du får en effektiv og pålitelig løsning som er enkel å installere og bruke. Med riktig luftavfukter og god ventilasjon, vil du kunne nyte en tørr båt og et bedre inneklima året rundt.

Finn produktene du trenger:

Annen relevant informasjon

Beste maurmiddel 2024

Beste maurmiddel 2024

Hvilket maurmiddel er det mest effektive for bekjempelse av maur? Det finnes mange produkter med løfter om å være de t beste maurmiddelet. Vi vil...

les mer
Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Brunskogsneglen, også kjent som mordersnegl eller iberiaskogsnegl, er en invasiv art som har forårsaket problemer i Norge siden den først dukket opp...

les mer
0